13 Ιουλίου 2018

Παράνομο-δομημένη Σάμος


Ημερίδα του ΥΠΕΝ για το Δομημένο  Περιβάλλον στην παρανομο - δομημένη Σάμο; 

Λίγα χρόνια πριν,  το γραφείο του υπουργού στο τότε ΥΠΕΧΩΔΕ ξεθαψε από το αρχείο του υπουργείου τον πρωτότυπο φάκελο των θεσμοθέτημενων ΖΟΕ Σάμου. Εκ τότε ο φάκελος ναι μεν υπάρχει στο αρχείο, όμως μισός.

Ελπίζουμε σήμερα οι εκπρόσωποι του ΥΠΕΝ που θα συμμετέχουν στην ημερίδα, την οποία συνδιοργανώνουν στο νησί μας εμπλεκόμενοι φορείς σε χωροταξικά θέματα, για να παρουσιάσουν το φρέσκο εγχείρημα του υπουργείου (νόμο 4495/2017) Έλεγχος & προστασία δομημένου περιβάλλοντος να έχουν έστω εικόνα των ΖΟΕ Σάμου.

Διότι εάν όντως υπάρχει ενδιαφέρον για την προστασία του περιβάλλοντος και στον τόπο μας, τότε πρέπει να μιλήσουμε επί του πρακτέου. Καλό θα ήταν στο πλαίσιο αυτό, να ξεναγήσουμε τους εκπροσώπους του υπουργείου στο μεγάλο και μικρό Σειτανια. Έτσι,  για να πάρουν μια γεύση και έτσι για να κάνουμε τη διαφορά και η ημερίδα να ξεφύγει από τα στερεότυπα της απλής ενημέρωσης και ερωτο- απαντήσεων. 

Η διαπίστωση για τη μη τήρηση των ΖΟΕ στις δικές μας Natura στα Σειτανια, που επιπλέον εμπίπτουν σε ζώνες που απαγορεύεται η δόμηση, γεγονός που δεν εμπόδισε επιτήδειους να οικοδομήσουν τις υπερπολυτελης βίλες τους οι οποίες είναι συνδεδεμένες και με όλα τα δίκτυα υποδομών του νησιού, πιστεύουμε ότι θα αποτελούσε για τους εκπροσώπους του υπουργείου παράδειγμα προς αποφυγή και για τη σημερινή αλλά και για τις επόμενες ημερίδες όπου θα παρευρεθούν για τον ίδιο σκοπό. Μια βόλτα στο πάλαι, όμως ποτέ ξανά, ομορφότερο σημείο της Σάμου, στα Σειτανια είναι απαραίτητη. Όχι τίποτε άλλο για να μάθουμε την άποψη του καθ' ύλη αρμόδιου υπουργείου γιατί εδώ, οι δικοί μας αρμόδιοι έχουν προ πολλού χάσει την πυξίδα, και αναρωτιόμαστε μήπως ήρθε ο καιρός να χάσουν και τον ύπνο τους;