Tην αναστολή ΦΠΑ στα πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα οποία δέχονται το κύριο βάρος των προσφυγικών ροών, ανακοίνωσε από τις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας -πρόκειται για τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, την Κω, και τη Λέρο.
«Η ΕΕ είναι βαθιά διχασμένη ανάμεσα σε δύο αντιλήψεις: μία αντιμεταναστευτική, ακραία σωβινιστική και μία πιο δημοκρατική, ουμανιστική» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για το μεταναστευτικό.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας είπε ότι εξασφάλισε την οικονομική στήριξη των νησιών του Αιγαίου που έχουν επιβαρυνθεί με χιλιάδες μετανάστες, ωστόσο δεν ξεκαθάρισε σε ποιες χώρες εντός Ευρώπης θα δημιουργηθούν τα hot spot, τα οποία κανείς από τους 28 ηγέτες δεν ήθελε στη χώρα του. Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δεχτεί μετανάστες από αλλες χώρες, στη βάση της επανένωσης οικογενειών.
Η στιγμή της ανακοίνωσης μη εφαρμογής υψηλών συντελεστών ΦΠΑ
Ο πρωθυπουργός μίλησε, μεταξύ άλλων, για «διαπραγματευτικές μάχες» που δόθηκαν, προκειμένου να υπάρξει η τελική συμφωνία επί του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου, παραδεχόμενος ωστόσο ότι η λύση «δεν είναι η καλύτερη δυνατή».
«Η Ελλάδα έθεσε στην πρώτη γραμμή αρχές και αξίες. Η Ελλάδα υπερασπίζεται μια μακρά παρακαταθήκη αγώνων και ενός ειδικού αξιακού φορτίου» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός, για να τονίσει: «Φαίνεται ότι δεν μοιραζόμαστε και οι "28" τις ίδιες αρχές και τις ίδιες αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης -αλληλεγγύη, ουμανισμός, σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο διεθνές δίκαιο».
Όπως τόνισε, κατά τη διάρκεια της Συνόδου υπήρξε αντιπαράθεση απέναντι στις δυνάμεις που θέλουν ευρωπαϊκή λύση στη βάση της συνευθύνης και της αλληλεγγύης στο μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα και σε εκείνες που επιλέγουν να κινηθούν στη βάση της περιχαράκωσης και των μονομερών ενεργειών.
«Καταλήξαμε σε μια λύση που δεν είναι η καλύτερη δυνατή, αλλά αποφύγαμε μια σειρά κινδύνων» σημείωσε. Όπως τόνισε, «υπερασπίστηκα και υπερασπίζομαι μια ταυτότητα που αντιστοιχεί στη λογική του ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης και του διαμερισμού της ευθύνης ανάμεσα στα κράτη-μέλη».
Τόνισε επίσης ότι η Τουρκία οφείλει να εφαρμόσει την συμφωνία με την Ελλάδα, την οποία έχει μονομερώς αναστείλει.
Επισήμανε, δε, πως συμφωνήθηκε ότι ο Κανονισμός του Δουβλίνου πρέπει να αναθεωρηθεί, ενώ κάλεσε την Αυστρία «τουλάχιστον να προσπαθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση».
«Αποφύγαμε μία σειρά κινδύνων που θα είχαν εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις για το μέλλον μας και την ταυτότητά μας» τόνισε ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας, επιχειρώντας να αναδείξει τα θετικά σημεία της συμφωνίας που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες.
Και εν συνεχεία αναφέρθηκε στους κινδύνους που αποφεύχθηκαν, περιγράφοντάς τους ως εξής:
- Ο κίνδυνος που αποφεύχθηκε ήταν στο ζήτημα των πρωτογενών ροών στην κεντρική Μεσόγειο να προκριθεί μια απόφαση που θα ανέφερε ρητά την επαναπροώθηση στην Αφρική, σε κλειστά κέντρα, όσων επιχειρούν να εισέλθουν στην Ευρώπη.
- Επίσης, ο κίνδυνος που απετράπη ήταν η προοπτική αναθεώρησης του Δουβλίνου σε μια δίκαιη κατεύθυνση, να μετατεθεί στις καλένδες, με πραγματικό σκοπό -για όσους το εισηγούνται- να ακυρωθεί μετά τις ευρωεκλογές του 2019.
- Ακόμη, ο κίνδυνος που αποφεύχθηκε ήταν οι όποιες δευτερογενείς ροές συνεχίζουν να υφίστανται προς την Κεντρική Ευρώπη, να αντιμετωπιστούν με συνοριακούς ελέγχους και την de facto δημιουργία ενός μικρού δυτικοευρωπαϊκού Σένγκεν.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συμφωνία με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Πέδρο Σάντσεθ για επιστροφές αιτούντων άσυλο από Γερμανία σε Ελλάδα και Ισπανία. Έκανε λόγο για μέτωπο λογικής στο μεταναστευτικό βάσει αρχών. Σημείωσε ότι οι δευτερογενείς ροές είναι πλέον πολυ μικρές, από τη στιγμή που έκλεισε η Βαλκανική Οδός και πως η Γερμανία δεσμεύεται άμεσα να «ξεπαγώσει» τα χιλιάδες αιτήματα επανενώσεων οικογενειών, μέλη των οποίων βρίσκονται σε Γερμανία και Ελλάδα.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ακόμη ότι δεν θα επιβαρυνθεί η Ελλάδα με επιπλέον πρόσφυγες που θα εγκλωβιστούν εντός της ελληνικής επικράτειας.
Πηγή: Πρώτο Θέμα