18 Ιουνίου 2018

ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΣΑΜΟΥ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΑ ΑΝΑΠΟΔΑ;


ΑΝΟΙΧΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΑΝΑΔΟΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ Δ.Ε. ΒΑΘΕΟΣ (ΣΑΜΟΥ – ΒΑΘΕΟΣ – ΠΑΛ/ΚΑΣΤΡΟΥ)». ΚΟΣΤΟΣ €3.918.204,12 εκ. + ΦΠΑ.
Στις 22/5/2018, δημοσιοποιήθηκε το Παράρτημα Β’ Διακήρυξη Ανοικτής Διαδικασίας για τη Σύναψη Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων έργου Κάτω των Ορίων Του Ν. 4412/2016 με Κριτήριο Ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά με βάση την τιμή για το έργο «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ Δ.Ε. ΒΑΘΕΟΣ (ΣΑΜΟΥ – ΒΑΘΕΟΣ – ΠΑΛ/ΚΑΣΤΡΟΥ» εκτιμώμενης αξίας 3.918.204,12 Ευρώ (πλέον Φ.Π.Α. 17 % ).
Στις 4/6/2018 ο Δήμος Σάμου, προκήρυξε ανοιχτή διαδικασία επιλογής αναδόχου για την κατασκευή του έργου. Οι εργολαβικές προσφορές πρέπει να έχουν κατατεθεί στο Δήμο, φορέα του έργου, έως τις 29/6/2018.
Έως εδώ όλα δείχνουν ότι τηρείται η διαδικασία σύμφωνα με τη διεθνή και εθνική νομοθεσία.
ΠΕΙΡΑΖΕΙ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΤΜΗΜΑ ΑΥΤΟΥ, ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΕΡΓΟΥ, ΕΧΕΙ ΗΔΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ 9 ΜΗΝΕΣ ΠΡΙΝ; 
Δεν πάει πολύ καιρός, τον Αύγουστο του 2017, που διαπιστώσαμε ότι πάνω από το ΚΥΤ Σάμου, στο δρόμο που πάει για το Θιό, έσκαβαν μπουλντόζες ντόπιου εργολάβου.
 Επίσης διαπιστώσαμε ότι, στο σημείο εκσκαφών είχαν εναποτεθεί σωλήνες και διάφορα άλλα υλικά. Λίγες ημέρες μετά τα μηχανήματα και τα υλικά είχαν εξαφανισθεί, αφήνοντας εμφανώς αποτυπώματα των κατασκευών. Τα σκαψίματα και τα υλικά που είδαμε τότε στην περιοχή του ΚΥΤ Σάμου πληροφορηθήκαμε ότι έγιναν με σκοπό την ενίσχυση υδροδότησής του.
Σήμερα, στην προκήρυξη του έργου «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΩΝ Δ.Ε. ΒΑΘΕΟΣ (ΣΑΜΟΥ – ΒΑΘΕΟΣ – ΠΑΛ/ΚΑΣΤΡΟΥ» που δημοσιοποιήθηκε λίγες μέρες πριν, προκύπτουν περίεργες αντιφάσεις. 
Στην κατασκευή του συνολικού έργου που αφορά η προκήρυξη, συνεχίζει να περιλαμβάνεται κι αυτό το τμήμα του έργου δηλαδή της ενίσχυσης υδροδότησής του ΚΥΤ Σάμου, σα να… μην έγινε ποτέ, με αποτέλεσμα: να συνεχίζουμε ν’ αναζητούμε ανάδοχο για την ίδια κατασκευή  και το χρήμα - επιδότησή να παραμένει στα ίδια επίπεδα, στα €3.918.204,12 εκ. + ΦΠΑ.
Και μετά αναρωτιόμαστε πως μας προέκυψε και 4ο μνημόνιο;.
Δε ξέρουμε τι να υποθέσουμε. Μήπως ο εργολάβος του 2017 δεν έχει πληρωθεί; Ή μήπως η προκήρυξη δημοσιοποιήθηκε για τα μάτια του κόσμου αφού τελικά έχουμε έτοιμο, σε αναμονή, τον ανάδοχο του έργου με τη χαμηλότερη προσφορά να προέρχεται εντός των συνόρων του νησιού μας ακόμη και δια της μεθόδου της υπεργολαβίας;   
Αξίζει να σημειωθεί ότι για την υλοποίηση της ενίσχυσης υδροδότησης της πόλης και των χωριών μας με νερό ποιοτικά και ποσοτικά επαρκές, αυτονόητο και αναφαίρετο δικαίωμα μας, προβλήθηκε από το Δήμο Σάμου πρωτίστως η άμεση ανάγκη ενίσχυσης υδροδότησης του ΚΥΤ καθώς στο νησί μας διαμένουν εκτός των δημοτών, επιπλέον και πλέον μόνιμα 4.000 μετανάστες και πρόσφυγες. Κάπως έτσι, ίσως βιαστικά και σαφώς προσχηματικά, προχώρησε σε εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις το συνολικό έργο για την ενίσχυση ύδρευσης δημοτικών διαμερισμάτων Δημοτικής Ενότητας Βαθέος.
Κύριοι του Δημοτικού Συμβουλίου, ανεξαρτήτως των περίεργων αντιφάσεων της προκήρυξης, δε νοείται το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα να γίνει εφαλτήριο για όλα τα άλυτα θέματα υποδομών που απασχολούν διαρκώς, χρόνια τώρα, το νησί μας.
Τα αυτονόητα δε μπορεί να στηρίζονται σε αφορμές, δικαιολογίες και παρακάλια. Εν τέλει μήπως για χάρη των φιλοξενούμενών μας θα δούμε επιτέλους φως στον ορίζοντα; Μήπως αντί να τους διώχνουμε ήρθε η ώρα να τους καλωσορίσουμε αφού εξαιτίας της ύπαρξής τους θα εξέλθουμε από την υπανάπτυξη και θα εισέλθουμε στην ανάπτυξη;.   
ΠΡΩΤΑ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ, ΜΕΤΑ Ο ΑΝΑΔΟΧΟΣ, ΜΕΤΑ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ. ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ;;; ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΣΑΜΟΥ ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ ΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΑ ΑΝΑΠΟΔΑ;;;