14 Δεκεμβρίου 2018

Κυβέρνηση μειοψηφίας και πολιτικός τραγέλαφος με σφραγίδα Τσίπρα – Καμμένου



Ένα διαλυμένο κόμμα, οι ΑΝΕΛ, μια κυβέρνηση σε αποδρομή, και δύο συνέταιροι που ενδιαφέρονται μόνο για να μη χαλάσει η συμμαχία και χαθεί η εξουσία, οδηγούν τη χώρα σε αδιέξοδα, πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά


Μπροστά σε μια πρωτοφανή κοινοβουλευτική αταξία και σε μια περίοδο πολιτικής αναταραχής που δεν θα έχει προηγούμενο, βρίσκεται η χώρα. Με αποκλειστική ευθύνη του Πάνου Καμμένου και με την πλήρη αποδοχή και ανοχή της κατάστασης από τον Αλέξη Τσίπρα, το Μακεδονικό τείνει να προκαλέσει τεράστια ζημιά στην Ελλάδα.
Ένα διαλυμένο κόμμα, οι ΑΝΕΛ, μια κυβέρνηση σε αποδρομή, και δύο συνέταιροι που ενδιαφέρονται μόνο για να μη χαλάσει η συμμαχία και χαθεί η εξουσία, οδηγούν τη χώρα σε αδιέξοδα, πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά.

Ανεξαρτήτως αν η συμφωνία των Πρεσπών είναι καλή ή κακή, οι μεθοδεύσεις που γίνονται στο παρασκήνιο, οι παλινωδίες του Πάνου Καμμένου και μια γενικότερη πολιτική ανακατωσούρα έχουν προκαλέσει την κατάσταση που όλοι περίμεναν αλλά απεύχονταν. Δηλαδή οι Πρέσπες να ενώσουν τους Σκοπιανούς, που πάνε συντεταγμένα στην κύρωση της συμφωνίας και να διχάσουν τον ελληνικό λαό. Και την ευθύνη την έχει η κυβέρνηση η οποία πρέπει να απολογηθεί όχι τόσο γιατί μπορεί στις Πρέσπες να υπεγράφη ένα κείμενο σωστό ή όχι, αλλά γιατί δημιουργούνται συνθήκες εμφυλίου.

Σήμερα από τη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας θα προσπαθήσει να εξηγήσει πόσο ωφέλιμη είναι η συμφωνία. Σε ένα σίγουρα ελεγχόμενο κοινό, μεταφερόμενο και από άλλες περιοχές, ο πρωθυπουργός θα κάνει και πάλι το άσπρο – μαύρο και θα επιχειρήσει να εξηγήσει γιατί η Θεσσαλονίκη θα γίνει πρωτεύουσα των Βαλκανίων.

Με ελάχιστες πιθανότητες να πείσει βεβαίως, κάτι που φαίνεται και στις δημοσκοπήσεις όπου ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στη Βόρεια Ελλάδα απλά… βουλιάζουν.

Η μάχη πλέον μεταφέρεται στους διαδρόμους της Βουλής και στα κλειστά γραφεία των κομμάτων που αμφιταλαντεύονται για την ψήφιση ή όχι. Χθες το Ποτάμι αποφάσισε μια κατ’ αρχήν αποδοχή της συμφωνίας βάζοντας αστερίσκους. Να δει πρώτα το τελικό κείμενο και στη συνέχεια να αποφασίσει με τον Σταύρο Θεοδωράκη να λέει ότι θα είναι μια δύσκολη απόφαση και πρέπει να κινηθούν με βάση το γενικότερο πατριωτικό καθήκον.

Ασφαλώς και το Ποτάμι είναι ρυθμιστής των εξελίξεων, όμως, εκεί που επικρατεί χάος είναι στους ΑΝΕΛ. Χθες ο Πάνος Καμμένος έκανε μέσα σε λίγες ώρες μια μεγαλειώδη κωλοτούμπα. Το πρωί έλεγε θα παραιτηθεί αν ψηφιστεί από τη Βουλή των Σκοπίων, δηλαδή στις 15 Ιανουαρίου και το μεσημέρι ότι θα κάνει αυτό που έχει ξαναπεί, δηλαδή να φύγει από την κυβέρνηση όταν έρθει η συμφωνία στην ελληνική βουλή.
Εχουν πάρει αποφάσεις
Ανεξαρτήτως του τι θα κάνει ο Καμμένος, μάλλον λίγη σημασία έχει καθώς φαίνεται ότι έχουν αποφασίσει να πάνε το επόμενο διάστημα και μέχρι τις εκλογές με μια κυβέρνηση μειοψηφίας. Το προανήγγειλε χθες ο Δ. Τζανακόπουλος Μιλώντας στην ΕΡΤ είπε: «Να σας θυμίσω ότι και στην Ισπανία υπήρξε κυβέρνηση μειοψηφίας η οποία κυβέρνησε με επιτυχία. Κάτι τέτοιο προβλέπεται συνταγματικά. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα».

Αποκάλυψε μάλιστα και το χρονοδιάγραμμα. Εφόσον το κείμενο κυρωθεί στα μέσα Ιανουαρίου στα Σκόπια στη συνέχεια, θα έρθει προς ψήφιση στο ελληνικό κοινοβούλιο στα τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου. Κάτι που σημαίνει πως είτε στις 15 Ιανουαρίου παραιτηθεί ο Καμμένος και αποσύρει τους υπουργούς του, είτε αργότερα η απόφαση ελήφθη. Θα συνεχίσει να στηρίζει την κυβέρνηση, αποχωρώντας από αυτήν αλλά ψηφίζοντας εναντίον της πρότασης μομφής που πιθανότατα θα καταθέσει η ΝΔ για να τους εκθέσεις. Πρόκειται ασφαλώς για παραλογισμό καθώς ο Καμμένος δεν συμφωνεί με το Μακεδονικό αλλά δεν θα ρίξει την κυβέρνηση η οποία προωθεί τη συμφωνία.

Πληροφορίες μάλιστα λένε ότι ο Καμμένος είναι εκνευρισμένος από την παρουσία Τσίπρα στη Βουλή γιατί αναφερόταν συχνά στα οφέλη της συμφωνίας των Πρεσπών, εκθέτοντας τον ίδιο. Η ουσία είναι ότι θα πάμε σε κυβέρνηση μειοψηφίας, η οποία όντως προβλέπεται από το Σύνταγμα. Ο χρόνος των εκλογών θα κριθεί από το πόσο βιώσιμο μπορεί να είναι ένα τέτοιο σχήμα, πόσο μπορεί να αντέξει η Ελλάδα την κοινοβουλευτική αταξία.

Μάλλον όμως δεν μπορεί να αντέξει πολύ αυτό το καραγκιοζιλίκι που θα προκαλεί φθορά και στην κοινωνία. Αλλωστε, για τον κόσμο ο Καμμένος είναι… καμένος λόγω των παλινωδιών του, και δεν μπορεί να κερδίσει πολλά με το ξαφνικό μακεδονικό μπαϊράκι που θα σηκώσει. Ετσι το πιο πιθανό είναι η προκήρυξη των εκλογών για τον Μάιο, μαζί με τις ευρωεκλογές.
Ποιοι θα ψηφίσουν;
Οσο για τη συμφωνία; Κανείς δεν ξέρει αν βγαίνουν τα κουκιά χωρίς το Ποτάμι. Αυτή την ώρα οι 145 του ΣΥΡΙΖΑ ενισχύονται με τον Θ. Παπαχριστόπουλο από ΑΝΕΛ και τον Σπ. Δανέλλη από το Ποτάμι. Η Ελ. Κουντουρά δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα κάνει, η Κ. Παπακώστα έχει πει ότι δεν συναλλάσσεται για να κρατήσει τον υπουργικό θώκο. Όμως, τα σενάρια αποστασίας προκαλούν εκνευρισμό στον Καμμένο ο οποίος επιτέθηκε στην Ελλη Στάη λέγοντας: «Είναι θλιβερό και παράνομο η γνωστή κα Στάη και το open να αρνούνται την αποκατάσταση της αλήθειας για τα ψεύδη που είπαν με την Κεχαγιά του ΔΟΛ. Αρνούνται να βγάλουν τώρα την Έλενα Κουντουρά που την παρουσιάζουν να ψηφίζει ψευδώς την συμφωνία των Πρεσπών» έγραψε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, συνοδεύοντας μάλιστα την ανάρτησή του με μία φωτογραφία από το παρελθόν της κυρίας Στάη.

Δεν είναι απλά ότι είναι εκνευρισμένος αλλά φαίνεται και απελπισμένος γιατί όπως ορθώς είπε ο Κοτζιάς «έχει πεθάνει πολιτικά».
.in.gr