3 Ιουλίου 2018

ΑΥΘΑΙΡΕΤΩΣ ΕΠΙΔΙΩΚΕΤΑΙ Η ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ ΓΗΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ ΑΝΘΥΠΟΛΟΧΑΓΟΥ Γ. ΜΟΣΧΟΝΑ ΜΥΤΗΛΙΝΙΩΝ ΣΑΜΟΥ


Επειδή, το Συμβούλιο της Επικρατείας δε χαρίζετε σε θέματα που άπτονται της αυθαίρετης αλλαγής των χρήσεων γης και της προστασίας του περιβάλλοντος, ουκ ολίγες φορές έχει ακυρώσει αποφάσεις οργάνων της δημόσιας διοίκησης για αλλαγή χρήσεων γης σε εδαφικές και κτιριακές στρατιωτικές εγκαταστάσεις οι οποίες έχουν καταστεί ανενεργές.
Επειδή, σύμφωνα με την πάγια νομολογία του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, από καμία διάταξη δεν προκύπτει ότι τα στρατιωτικά έργα και εγκαταστάσεις εξαιρούνται από το χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό της περιοχής στην οποία κατασκευάζονται·και συνεχίζει, όταν και όπου χρειάζεται, πως μπορεί ναι μεν οι εκτάσεις να παραχωρήθηκαν είτε ν’ απαλλοτριώθηκαν, για επιχειρησιακά έργα και εγκαταστάσεις/στρατιωτικούς σκοπούς,  ήδη όμως οι εκτάσεις αυτές έχουν εγκαταλειφτεί.
Επειδή, η κατασκευή μεταναστευτικών κατοικιών, ανεξαρτήτως του προσωρινού ή μόνιμου χαρακτήρα, λόγω και των δομικών υλικών που θα χρησιμοποιηθούν, (containers, εάν όντως μιλάμε για μετεγκατάσταση κι όχι για νέο ΚΥΤ),  έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις χρήσεις γης (Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου Θ και Η)  όπου κείται το εν λόγω στρατόπεδο κατά τις οποίες δεν επιτρέπονται του είδους οι εγκαταστάσεις, τουλάχιστο έτσι όπως πασιφανώς προγραμματίζεται αυτές να τοποθετηθούν και λειτουργήσουν, οπότε πέραν του κοινωνικού σημαντικότατου ζητήματος προκαλείται και ανεπανόρθωτη βλάβη στο περιβάλλον.
Επειδή, το ΠΔ 100Δ΄/1995 για τις Ζ.Ο.Ε Σάμου – ισχύει, δεν έχει τροποποιηθεί ποτέ κι από κανένα, ποτέ κι από καμία δημόσια διοίκηση όσο κι εάν προσπαθήθηκε απ’ όλους, του περαστικούς ιθύνοντες - καθορίστηκαν οι επιτρεπόμενες σε κάθε ζώνη δραστηριότητες καθώς και οι όροι και περιορισμοί δόμησης των επιτρεπομένων προς ανέγερση κτηρίων, ενώ σήμερα διαφαίνεται ότι το ΠΔ είναι γραμμένο στα παλιά υποδήματα όλων όσων επιχειρούν να στρεβλώσουν τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά μας, όπως το δικαίωμα στην ορθολογική χωροταξική οργάνωση αλλά και στον πολεοδομικό σχεδιασμό του νησιού μας.
Επειδή, ήδη από το έτος 1999, βάσει του Εθνικού Προγράμματος Στρατηγικής Αναδιάταξης Στρατοπέδων, καταργήθηκαν, αποδεσμεύτηκαν και μετεγκαταστάθηκαν 82 στρατόπεδα, μεταξύ αυτών και το στρατόπεδο Μοσχονά στους Μυτιληνιούς Σάμου.
Επειδή, στο ν. 2745/99 στο Άρθρο 3: Διαδικασία πολεοδόμησης στρατοπέδων, αναφέρεται ότι: Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων, μετά από πρόταση της συνιστώμενης υπηρεσίας και του οικείου Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μετά από γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος, εγκρίνεται η πολεοδόμηση των χώρων των στρατοπέδων που απελευθερώνονται, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Στρατηγικής Αναδιάταξης Στρατοπέδων. Στους χώρους αυτούς επιτρέπεται ο καθορισμός αστικών χρήσεων γης, ανεξαρτήτως των ισχυόντων ή προβλεπόμενων χρήσεων και όρων δόμησης της περιοχής (Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου κ.λ.π.), στη βάση των κατευθύνσεων του συναφθέντος πρωτοκόλλου συνεργασίας Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων - Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ΠΟΥ ΣΚΟΠΕΥΕΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΈΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ΟΤΙ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 50% ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΑΥΤΩΝ ΘΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΛΥΨΗ ΑΝΑΓΚΩΝ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΦΕΛΩΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΩΝ.
Επειδή, από την αιτιολογική έκθεση του ως άνω νόμου - πρακτικά της Βουλής  ΤΜΗΜΑ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΔΙΑΡΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ, Της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας "Σύσταση προσωρινής υπηρεσίας για την αξιοποίηση και μετεγκατάσταση στρατοπέδων"- η οποία έλαβε χώρα τον Αύγουστο του 1999 σε δύο συνεδριάσεις, αναφέρονται τα εξής:... «η υφιστάμενη πραγματικότητα είναι ότι εγκλωβίστηκαν πλέον τα στρατόπεδα, ύστερα από τη μεγάλη ανάπτυξη των οικιστικών περιοχών. Έτσι στρατόπεδα βρίσκονται περικυκλωμένα από πολυκατοικίες, από σχολεία, από ψυχιατρεία και δεν μπορούν να υπηρετήσουν το σκοπό τους. Ένα άλλο στοιχείο είναι ότι, καθώς οι παρεμβάσεις της πολιτείας είτε από ολιγωρία είτε από έλλειψη ανάλογης ευαισθησίας δεν έγιναν σε σωστό τόπο και χρόνο, αποστέρησαν από το κοινωνικό σύνολο χώρο περιβαλλοντικής άνεσης, πρασίνου και διευκολύνσεων κ.λπ» ..
Επειδή, με το ΦΕΚ 79 Α/2000 Ρυθμίστηκαν τα θέματα της προσωρινής αξιοποίησης και μετεγκατάστασης στρατοπέδων.  
Επειδή, από τα παραπάνω σε σχέση με τη σημερινή, νομικά έωλη, επιδίωξη του ΓΕΕΘΑ με την οποία επιχειρείται η μετατροπή του στρατοπέδου Μοσχονά σε «αποθήκη ψυχών» προκύπτουν αντιφάσεις αλλά και παράβαση των όρων και περιορισμών δόμησης της περιοχής αλλά κι ενός οικισμού προ του 1923.
Επειδή, ο χώρος του στρατοπέδου είχε νομίμως ζητηθεί από την Τοπική Κοινότητα Μυτιληνιών Σάμου για αξιοποίηση για το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας, βάσει του ΦΕΚ A 167 - 24.09.2010 - Άρθρο 84  Χρήση στρατιωτικών ακινήτων από ΟΤΑ. Ακίνητα ιδιοκτησίας του Ταμείου Εθνικής Άμυνας, του Ταμείου Εθνικού Στόλου και του Ταμείου Αεροπορικής Άμυνας μπορεί με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του κάθε Ταμείου να παραχωρούνται κατά χρήση στο Δημόσιο ή νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και ιδίως στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, εφόσον τα ακίνητα αυτά δεν είναι αναγκαία για τις Ένοπλες Δυνάμεις και με την παραχώρηση της χρήσης εξυπηρετούνται λόγοι γενικού συμφέροντος. Η παραχώρηση της χρήσης μπορεί να γίνεται χωρίς αντάλλαγμα. Με την κατά το πρώτο εδάφιο απόφαση καθορίζονται τυχόν πρόσθετοι όροι υπό τους οποίους τελεί η παραχώρηση, η οποία μπορεί να ανακληθεί εφόσον αρθούν οι λόγοι που την επέβαλαν. Στη ρύθμιση των προηγούμενων εδαφίων δεν εμπίπτουν τα ακίνητα που ανήκουν στο πεδίο του άρθρου 109 του Σ.
Επειδή, κατά την έννοια υπουργικών αποφάσεων, για επιχειρησιακά έργα και εγκαταστάσεις απαραίτητα για την εθνική ασφάλεια της χώρας, καμία «αποθήκη ψυχών» δεν αποτελεί στρατιωτική εγκατάσταση, πόσο μάλιστα όταν το στρατόπεδο Μοσχονά  έχει αφεθεί στην τύχη του είναι εγκαταλελειμμένο, ενώ η νομοθεσία θέλει αποδώσει αυτό στον οικισμό των Μυτιληνιών για το συμφέρον της τοπικής κοινωνίας.  
Επειδή, οι κτιριακές, υπάρχουσες στρατιωτικές υποδομές και η έκταση του στρατοπέδου θα χρησιμοποιηθούν για άλλο σκοπό από αυτόν που δημιουργήθηκαν, με την ταυτόχρονη συμπλήρωση με κατασκευές μεταναστευτικών κατοικιών, προσιδιάζοντας στην τσιμεντοποίηση και αλλοίωση της αρχιτεκτονικής ενός οικισμού προ του 1923 των Μυτιληνιών, που το 2011 η πολιτική ηγεσία της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής επεδίωξε τον χαρακτηρισμό του ως παραδοσιακό οικισμό, και εκ των λόγων αυτών  αποστερούν στην τοπική κοινωνία το αναφαίρετο δικαίωμά της, όπως ήδη το έχει ζητήσει προς όφελός της,  με την  ανάπλαση, ανάδειξη και αξιοποίηση της έκτασης του στρατοπέδου.
Επειδή, το έτος 2009 βουλευτής του Σύριζα έδωσε σε αντίστοιχη υπόθεση  μάχη κατά του τότε υπουργού άμυνας Β. Μειμαράκη ο οποίος ήθελε να μετατρέψει στρατόπεδο σε οικίες αξιωματικών και των οικογενειών τους.
Επειδή, οι πρόσφατες ΚΥΑ των Υπ. Εθνικής Άμυνάς και Οικονομικών καθορίζουν κατά το δοκούν εκμετάλλευση των στρατιωτικών ακινήτων δια της μεθόδου real estate  παραχωρώντας στο ΤΑΙΠΕΔ δικαιώματα, οπότε προκύπτει ότι ιδιωτικοποιείται η περιουσία του ΥΠΕΘΑ/ΤΕΘΑ με ότι συνεπάγεται αυτό βάσει του ΑΚ, κι ενώ νομίμως τα έχουν ζητήσει οι ΟΤΑ τα εν λόγω υπουργεία τα ενοικιάζουν/πωλούν σε ιδιώτες ή σε άλλους φορείς παραβλέποντας τη νομοθεσία.
Επειδή από το προχθεσινό, φρέσκο ΠΔ 59/2018, «Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης» Άρθρο 13 απαιτούνται ειδικές χρήσεις γης για Εγκαταστάσεις προσωρινής υποδοχής και φιλοξενίας μεταναστών/προσφύγων και ευάλωτων ομάδων, όμως τέτοιες χρήσεις δεν έχουν θεσμοθετηθεί στο ισχύον χωροταξικό της Σάμου, κι αν επιχειρεί ο Δήμαρχός μας, Mister Αγγελόπουλος την τροποποίηση του μέσω των Τοπικών και Ειδικών Χωρικών Σχεδίων του υπενθυμίζουμε ότι υποχρεούται αυτές τις πράξεις να τις φέρει σε δημόσια διαβούλευση, εάν βέβαια θέλει οι όποιες αλλαγές στις Ζ.Ο.Ε να είναι σύννομες .
Άραγε στο βωµό των συμφερόντων της ΕΕ θυσιάζεται η νοµιµότητα; 
Άραγε ο διοικητικός µηχανισµός και η έννοµη τάξη στην Ελλάδα πηγαίνουν ή έχουν ήδη πάει περίπατο; Άραγε πόσα χρόνια παίζουμε στο τραπέζι του… πόσα μου δίνεις;