5 Αυγούστου 2018

Πρόσκληση σε τουριστικά γραφεία-Welcome to the 2nd Tourism and local products exhibition of Samos, Ikaria and Fournoi!





ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                 
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΑΜΟΥ                   
ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ


        ΠΡΟΣ: κ. Δημήτρη Κασμιρλή
             


Κύριε Κασμιρλή,
η σύνδεση του τουρισμού με την τοπική ανάπτυξη, τα τοπικά προϊόντα και τη γαστρονομία προσδίδει ποιότητα και προστιθεμένη αξία στον τόπο και ένα αίσθημα ευθύνης και περηφάνιας στους κατοίκους για εκείνο το μοναδικό που τους χαρακτηρίζει: τα προϊόντα και τις ποικιλίες της γης τους, την τοπική γαστρονομία, τη σύνδεση με την παράδοση και τη φιλοξενία – με σεβασμό στο περιβάλλον και στην ποιότητα.
Όλοι εμείς στη Σάμο, την Ικαρία και τους Κορσαιούς νοιώθουμε περήφανοι για το τόπο μας, την μακραίωνη ιστορία του, την μοναδική ομορφιά της φύσης αλλά και για την παραγωγή ονομαστών τοπικών προϊόντων. Σήμερα τα προϊόντα αυτά καλλιεργούνται με σύγχρονους τρόπους, με έμφαση στη βιολογική καλλιέργεια, συσκευάζονται και τυποποιούνται από σύγχρονες μονάδες και προσφέρονται για να τα απολαύσουμε με την τοπική κουζίνα αλλά και με οποιοδήποτε τρόπο επιθυμούμε.


Στηριζόμενοι λοιπόν στην στρατηγική μας επιδίωξη και μετά την περσυνή τεράστια επιτυχία των εκδηλώσεων που οργανώσαμε, με αποτελέσματα ορατά και μετρήσιμα, για τους τοπικούς παραγωγούς οργανώνουμε σε συνεργασία και με το Επιμελητήριο Σάμου αλλά και με παραγωγικούς και πολιτιστικούς φορείς των νησιών μας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνουμε τις εκδηλώσεις « Ο τουρισμός συναντά τα τοπικά προϊόντα των νησιών μας» το διάστημα 10-12 Αυγούστου και ώρα έναρξης 19.00.
Ευελπιστούμε την στήριξη των εκδηλώσεων εκ μέρους σας και είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία.
Το πρόγραμμα διαμορφώνεται ως εξής:
10 Αυγούστου 2018

19.00: ώρα έναρξης
20.15: Καλωσόρισμα Αντιπεριφερειάρχη.
20.20: Παρουσίαση τοπικών προϊόντων από τη δημοσιογράφο Μαργαρίτα Ικαρίου.
20.30: Γιορτή τρύγου και μουσταλευριάς. Πολιτιστικό δρώμενο για τον τρύγο με τη συμμετοχή δύο τοπικών συλλόγων, παραδοσιακό πάτημα σταφυλιών σε πατητήρι 25 τ.μ.

21.15: Παρουσίαση συνταγής μουσταλευριάς από Σαμιώτισσες νοικοκυρές.

22.00: Master Class από τους: Μίλτο Καρούμπα( ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΑΡΧΙΜΑΓΕΙΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ) , Τάσο Πρωτοψάλτη ( ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΛΕΣΧΗΣ ΑΡΧΙΜΑΓΕΙΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ) και Βαγγέλη Μπιλιμπά( ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΣΑΜΟΥ ΛΕΣΧΗΣ ΑΡΧΙΜΑΓΕΙΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ).

11 Αυγούστου 2018

19.00: ώρα έναρξης

21.15: Προβολή σπότ για το σαμιακό πρωινό συνδυάζοντας τα τοπία της Σάμου με τα τοπικά προϊόντα.

21.20: Δημιουργία και παρουσίαση του σαμιακού πρωινού από τον Λάμπρο Βακιάρο.

12 Αυγούστου 2018

19.00: ώρα έναρξης

20.30: Διαγωνισμός μεγαλύτερης κολοκύθας.

21.00: Παρουσίαση τοπικών συνταγών με βάση την κολοκύθα από τη Μαίρη Τζογαννάκη και τη Ρένα Κώστογλου.

21.45: Γλυκές δημιουργίες από τοπικά προϊόντα από τη ζαχαροπλάστη Ευαγγελία Σερασκέρη.



Ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου

Νικόλαος Κατρακάζος




Welcome to the 2nd Tourism and local products exhibition of Samos, Ikaria and Fournoi!


A few words about our islands...

Samos, Ikaria, Fournoi: three islands very close to each other, which can travel you through space and time, in myth and history, to the wonders of nature and humans.
Since antiquity to the present day, these three islands have been recorded as sites of unique natural beauty and praised by poets and travelers throughout the centuries.
Words of great teachers, wise men, Ionian poets flow through time like the wind, into the ruins of ancient temples, the derelict walls, the deserted ancient market. Pirates’ sails billowing in the wind, Icarus’ wings opening and reaching sea coasts, towns and villages in islands, to remind that beauty is both land, nature, sea and spiritual experiences, greatness of ideas and insights, that bind the fates of gods and men.
The fertile land, the ideal and favorable climate and the breeze of the Aegean sea encourage the organic production of many different products that are known worldwide for their quality, high nutritional value and flavor. They are also the key components of the Mediterranean diet.

Samian  flavors...

Olive Oil
The olive groves of Samos give excellent quality virgin olive oil with low acidity. Whether it’s the golden olive oil with an intense flavor, produced by the local ripe olives, whether it’s produced by a combination of local and other olive varieties, such as “Koroneiko”, Samian oil stands out for its velvety texture, aroma and unique flavor.

Wine
The most famous product of Samos, known since antiquity, is its muscat wine. Muscat wine, with designation of origin “Samos”, is produced by the grapes bearing the same name, the famous “Samos Muscat Blanc à Petits Grains”, grown on the slopes of Mount Ampelos on traditional terraces (“pezoules”) up to an altitude of 900 m. With its unique aroma and rich flavor, it holds a prominent place in highly-demanding foreign markets (France, Germany etc.) and is the most important ambassador of Greek wine throughout the world. It has been awarded several golden prizes and international distinctions.


Honey
Another wonderful Samian product is honey, produced in an organized way by about 200 producers with thousands of beehives, its annual production reaching around 100 tons. The main production center is the village of Pyrgos. Bees harvest the flowers of many wild and domesticated trees and plants of the island’s countryside, such as thyme, mountain tea, pines, firs, chestnuts, rosemary, wild lavender, as well as peach, cherry, apple, lemon, and almond trees. Besides pure and delicious fragrant honey, bee-keepers also produce pollen, a raw material for cosmetics and pharmaceutical industries and royal jelly sought after for its miraculous and beneficial properties.

Ouzo
The island’s traditional ouzo has a long history. Many years of know-how and a meticulous selection of pure ingredients have resulted in the production of ouzo featuring a wonderful aroma and flavour. For the past decades there have been three ouzo distilleries operating in the island.”Souma”, the so-called “raki of Samos”, is another traditional Samian drink. Souma is still made in all villages in the traditional way and the whole manufacturing process is a feast for the locals. It is a strongly fragrant clear Raki coming from grape residue that remains during the first distillation.

Herbs & Organic products
Premium quality herbs, essential oils and organic products are also produced on the island, used for their beneficial properties and for cooking.

Ikarian flavors...

Wine
The wine of Ikaria is award-winning, a descendant of the Ikarian “Pramneios wine”, the oldest wine with designation of origin. It’s a fine red wine, of the “Fokiano” variety. The Ikarian white wine of the “Begleri” variety is a wine featuring a very special flavor. Blending these two varieties produces an equally excellent rosé wine. Ikaria is one of the few places in the world where such a high-ranking wine has been produced for centuries in the same natural way,  (around 16o).

Honey  – Spoon Sweets
The honey of Ikaria is very famous. Fragrant honey of excellent quality, due to the wide variety of trees, herbs and shrubs. Beekeeping is showing significant growth on the island, where along with honey, they also produce pollen and royal jelly.
Spoon sweets are also renowned, the fragrant rose spoon sweet being the most famous among them, produced on the island since 1930.

Fournoi flavors...

Honey
Honey from Fournoi is sought after for its aroma and flavor, thanks to its abundance in thyme, savory, sage and other herbs.
Livestock products
Meat from local goats, fed on weeds and seawater, is delicious. So is goat cheese and especially “myzithra”, a trademark cheese from Fournoi.

About the exhibition…
On 10-12 August 2018 at the coastal road of Samos town from 19.00- 24.00 in 36 kiosks the local producers will present their products and you will have the opportunity to taste or buy them. Every night special events will take place such as presentations by experts and food shows by chefs.

Parallel program…
Friday, 10 August
Vine harvest and grape must pudding festival
20.15: Opening by the Governor of Samos
20.20: “Introducing local flavors” by Margarita Ikariou, journalist.
20.30: “Vine harvest and traditional must production” by Kapetan Lachanas and XO.ROS, local cultural clubs.
21.15: “Traditional grape must pudding cooking”, by local housewives.
22.00: “Master Class about grape must in gastronomy” by executive chefs, Vaggelis Bilibas and Aslanis Panterlis with the presence of Miltos Karoubas, President of Chefs association and Tasos Protopsaltis, President of the Greek Chef’s Club.


Saturday, 11 August
Samos Breakfast by Lambros Vakiaros, MasterChef 2017
21.15: “Samos Breakfast spot” by Sotiris Danezis, awarded journalist.
21.20: “Samos Breakfast” by Lambros Vakiaros, Master Chef 2017.

Sunday, 12 August
Pumpkin contest and local recipes
20.30: “Pumpkin contest”.
21.00: “Local pumpkin rolls”, by Mary Tzogannaki and Rena Kostoglou, chefs.
21.45: “Pastry recipes with local products”, by Evaggelia Seraskeri, Pastry Chef.

We invite you to wander with us on this wonderful journey!