7 Ιουλίου 2018

ΑΠΟΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ Η ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΜΟΣΧΟΝΑ ΜΥΤΗΛΙΝΙΩΝ ΣΕ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ. ΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΥΤ;



Η δημοσιοποιημένη σε ραδιοφωνική εκπομπή τοπικού μέσου, παραδοχή του κ. Βίτσα ότι το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και οι εμπλεκόμενες με αυτό υπηρεσίες γνωρίζουν από ποιον και πως διέρρευσε το γνωστό σε όλους μας, πλέον και στο πανελλήνιο, έγγραφο για τη δημιουργία νέου ΚΥΤ (Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης) μεταναστών τρίτων χωρών στους Μυτιληνιούς Σάμου, ξετυλίγουν το γαϊτανάκι των γεγονότων και της διαδρομής που προφανώς ακολούθησε το επίμαχο έγγραφο.

Το ξετύλιγμα υποκρύπτει σοβαρό ενδεχόμενο εσκεμμένης ανεπίσημης διαρροής, προκειμένου του αποσυντονισμού της κοινής γνώμης, άρα και κάθε προσπάθειας αποφυγής δημιουργίας νέου ΚΥΤ στον τόπο μας.

Ανεπίσημης, (χωρίς σφραγίδα της αιτούσας υπηρεσίας), και εσκεμμένης διότι το αίτημα/έγγραφο έσκασε απευθείας, σα βόμβα, στα γραφεία της Δημοτικής Ενότητας Πυθαγορείου, δε στα χέρια υπαλλήλου της. Αυτό το γεγονός δεν εξηγείται τουλάχιστον λογικά, πόσο μάλλον διοικητικά, αφού η διαδρομή του εγγράφου δε μπορεί να ξεκίνησε από το Πυθαγόρειο αλλά, προφανώς, να κατέληξε εκεί μέσω του «όλοι οι δρόμοι οδηγούν», που άλλου; στο Δημαρχείο της Σάμου;

Επιπλέον, πως μπορεί ένας απλός δημοτικός υπάλληλος άνευ αρμοδιότητας να παραλάβει ένα οποιοδήποτε έγγραφο χωρίς επιμέρους συνοδευτικό έγγραφο με το οποίο συνδέεται, μάλιστα με αριθμό πρωτοκόλλου και ημερομηνία, τόσο η αρχική υπηρεσία διακίνησής του, όσο και ο αποδέκτης που πρέπει να λάβει γνώση;.

Δηλαδή πως γίνεται ένα τόσο σημαντικό έγγραφο να «βολτάρει» στα γραφεία της Δημοτικής Ενότητας Πυθαγορείου και τυχαία; να πέφτει στα χέρια ενός δημοτικού υπαλλήλου, εν προκειμένω του «Μανολιού» που έβαλε τα ρούχα του αλλιώς; 

Αν μη τι άλλο, πρωτίστως θα έπρεπε να γνωστοποιείται και να παραδοθεί χωρίς καθυστέρηση στα χέρια της κας. Φιλιώς Βλαχοπούλου ως Προέδρου της Δημοτικής Ενότητας Πυθαγορείου που πρόσκεινται στη νυν Δημοτική Αρχή, στην παράταξη Μιχαήλ Αγγελόπουλου.

Ωστόσο, η διαδρομή του εγγράφου άλλαξε κατεύθυνση σαφώς και χέρια, ο κύκλος διάδοσής του άνοιξε αποφέροντας τα γνωστά αποτελέσματα. Ξεσηκώθηκε ολόκληρο χωριό, οι Μυτιληνιοί. Άστραψαν και βρόντηξαν οι τοπικοί φορείς και κάπως έτσι, με δήλωση του κ. Βίτσα υπάρχουν άλλες δύο θέσεις - αφού η τρίτη μας τελείωσε πριν πούμε κύμινο -  δημιουργίας μετεγκατάστασης νέου ΚΥΤ, με επικρατέστερη αυτήν της Πειραϊκής Πατραϊκής. 

Σημειώνουμε ότι, ο Υπουργός κατά τη ραδιοφωνική του συνέντευξη σε Σαμιακό ΜΜΕ δήλωσε ότι για το χώρο μετεγκατάστασης του ΚΥΤ αναμένει απάντηση από το Δήμο Σάμου. Όμως στο 4.11΄έως και το 4.13΄λεπτό της συνέντευξής του ο Υπουργός ζητά τη συμβολή του Δήμου στην εύρεση νέου χώρου για ΚΥΤ αναφέροντας χαρακτηριστικά τη φράση … «του Δήμου Σάμου» και συμπληρώνει, … «των κάτοικων δηλαδή, της Κοινωνίας της Σάμου»! αφήνοντας ορθάνοικτο το ενδεχόμενο συμμετοχής του Σαμιακού λαού στην επιλογή του σημείου δημιουργίας του νέου ΚΥΤ.

Παρόλα αυτά πιο κοντά από ποτέ είναι, ο διακαής πόθος, η αρχική πρόταση του Δήμαρχου Σάμου να φιλοξενηθεί το ΚΥΤ στην έκταση της Πειραϊκής Πατραϊκής. 

Επίσης, έχει ήδη βγει από το συρτάρι η 2η εναλλακτική  πρόταση του Δήμαρχού μας, να δημιουργηθεί το ΚΥΤ στην έκταση του σφαγείου Κνίτη του οποίου το κλειδί κρέμεται σε μπρελόκ επιχειρηματία του νησιού μας.
Δεδομένου όμως ότι το σφαγείο είναι επίσης πλησίον του χωριού Μυτιληνιών η επιλογή αυτή, ένεκα και των πρόσφατων αντιρρήσεων του χωριού, καθίσταται από τη φύση της απορριπτέα.

Όμως, για την έκταση Πειραϊκής Πατραϊκής προκύπτουν σοβαρότατα, ανυπέρβλητα θέματα. Εμείς τα γνωρίζουμε. Είμαστε περίεργοι πως θα τα ξεπεράσετε, γιατί η «επένδυσή» σας ενδέχεται να πιάσει πάτο, σίγουρα όχι τόπο!.

Διαίρει και βασίλευε με τον αποσυντονισμό τις κοινής γνώμης;. Έξυπνο μεν, θρασύ δε.