14 Ιουλίου 2018

lifestyle σε ένα νησί και μια πόλη που υποφέρει δήμαρχε δεν γίνεται ..δυο διαφορετικοί κόσμοι!!!

'Άρχισαν πάλι τα στημένα δημοσιεύματα για να δείξει στον κόσμο πόσο αγαπάει το νησί μας ο Τουρίστας και εξαφανισμένος όλο τον χειμώνα δήμαρχος ....επιτέλους βρίσκεται στο νησί και βγάζει και φωτογραφίες αλλά lifestyle πατουλέϊκες  φωτογραφίες ...πώς τα σκέφτηκε όλα αυτά που μικρός λέει ζούσε στο νησί μας ....εμείς που μένουμε μόνιμα εδώ πως δεν τον θυμόμαστε απορούμε ..τόσο μεγάλος είναι;
εμ .....εκείνο το παρελθόν ...το παρόν.... και το μέλλον τι σου λέει;
πως τα λέει ...πως τα λέει ...πως τα λέει


.πηγή athensvoice.gr

Η Σάμος είναι ο τόπος που συνδέει την παιδική μου ηλικία με την ενήλικη ζωή μου, το παρελθόν με το παρόν αλλά και το μέλλον μου, μέσα από τα μάτια του γιου μου Άγγελου. Είναι οι βραδινές συνάξεις του καλοκαιριού στο εμβληματικό Ξενία στο Βαθύ με τους φίλους των γονιών μου, το Μοναστήρι της Αγίας Ζώνης όπου παντρεύτηκαν, το δερματοτύρι που λαχταρούσα και μου προσέφερε η μητέρα μου και ξυπνάει μέσα μου μνήμες γεύσης και μυρωδιές στον εμπορικό δρόμο του Βαθιού απ’ όπου το προμηθευόμασταν.


Είναι τα δειλινά στην παραλία της Τσαμαδού, εκεί που κολυμπούσα ως παιδί και κολυμπάμε σήμερα με την Έφη και τον γιο μας, οι μυρωδιές της Άνοιξης στο κτήμα των παππούδων μου στη στροφή προς τη Βλαμαρή, η εξερεύνηση στο ποτάμι στο Καρλόβασι που εντυπωσίασε τον Άγγελο όσο είχε εντυπωσιάσει και μένα στην ηλικία του, το κατανυκτικό μοναστήρι της Σπηλιανής πάνω από το Πυθαγόρειο, το αγνάντεμα από τα πιο ψηλά σημεία του Μαραθοκάμπου.





Αν έπρεπε να δείξω το νησί μου σε έναν νέο επισκέπτη θα ξεκινούσα από το Ηραίον, μεγάλο Ιερό της θεάς Ήρας και μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, θα συνέχιζα με το Ευπαλίνειο όρυγμα, έργο του Ευπαλίνου  και ένα από τα 8 θαύματα του κόσμου, θα τον ξεναγούσα στο παλαιό και στο μεσαίο Καρλόβασι, θα του έδειχνα την ανάπτυξη του Νέου Καρλοβάσου και την Παραλιακή Ζώνη με τα παλιά εμβληματικά κτίρια και τα εργοστάσια βυρσοδεψίας και καπνού, και θα καταλήγαμε για φρέσκο ψάρι σε κάποιες από τις παραθαλάσσιες ταβέρνες του νησιού, ή για πιο ιδιαίτερες γαστρονομικές εμπειρίες στα εστιατόρια στο Παλαιόκαστρο, στους Βουρλιώτες, στους Μανωλάτες, στην Άμπελο, στον Πλάτανο, στον Μπάλο (Κουμαίικων), στον Λιμνιώνα.


Η Σάμος είναι ιδανικός προορισμός διακοπών καθώς συνδυάζει πολλά πράγματα μαζί: υπέροχες παραλίες, γραφικά χωριά, επιβλητικούς ορεινούς όγκους, κι ένα καταπράσινο φυσικό περιβάλλον που καθηλώνει με σπηλιές, φαράγγια, ποτάμια και καταρράκτες.  Έχει πολύπλευρη ταυτότητα, ενδιαφέροντα πολιτιστικά δρώμενα σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, αγροτική παραγωγή, υψηλού επιπέδου προϊόντων, ποιοτικές τουριστικές υπηρεσίες, γαστρονομική ανάπτυξη και ανεπτυγμένο δίκτυο μουσείων (Αρχαιολογικό Μουσείο Πόλεως Σάμου, Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου, Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στους Μυτιληνιούς, Μουσείο Σαμιακού Οίνου, Μουσείο Βυρσοδεψίας στην περιοχή «Ταμπάκικα» Καρλοβάσου, τα Λαογραφικά Μουσεία Σάμου του Πνευματικού Ιδρύματος «Ν. Δημητρίου», Καρλοβάσου, Παγώνδα, Κουμαίικων, Αμπέλου και οσονούπω Μουσείο Ναυπηγικών και Ναυτικών Τεχνών).


Προβλέπω ότι στα επόμενα χρόνια η Σάμος θα αναπτύξει τη δυναμική της με νέες εξωστρεφείς επενδύσεις υψηλού επιπέδου τουριστικών υπηρεσιών και πολιτισμού. Δεν μας αρκεί να είναι ένας ελκυστικός τουριστικός προορισμός. Στόχος μας είναι να γίνει ο αγαπημένος τόπος διακοπών. Ένας συνδυασμός πολιτισμού υψηλού συμβολισμού και ανέμελης, αισιόδοξης περιήγησης.

* Ο Μ.Α. είναι δήμαρχος Σάμου