18 Ιουνίου 2018

Έκκληση Περικλή Αντωνίου για την διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ


ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ Δ.Σ. του ΣΕΤΕ Κο ΓΙΑΝΝΗ ΡΕΤΣΟ                                       ΑΠ 021

ΚΟΙΝΟΠ.: ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΣ του ΞΕΕ Κο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ
                            «          «  της ΠΟΞ Κο ΓΡΗΓΟΡΗ ΤΑΣΙΟ

 ΘΕΜΑ: ‘ Υστατη έκκληση

Αγαπητέ Πρόεδρε,
1. ΄Εχοντας υπ’ όψη τα πάγια αιτήματά μας σχετικά με:
-Τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, αν όχι την επιστροφή τους στους προ του 2015 ισχύοντες,

-Την απόσυρση του (ιδιαίτερα επαχθούς για τα καταλύματα χαμηλού τιμήματος διανυκτέρευσης) Φόρου Διαμονής και μέχρι τότε τη μείωσή του κατά 60 -65% περίπου (σύμφωνα και με το εγγεγραμμένο ποσό των 74 εκατομμ. ευρώ στον Προϋπολογισμό της Βουλής) συγχρόνως με τον επιμερισμό του σ’ όλο το φάσμα της Τουριστικής δραστηριότητας κι όχι αυθαίρετα και επιλεκτικά μόνο… στα καταλύματα !
-Τη μη αύξηση (αν όχι μείωση) των αντικειμενικών αξιών,
στην πολύπαθη κι ευαίσθητη Γεωπολιτικά, Δημογραφικά, Γεωγραφικά, Αναπτυξιακά κλπ Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΒΑ)
2. Τη διαβούλευση που διεξάγεται αυτή τη περίοδο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τροποποίηση της Οδηγίας του 2006/112/ΕΚ, σχετικά με τους συντελεστές ΦΠΑ, όπως αναφέρεται στο Σχέδιο Οδηγίας με τίτλο: 2018/2005(CNS) Πρόταση - Οδηγία του Συμβουλίου «΄Ολοι οι υφιστάμενοι επί του παρόντος μειωμένοι συντελεστές, συμπεριλαμβανομένων των παρεκκλίσεων, που εφαρμόζονται νόμιμα στα Κράτη – Μέλη, θα πρέπει να διατηρηθούν και θα μπορούν να ‘ναι διαθέσιμοι σ’ όλα τα Κράτη – Μέλη, εξασφαλίζοντας ίση μεταχείριση» , κάτι που συνιστά κεκτημένο των νησιωτικών περιοχών ολόκληρης της Ε.Ε., επομένως και της ΠΒΑ κι όχι μόνο……..! Η Πορτογαλία ήδη επιβεβαίωσε την εξαίρεση για το ΦΠΑ στα νησιά της Αζόρες και Μαδέρα.
3.1.Τα άρθρα 5 & 9 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), το άρθρο 174 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ε.Ε. (που αναγνωρίζει τα μόνιμα μειονεκτήματα των νησιών, οφειλόμενα στη γεωγραφική τους θέση…..), την Οδηγία του Συμβουλίου 2006/112/ΕΚ (που προβλέπει την άσκηση του δικαιώματος της Χώρας μας για τους χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ), σύμφωνα με την οποία χορηγήθηκαν σ’ ορισμένα Ευρωπαϊκά Νησιά ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις, ως αντιστάθμισμα στα μόνιμα φυσικά, γεωγραφικά και δημογραφικά τους μειονεκτήματα…. (στην περίπτωσή μας αντιμετωπίζουμε και γεωπολιτικά, με τις επιδεινούμενες εντάσεις με τη γείτονά μας  Χώρα), το από 4/2/2016 Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την ειδική κατάσταση των νησιών (2015/3014 (P) κ.λπ. κ.λπ.
3.2 Την Κοινοτική Οδηγία 2009/49/ EC, που ενθαρρύνει την εξαίρεση απ’ τους υψηλούς συντελεστές ΦΠΑ στην Εστίαση, ως Κλάδο Εντάσεως Εργασίας, ιδιότητα που χαρακτηρίζει απόλυτα κι εντονότερα το Ξενοδοχειακό Κλάδο!
4. Την απαραίτητη προϋπόθεση σύνταξης μελέτης αντικτύπου (Ολικού Ισοζυγίου / Κόστους : Ωφέλειας) για τις προς υιοθέτηση Εθνικές Πολιτικές, κάτι που δεν έγινε απ’ τη Χώρα μας, ούτε στην περίπτωση της επερχόμενης κατάργησης των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ στην ΠΒΑ, ούτε για την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, ούτε, βέβαια, για τον ήδη θεσπισθέντα Φόρο Διαμονής.
5. Τους Εθνικούς λόγους, που υπαγορεύονται, ιδιαίτερα σήμερα, τόσο απ’ τις ανιστόρητες αναφορές των γειτόνων μας, όσο κι απ’ τις συχνές εντάσεις και τελευταία κι απειλές, που αναίτια προκαλούν κι εκφοβίζουν, επηρεάζοντας ακόμα πιο αρνητικά τις ήδη μειωμένες  αφίξεις/τουριστικές εισπράξεις μας!
Αγαπητέ Πρόεδρε,
               ΄Υστερα απ’ τα προαναφερθέντα και προσβλέποντας στην άμεση παρέμβαση του ΣΕΤΕ, ως Κοινωνικού Εταίρου, εκτιμούμε ότι το, επί των ημερών σου, νεοϊδρυθέν Γραφείο μας (του ΣΕΤΕ) στις Βρυξέλλες, θα μπορούσε να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο, διευρύνοντας τις δυνατότητες και νομικές που υπάρχουν, προκειμένου να μην υιοθετηθούν – ή αν έχουν εφαρμοσθεί, ν’ αποσυρθούν -  αντιαναπτυξιακές Πολιτικές, μη συμβατές με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, Οδηγίες, Συνθήκες κλπ, της Ε.Ε.

Ευχαριστώ
Με ιδιαίτερη εκτίμηση


ΠΕΡΙΚΛΗΣ Π. ΑΝΤΩΝΙΟΥ