5 Ιουλίου 2018

«Υγειονομικό ναρκοπέδιο η Μόρια»


H ΠΟΕΔΗΝ στη Μόρια: «Απαράδεκτες συνθήκες στο ΚΥΤ και επιβάρυνση του Νοσοκομείου»

Κύριοι Υπουργοί, κυρίες διοικήτριες,

πέρασαν περίπου δύο μήνες από την επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Παύλου Πολλάκη στο νοσοκομείο μας και την δημόσια συζήτηση που έγινε στο αμφιθέατρο αναφορικά με τα σημαντικά ζητήματα που μας απασχολούν και που γιγαντώνονται εξαιτίας και του Προσφυγικού. Δυστυχώς διαπιστώνουμε ότι καμία από τις εξαγγελίες, υποσχέσεις και λύσεις που προτάθηκαν σε τρέχοντα προβλήματα που θέσαμε δεν υλοποιήθηκε ακόμα.

Ενδεικτικά αναφέρουμε :


* Το Παλλεσβιακό αίτημα είναι η άμεση αποσυμφόρηση του νησιού σε ότι αφορά το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Το νοσοκομείο μας επωμίζεται καθημερινά μεγάλο βάρος. Οι συνθήκες αυτές δεν τιμούν κανέναν, ενώ υπάρχει έντονο “φλερτ” με το λάθος και σίγουρα η παροχή υπηρεσιών Υγείας δεν είναι αντάξια του επιπέδου του Νοσοκομείου και των Εργαζόμενων σε αυτό. Μόνη λύση είναι η αποσυμφόρηση του, με την δημιουργία σοβαρών πρωτοβάθμιων  δομών υγείας εντός των χώρων που βρίσκονται οι μετανάστες (Κ.Υ.Τ. Μόριας – Καρά Τεπές), ενίσχυση των υπαρχόντων και κύρια του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης, ώστε να υποστηριχθεί η 24ωρη λειτουργία (αναγκαιότητες άλλωστε που αναγνωρίστηκαν από τον υπουργό σε επιτόπιες επισκέψεις του).

* Η πρόσφατα λειτουργούσα εξάκλινη μονάδα νοσηλείας λοιμωδών νοσημάτων λειτουργεί καθημερινά με πλήρη κάλυψη των κλινών και είναι γνωστό ότι λόγω του προσφυγικού, αυξάνονται θεαματικά αυτά τα περιστατικά ενώ τα περισσότερα χρήζουν μακροχρόνιας νοσηλείας. Χρειάζεται άμεσα σχεδιασμός σε περίπτωση έξαρσης και όχι εφησυχασμός.



 * Από την αρχή της θητείας μας θέσαμε με ένταση και αγωνία τα προβλήματα στη Ψυχιατρική Κλινική, όπου οι συνθήκες νοσηλείας και εργασίας είναι απαράδεκτες, τόσο ως δομή, όσο και κτιριακά χρήζει άμεσης παρέμβασης, αναγκαιότητα που επίσης αναγνωρίστηκε και με την επιτόπου επίσκεψη του κ. Πολλάκη, όμως τίποτα ακόμα δε ξεκίνησε. Οι όποιοι σχεδιασμοί κινούνται με ρυθμούς χελώνας. Το ισόγειο του κτιρίου είναι ακατάλληλο για λειτουργία και έγινε ήδη επείγουσα μεταφορά υπηρεσιών. Υπ' όψιν της διοίκησης υπάρχει αγωνιώδη σχετική έγγραφη ενημέρωση και από το τμήμα.

* Ζητήσαμε την άμεση χρηματική ενίσχυση του ανεπαρκούς κονδυλίου των πρόσθετων αμοιβών 2018 και έγκαιρη έγκριση πίστωσης των τριμήνων στους λογαριασμούς του νοσοκομείου, ώστε να γίνεται ομαλά η πληρωμή των εργαζομένων. Από το κονδύλιο του πρώτου τριμήνου του 2018 έγινε η εξόφληση μόνο των δύο πρώτων μηνών, η έγκριση και εκταμίευση του δευτέρου τριμήνου εγκρίθηκε 1η Ιουνίου!!!!, από το οποίο εξοφλήθη 27-06-2018 ο Μάρτιος και ίσα που επαρκεί για τον Απρίλιο. Μετά θα αναμένουμε το Σεπτέμβριο;;;; την έγκριση του τρίτου τριμήνου για να εξοφληθούν οι πρόσθετες αμοιβές του υπόλοιπου δευτέρου τριμήνου ........και τελικά θα φτάσουμε να κλείσει το έτος με σοβαρές εκκρεμότητες !!!

* Η απολύτως αναγκαία ίδρυση και λειτουργία του αιμοδυναμικού εργαστηρίου συνεχίζει να παραμένει υπόσχεση και μόνο χώρο στις καταλαμβάνει. Ο μαγνητικός τομογράφος συνεχίζει να μην λειτουργεί λόγω έλλειψης ιατρού, η ψυχιατρική κλινική συνεχίζει να λειτουργεί με έναν ιατρό, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού από 01-07-2018 μετά την συνταξιοδότηση της διευθύντριας λειτουργεί με μόνο μία ιατρό νεφρολόγο και με ιατρούς γενικής ιατρικής, το Διαβητολογικό υπολειτουργεί με ιδιώτη ιατρό, σε αρκετά τακτικά ιατρεία τα ραντεβού για τους ασθενείς κλείνονται μετά από τέσσερις μήνες και επιπλέον παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στα Συμβούλια Επιλογής για τις νέες θέσεις ιατρών που προκηρύχθηκαν.

* Η τεράστια πλέον έκταση που καλύπτει το Νοσοκομείο Μυτιλήνης αναδεικνύει με περισσότερη ένταση την έλλειψη προσωπικού και το απαρχαιωμένο οργανόγραμμα (οργανισμός) το οποίο πρέπει να αναμορφωθεί άμεσα. (προτάσεις σας έχουν αποσταλεί)

* Δοθείσης της επιστολής μας και ειδικά από τη Διοίκηση ζητάμε περισσότερο προσωπικό για τη φύλαξη των νέων χώρων και βέβαια καλύτερο σχεδιασμό με εκμετάλλευση των κενών χώρων όσον αφορά τους χώρους στάθμευσης , ενώ άμεσα πρέπει να ολοκληρωθεί η μεταφορά και των εναπομείναντων τμημάτων στους χώρους που έχουν σχεδιαστεί.

Καλούμε το Υπουργείο, τη Β' Υ.Π.Ε. και τη Διοίκηση, για συντονισμένες σχετικές ενέργειες προς άμεσες λύσεις και υλοποίηση των υπεσχεμένων!!

Εκ του Δ.Σ.

      Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                    Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΤΡΑΤΗΣ ΚΛΕΑΝΘΗΣ                       ΘΑΝΑΣΗΣ ΨΟΥΝΟΣ

ΕΜΠΡΟΣ