22 Οκτωβρίου 2018

Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Σάμου: Μη υλοποιήσιμο και καθόλου ρεαλιστικό το εκπονηθέν σχέδιο αστυνόμευσης σε όλες τις περιοχές του Νομού


Κυρία Υπουργέ

Ως Σωματείο και ως Αστυνομικοί, ανέκαθεν ήμασταν υπέρ της υλοποίησης 24ωρης εμφανούς αστυνόμευσης, σε όλες τις περιοχές του Νομού μας, κάτι το οποίο αξιώναμε και απαιτούσαμε με σχετικές ενέργειες μας, αποτελώντας άλλωστε και την ουσιαστική φύση του επαγγέλματός μας.

Εντούτοις, δυστυχώς μια σειρά υφιστάμενων και ουσιωδών παραμέτρων, τις οποίες μάταια όσο και κατ’ επανάληψη έχουμε προσπαθήσει να επιλύσουμε, με την ανάδειξή και την γνωστοποίηση τους προς τους αρμοδίους, καθιστούν οποιοδήποτε τέτοιο σχέδιο όχι απλώς ανέφικτο, αλλά ανήκον κυριολεκτικά στην σφαίρα της φαντασίας.


Ως εκ τούτου, το εκπονηθέν σχέδιο αστυνόμευσης στην περιοχή μας, ως προς τους τομείς αστυνόμευσης και ως προς το μέγεθος της κλίμακας εφαρμογής του, βάσει της σχετικής διαταγής του κ. Αρχηγού, περί 24ωρης εμφανούς αστυνόμευσης ανά την Χώρα, είναι μη υλοποιήσιμο, μη βιώσιμο και καθόλου ρεαλιστικό!

Διερωτόμαστε λοιπόν! Ελήφθησαν υπόψη και μελετήθηκαν από την Διοίκηση, όπως ρητώς άλλωστε επισημαίνεται εντός της εν λόγω διαταγής, τα γεωμορφολογικά δεδομένα της περιοχής μας, οι τοπικές ιδιαιτερότητες, οι  κρατούσες συνθήκες των Υπηρεσιών μας, οι εγκληματογόνες περιοχές, το υπάρχον προσωπικό και τα υπάρχοντα υλικοτεχνικά μέσα, προκειμένου καταρτισθεί το αντιστοίχου κλίμακας σχέδιο αστυνόμευσης, με τις υφιστάμενες δυνατότητες αστυνόμευσης στον Νομό μας;

Συγκεκριμένα στον Νομό Σάμου:

Οι υπάρχουσες θέσεις προσωπικού, είναι σε ποσοστό 30% λιγότερες από τις προβλεπόμενες οργανικές.

Το μόνιμο πλέον τα τελευταία χρόνια μεταναστευτικό πρόβλημα, έχει ως αποτέλεσμα το αστυνομικό προσωπικό και οι Υπηρεσίες, να λειτουργούν ήδη στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Οι συνεχής ακτοπλοϊκές μεταγωγές κρατουμένων, η γενικότερη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος, η αντιμετώπιση και διαχείριση της παραβατικότητας μερίδας μεταναστών, παράλληλα δε και με την παροχή των πολυάριθμων υπηρεσιών του προσωπικού προς τους μόνιμους κατοίκους, σε συνδυασμό και με τις απαιτήσεις της τουριστικής περιόδου, έχουν ως αποτέλεσμα ακόμα και η χορήγηση των ημερησίων αναπαύσεων στο προσωπικό να γίνεται με δυσκολία ή μετριασμό.

Είναι αδύνατη η επί 24ώρου βάσεως κίνηση των περιπολικών οχημάτων, σε όλη την γεωγραφική έκταση αστυνόμευσης, όταν παραμένει σε ισχύ η υπ’αριθμ. 1450/550 από 3-3-1982 (ΦΕΚ Β93) απόφαση κ. Υπουργού Προεδρίας της Κυβέρνησης, η οποία καθορίζει τις μηνιαίες ποσότητες καυσίμων που μπορούν να καταναλώνουν τα οχήματα του δημοσίου τομέα.

Έτσι τα μηνιαία καύσιμα που δικαιούται κάθε υπηρεσιακό όχημα, υπολογίζονται για διαδρομή 1.200 χιλιομέτρων κατά προσέγγιση, χωρίς δυνατότητα παρέκκλισης, δεδομένου ότι δεν έχουν εξαιρεθεί με την υπ’ αριθμ. 1043/4523 από 31-5-1996 (ΦΕΚ Β’ 422) απόφαση κ. Υπουργού Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, τα οχήματα της Ελληνικής Αστυνομίας, όπως συνέβη με τα οχήματα του Λιμενικού Σώματος.

Τα χρηματικά αποθέματα της παγίας χρηματικής προκαταβολής της Δ/νσης Αστυνομίας Σάμου, βρίσκονται μονίμως σε επίπεδα απαγορευτικά, για διάθεση κονδυλίων σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, επισκευή ή συντήρηση οχημάτων και έτερων ουσιωδών αναγκών για την εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών, μη αρκούντων ούτε καν για τις ανάγκες του μεταναστευτικού προβλήματος.



Κυρία Υπουργέ

Θεωρούμε άνευ ουσίας την επίλυση ενός προβλήματος, από την οποία θα προκύψουν πολλά έτερα σε βάρους και του προσωπικού, αλλά και των πολιτών μακροπρόθεσμα.  Ευελπιστούμε ότι θα εισακουστούμε και θα εκδηλωθούν εκ μέρους σας όλες οι δέουσες πρωτοβουλίες, προκειμένου η υφιστάμενη σχετική Διαταγή του κ. Αρχηγού, εφαρμοσθεί σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες του Νομού Σάμου και τις δυνατότητες των Αστυνομικών Υπηρεσιών του, καθώς και να εξομαλυνθούν οι ανωτέρω προαναφερθέντες αρνητικοί παράμετροι.

Έτσι θα επιτευχθεί τόσο η επιθυμητή, επαρκής, ουσιαστική  και εμφανής αστυνόμευση υπέρ των πολιτών και της κοινωνίας, όσο και η διασφάλιση των βασικών εργασιακών δικαιωμάτων, του ήδη καταπονημένου αστυνομικού προσωπικού της Διεύθυνσης Αστυνομίας Σάμου, τα οποία εκ του νόμου είμαστε υπόχρεοι ως Σωματείο να περιφρουρούμε.-

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

-Η- ΠΡΟΕΔΡΟΣ                           -Ο- ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Μαρία Μαυρίδου                         Νικόλαος Μαθιουδάκης

Προς:

- Υπουργό Προστασίας του Πολίτη  Κα  Όλγα ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ  (Δια μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

Κοιν.:

1) Υφυπουργό  Προστασίας του Πολίτη, Κα. Αικατερίνη ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ (Δια μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

2) Γενικό Γραμματέα Δημόσιας  Τάξης, κ. Δημήτριο ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ   (Δια μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

3) Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. Αριστείδη ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟ (Δια μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

4)Προϊστάμενο Επιτελείου Α.Ε.Α. Αντιστράτηγο κ. Μιχαήλ ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗ (Δια μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

5) Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, Αντιστράτηγο κ. Ανδρέα ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟ (Δια μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

6) ΓΕ.Π.Α.Δ.  Βορείου Αιγαίου

7) Δ.Α. Σάμου

8) Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

9) Μέλη Ε.Α.Υ.Ν. Σάμου

Πηγή: www.policenet.gr