21 Απριλίου 2018

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Γ-Δ. Καρράς για τα θέματα επίσπευσης των διαδικασιών παροχής ασύλου.


ΓΕΩΡΓΙΟΣ-ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΡΡΑΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Β’ ΑΘΗΝΩΝ ∙ Μέλος Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης



ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς:   τον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δημήτρη Βίτσα
Θέμα: Επανέρχεται η επείγουσα ανάγκη λήψης διοικητικών και νομοθετικών μέτρων για την επιτάχυνση εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, μετά την έκδοση της 805/2018 απόφασης του ΣτΕ. 



Με την με αριθμό 710/28.3.2016 Επίκαιρη Ερώτησή μου, εξ αιτίας των χρονοβόρων διοικητικών και δικαστικών διαδικασιών επί των διαφορών παροχής ασύλου και επικουρικής διεθνούς προστασίας του ν.4375/2016, προεξοφλούσα τον κίνδυνο δημιουργίας συνθηκών συνωστισμού προσφύγων και μεταναστών στα KYT καθώς και στους άλλους χώρους φιλοξενίας. Στην απάντησή του ο Υπουργός Δικαιοσύνης περιορίστηκε να πει ότι «τα ζητήματα δεν είναι απλά και δεν μπορεί να δώσει μία απλή απάντηση» (Συνεδρίαση ΡΒ’ / 4-4-2016).
Επειδή το ζήτημα των καθυστερήσεων αφορούσε όλη τη χώρα, με νεώτερες Ερωτήσεις (Αρ. Πρωτ. 2718/19.1.2017 και 206-2686/18.1.2017) αμφισβήτησα την αναγκαιότητα της διατήρησης σε ισχύ των τεσσάρων βαθμών δικαιοδοσίας εξετάσεως των αιτήσεων ασύλου και υπογράμμισα εκ νέου την ανάγκη λήψης διοικητικών και νομοθετικών μέτρων για την επιτάχυνση εξέτασης των αιτήσεων, καθώς και για την επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών επί υποθέσεων προσώπων των οποίων έχει απορριφθεί η αίτηση χορήγησης διεθνούς προστασίας.
Με σχετικά πρόσφατη, νεώτερη Ερώτησή μου (αρ. πρωτ.  1260/17.11.2017) επέμενα στην αναθεώρηση των διατάξεων του ν. 4375/2016, προκειμένου να εξορθολογιστούν και απλοποιηθούν οι διοικητικές και δικαστικές διαδικασίες παροχής ασύλου.
Στις έγγραφες απαντήσεις των ερωτώμενων Υπουργών, και στην προφορική συζήτηση κατά τη ΡΘ’ Συνεδρίαση/21.4.2017 που ακολούθησε, δεν έλαβα σαφείς απαντήσεις αλλά ούτε διέκρινα πρόθεση της Κυβέρνησης να προβεί στις αναγκαίες ενέργειες προκειμένου εν τέλει να απλοποιηθούν και επιταχυνθούν οι διαδικασίες παροχής ασύλου.
Ήδη, η με αριθμό 805/2018 απόφαση του ΣτΕ (Δ’ Τμ.) ακύρωσε την με αριθμό 10464/31.5.2016 απόφαση της Διευθύντριας Ασύλου, με την οποία είχε τεθεί περιορισμός στην κυκλοφορία προς την ηπειρωτική Ελλάδα των αιτούντων διεθνή προστασία, οι οποίοι παρέμεναν στα hotspots της Λέσβου, της Σάμου, της Λέρου και της Κω, και ναι μεν κατά σχετική κρίση του Δικαστηρίου, για εκείνους που έφτασαν από 20.3.2016 έως 17.3.2018 εξακολουθεί να ισχύει ο περιορισμός στην κυκλοφορία, όμως για εκείνους που θα φτάσουν στην Ελλάδα από 18.4.2018 και εξής και υποβάλουν αίτημα προστασίας, ο περιορισμός πλέον δεν ισχύει.
Οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν την επείγουσα ανάγκη να αναθεωρηθούν, συντμηθούν και απλοποιηθούν οι σχετικές διαδικασίες ασύλου, δεδομένου ότι είναι ορατός ο κίνδυνος να υπάρξει μεγάλος αριθμός ακόμη και προσχηματικών αιτήσεων, ώστε να γίνεται εκμετάλλευση των μακροχρονίων διοικητικών και δικαστικών διαδικασιών, και οι παραμένουν στην ενδοχώρα και αναζητούν ανύπαρκτες εξόδους προς την Ευρώπη.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεται να προβεί στην αναθεώρηση των διατάξεων του ν. 4375, προκειμένου:
Να  περαιώνεται σε Α’ βαθμό η διοικητική διαδικασία ενώπιον της Υπηρεσίας Ασύλου, καταργούμενης της διαδικασίας της ενδικοφανούς προσφυγής ενώπιον της Αρχής Προσφυγών;
Αντί της ενδικοφανούς προσφυγής, κατά της απορριπτικής αποφάσεως της Υπηρεσίας Ασύλου να παρασχεθεί προσφυγή ουσίας ενώπιον του Προέδρου του κατά τόπο αρμοδίου Διοικητικού Πρωτοδικείου, ο οποίος θα δικάζει σε πρώτο και τελευταίο βαθμό, συζητουμένης της προσφυγής εντός δύο μηνών από της καταθέσεώς της, ενώ η απόφαση θα εκδίδεται εντός του επομένου διμήνου από τη συζήτηση;

Ο Ερωτών Βουλευτής


Γεώργιος-Δημήτριος Καρράς