27 Ιουνίου 2018

Απεργία πείνας για να αποσυμφορηθεί το Χοτ - Σποτ!


Στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου «κατασκήνωσε» ο πρόεδρος της Μόριας, Νίκος Τρακέλλης Τη Λέσβο επισκέπτονται σήμερα και αύριο στελέχη του υπ. Μεταναστευτικής πολιτικής και η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβιτς

Την Κυριακή ξεκίνησε απεργία πείνας ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μόριας, Νίκος Τρακέλλης με αφορμή τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για κείνον, την πυρκαγιά που ξέσπασε στις 11.20 το πρωί καταστρέφοντας σύμφωνα με την Πυροσβεστική, τέσσερα στρέμματα πλησίον του Κέντρου Υποδοχής της Μόριας. Για τον κ. Τρακέλλη και αρκετούς κατοίκους της Μόριας που διαμαρτυρήθηκαν χτες στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, υπαίτιοι θεωρούνται οι αιτούντες άσυλο, διαμένοντες στο ΚΥΤ Μόριας. Ωστόσο, η Πυροσβεστική δεν έχει ακόμα προχωρήσει σε συμπεράσματα, ούτε σε συλλήψεις.

«Όσες συναντήσεις κάνουμε, ακούμε λόγια, αλλά τίποτα παραπάνω. Ζητάμε αποσυμφόρηση, τη σωστή διαβίωση για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, να λειτουργεί σωστά το Κέντρο για να μην αντιδρούν με κλεψιές, πυρκαγιές. Οι χωριανοί είναι σε απόγνωση. Από το 2015 ζούμε τη συνεχή καταστροφή του χωριού μας. Φτάσαμε σε υποδομές χώρων υγιεινής για 800 άτομα να ζουν κάπου 8.000 άτομα. Τα λύματα χύνονται μέσα στους παρακείμενους χείμαρρους και καταλήγουν στη θάλασσα, περνώντας μέσα από τις ιδιοκτησίες μας. Σκουπίδια παντού, βρώμα και κουνούπια. Έχει καταστραφεί κάθε έννοια ζωής στο χωριό με υγεία και ασφάλεια» εξηγεί στην εφημερίδα μας.

«Ο κόσμος δεν θέλει τις αποζημιώσεις, θέλει την ησυχία του. Οι άνθρωποι είναι εξαγριωμένοι, αν βγουν στο δρόμο θα έχουμε παρατράγουδα και η κατάσταση θα είναι ανεξέλεγκτη», μας απαντά όταν θυμίζουμε ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πάρουν οι κάτοικοι της Μόριας τις αποζημιώσεις για ζημιές που έχουν προκληθεί στις περιουσίες τους από την περίοδο του τελευταίου τριμήνου του 2015 και το 2016, συνολικά 121.522 ευρώ που αποδόθηκαν στο δήμο Λέσβου, για να φτάσουν στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Σύμφωνα με τον κ. Τρακέλλη, κατά τις συναντήσεις του με στελέχη της κυβέρνησης, παίρνει συνεχώς υποσχέσεις για αποσυμφόρηση της Μόριας. «Μας κοροϊδεύουν όλοι, εδώ και στην Ευρώπη. Μας κοροϊδεύουν. Οι κάτοικοι είναι έτοιμοι να πάρουν τον νόμο στα χέρια τους. Προσπαθούμε να συγκρατήσουμε την τοπική κοινωνία, να διατηρήσουμε την όποια κοινωνική συνοχή έχει απομείνει» λέει.



Τ’ «άκουσε» και ο διοικητής του ΚΥΤ Μόριας, Γιάννης Μπαλπακάκης από κάποιους Μοριανούς για το θέμα της αποσυμφόρησης που δεν βλέπουν οι κάτοικοι στον ορίζοντα.



Ο Γ. Μπαλπακάκης

Ο διοικητής του ΚΥΤ Μόριας, Γιάννης Μπαλπακάκης που βρίσκονταν εκεί χτες το πρωί, τόνισε στο «Ε» ότι: «Ο κ. Τρακέλλης έχει δίκιο σε κάποια πράγματα και όπως, μου μεταφέρει δεν έχει βοήθεια από τον Δήμο, καθώς το ΚΥΤ Μόριας τον βοηθά σε ό,τι αφορά την καθαριότητα. Ας πούμε για τους ψεκασμούς συνεννοήθηκε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής με την Περιφέρεια, τώρα μου λέει τι θα γίνει με τα χόρτα. Πρέπει να ζητήσει βοήθεια από τον Δήμο». Αναφορικά με τη σύναψη συμφωνίας για το έργο του βιολογικού καθαρισμού και το πρόβλημα της αποχέτευσης είναι κάτι που αναμένει πώς και πώς ο κ. Μπαλπακάκης, αλλά τον διαβεβαιώνουν ότι είναι θέμα ημερών. Εξάλλου από 21 Ιουνίου αναμένονταν η υπογραφή.



Παρούσα σε κάθε κινητοποίηση των Μοριανών η Δ. Καβαδέλλη, της οποίας ο ελαιώνας έχει καεί εδώ και τρία χρόνια και η αποζημίωση δεν έκανε τη διαφορά.



Με καμένο ελαιώνα

Η Δήμητρα Καβαδέλλη, κάτοικος της Μόριας είναι παρούσα σε κάθε κινητοποίηση που κάνει η τοπική της κοινότητα τα τελευταία χρόνια γιατί έχει καεί η γούνα της, όπως μας λέει. Το 2015, καταγγέλλει ότι κάηκε ο ελαιώνας του συζύγου της, κληρονομιά πάππου προς πάππου 10 στρεμμάτων που βρίσκεται απέναντι από το Κέντρο της Μόριας. «Την αποζημίωση που μου έδωσαν θα την έπαιρνα ούτως ή άλλως από τον καρπό, γιατί ήταν και βιολογικός, και από τις επιδοτήσεις. Με αυτά που πήρα τί να πλήρωνα την περίφραξη που μου τη χάλασαν; Που παίρνουν τα υλικά για να κατασκηνώσουν; Είναι καταπατημένο από σκηνές συνέχεια. Περνάμε απ’ έξω σαν ξένοι» εξηγεί. Παράλληλα αναφέρει ότι έγινε μια προσπάθεια να νοικιάσει τον χώρο σε ΜΚΟ, αλλά δεν ευοδώθηκε, ενώ τόνισε ότι δεν το έδωσε ούτε για την εκμετάλλευση από κάποια καντίνα γιατί οι καντίνες βρίσκονται σε άλλο χώρο.

Επισκέψεις

Εξάλλου σήμερα, αναμένεται να έρθει στη Λέσβο ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής του Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ανδρέας Γκουγκούλης και την Τετάρτη ο Γιάννης Μπαλάφας, υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής καθώς και η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντούνια Μιγιάτοβιτς (Dunja Mijatovic) από τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη.



Στο πλευρό του Τρακέλλη ο Γαληνός:



«Να επισπευτεί η αποσυμφόρηση»

«Καλούμε τον αρμόδιο Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής να λάβει άμεσα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να επισπεύσει την αποσυμφόρηση του ΚΥΤ Μόριας, για την οποία εξάλλου δεσμεύτηκε κατά την επίσκεψή του στη Λέσβο. Ο Σεπτέμβρης είναι πολύ μακριά για μια καθημερινότητα που κάθε μέρα προσθέτει μόνο προβλήματα και αγανάκτηση σε όλους, λειτουργώντας σαν ωρολογιακή βόμβα -ξανά- για την Λέσβο μας» τονίζει ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός αναφορικά με τη δήλωση Βίτσα ότι τέλος Σεπτεμβρίου θα υπάρξει αποσυμπίεση. Και επισημαίνοντας τις κινήσεις της Δημοτικής Αρχής σε αυτή την κατεύθυνση, καταλήγει: «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει επιτέλους να καταλάβουν ότι στο τραπέζι των συσκέψεων της συνόδου κορυφής διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές, τις οποίες έχουν υποχρέωση να προστατέψουν».
ΕΜΠΡΟΣ