Τα ζητήματα που έχουν ανακύψει με τη διαχείριση των ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων για το μεταναστευτικό, αναδεικνύουν με Επίκαιρη Επερώτηση που κατέθεσαν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων και ο Τομεάρχης Τουρισμού και Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.
Οι Βουλευτές αφήνουν σαφείς αιχμές για ζητήματα κακοδιαχείρισης, που έχουν, άλλωστε, επιβεβαιωθεί και με καταγγελίες κυβερνητικών στελεχών, όπως ο πρώην Γ.Γ. του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Βουδούρης, αλλά και πιο πρόσφατα ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Υποδοχής και Ταυτοποίησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Ηλιόπουλος.
Οι Βουλευτές ζητούν στοιχεία:
1ον: Για την πορεία των ελέγχων της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης Απάτης σχετικά με τα ζητήματα διαχείρισης των κονδυλίων για τη σίτιση παράνομων μεταναστών και προσφύγων.
2ον: Για τη διαχείριση των χρημάτων από τις ΜΚΟ, επισημαίνοντας την απροθυμία της κυβέρνησης να δημιουργήσει έναν ελεγκτικό μηχανισμό.
3ον: Για το πόσες και ποιες συμβάσεις έχει συνάψει η κυβέρνηση και με ποιους για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.
Σε δήλωσή του ο κ. Μάνος Κόνσολας επισημαίνει:
«Οι αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών επιβεβαιώνουν αυτό που είχα πει από την πρώτη στιγμή: ότι το μεταναστευτικό αποτελεί την πιο μεγάλη ‘’μπίζνα’’ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα δεν βαρύνεται, πλέον, με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού για μικροκομματικούς λόγους και τη χρησιμοποίηση του σε βάρος των εθνικών συμφερόντων αλλά και με ζητήματα διαχείρισης των ευρωπαϊκών και εθνικών πόρων.
Ακόμα δε γνωρίζουμε:
– Πόσα χρήματα έχουν διαχειριστεί ΜΚΟ στην Ελλάδα για το μεταναστευτικό και πως τα διέθεσαν, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός και είναι ανεξέλεγκτες.
– Πόσα χρήματα από την Ευρώπη έχει πάρει η κυβέρνηση και πως τα διέθεσε.
– Ποιο είναι το ακριβές ύψος των εθνικών πόρων που διέθεσε η κυβέρνηση για το μεταναστευτικό από το 2015 έως σήμερα.
– Πως ακριβώς διατέθηκαν αυτά τα ποσά, σε ποιους και με ποιες διαδικασίες.
Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποφύγει τον έλεγχο και όσο ανακύπτουν νέα δεδομένα και ερωτηματικά, ανοίγει ο δρόμος και για άλλου είδους διαδικασίες στο μέλλον».