26 Απριλίου 2018

Επίσημη παρουσίαση του «Κλεισθένη» στη Μυτιλήνη




-Ξεκινούν οι προετοιμασίες και οι προπαρασκευές για το 14ο Περιφερειακό Συνέδριο της κυβέρνησης για το Βόρειο Αιγαίο -Το «Ε» επιχειρεί να ανοίξει την ατζέντα του Αλ. Τσίπρα ενόψει του συνεδρίου, που θα φιλοξενηθεί στη Γ.Γ. Αιγαίου και αποκαλύπτει ένα από τα μεγάλα γεγονότα του

Στο κτήριο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής θα φιλοξενηθεί (στο μεγαλύτερο μέρος του) το κυβερνητικό Περιφερειακό συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στο Βόρειο Αιγαίο που θα διεξαχθεί την Τετάρτη 2 και την Πέμπτη 3 Μαΐου στη Μυτιλήνη. Και από τη στιγμή που «κλείδωσε» τόσο η ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου, όσο και ο χώρος που θα το φιλοξενήσει, ξεκίνησαν και οι προετοιμασίες, αλλά και οι σχετικές προπαρασκευές για το τελικό περιεχόμενό του, προκειμένου μέχρι τέλος της εβδομάδας να έχει διαμορφωθεί πλήρως. Ως γνωστόν τώρα, ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει την Πέμπτη (3 Μαΐου) και οι τελευταίες πληροφορίες δείχνουν τον αύλειο χώρο της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου ως τον τόπο που θα φιλοξενήσει την κεντρική ομιλία του. Από εκεί και έπειτα, οι πληροφορίες που βγαίνουν από το Μαξίμου, κάνουν λόγο για παρουσία και του Υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος θα παρουσιάσει -κατά αποκλειστικότητα- για πρώτη φορά το νομοσχέδιο για το νέο «Καλλικράτη» στη Μυτιλήνη. Με την παρουσία του να προκαλεί εύλογα και προσδοκίες για κάποια ενδεχόμενη δέσμευσή του, για το… χωροταξικό της Λέσβου.



Δύο εβδομάδες λοιπόν μετά το Περιφερειακό Συνέδριο για το Νότιο Αιγαίο, το οποίο χαρακτηρίστηκε από την σύγκρουση των εκεί τοπικών αρχών με τον πρωθυπουργό σχετικά με την  κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, έρχεται η σειρά του αντίστοιχου συνεδρίου για το Βόρειο Αιγαίο. Του 14ου στη σειρά, όσων έχουν ήδη προηγηθεί σε όλες τις περιφέρειες της χώρας και έχει σαν στόχο την ανοιχτή συζήτηση, τον σχεδιασμό και την απόφαση για την υλοποίηση σειράς έργων και παρεμβάσεων στην κατεύθυνση της οικονομικής ανάταξης των νησιών μας.



Προσφυγικό, ΦΠΑ και Μεταφορικό Ισοδύναμο

Το συνέδριο βέβαια για το Βόρειο Αιγαίο, έχει την ξεχωριστή σημασία του, τόσο για τη Λέσβο, όσο και για την κυβέρνηση, που έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές της προκειμένου να ενισχύσει τις τοπικές κοινωνίες (ειδικά των πέντε επιβαρυμένων λόγω και προσφυγικού νησιών), μέσω κατά κύριο λόγο του (ενισχυμένου) Ειδικού Αναπτυξιακού και του περίφημου Μεταφορικού Ισοδύναμου. Δύο ζητήματα, που όπως συνέβη και στο Νότιο Αιγαίο, αναμένεται να είναι κεντρικά στην ατζέντα του πρωθυπουργού και των Υπουργών που θα συμμετάσχουν στο συνέδριο του Βορείου Αιγαίου. Από εκεί και έπειτα όμως, η χρονική συγκυρία της διοργάνωσης του συνεδρίου, επαναφέρει δυναμικά όλα όσα αφορούν στην διαχείριση του προσφυγικού. Και με δεδομένο ότι τα γεγονότα της πλατείας Σαπφούς, έχουν αφήσει ανοιχτές πληγές και πως η κυβέρνηση θα… έρθει Μυτιλήνη, μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου που θα ακυρώνει ουσιαστικά τον γεωγραφικό περιορισμό της μετακίνησης των προσφύγων από τα νησιά, είναι σαφές πως ο πρωθυπουργός δύσκολα θα αποφύγει να δώσει δεσμεύσεις ή να ανακοινώσει ενδεχομένως και κάποια μέτρα για να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις από την (φαινομενικά δυσμενή) εξέλιξη του προσφυγικού. 



Ο νέος «Καλλικράτης» ξεκινά από τη Λέσβο

Το μόνο σίγουρο από όσα βγαίνουν προς τα έξω από τις προπαρασκευές του συνεδρίου πάντως, είναι πως η Λέσβος θα είναι η πρώτη που θα μάθει -κατ΄ αποκλειστικότητα- το υπό κατάθεση νομοσχέδιο για την αυτοδιοίκηση. Τον «Κλεισθένη 1» δηλαδή, όπως τον βάφτισε πρόσφατα ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, και όπως όλα δείχνουν θα δώσει το παρόν στη Μυτιλήνη για ακριβώς αυτό το λόγο. Η επίσημη παρουσίαση λοιπόν του «νέου Καλλικράτη», θα είναι ένα από τα μεγάλα γεγονότα του συνεδρίου, που θα προκαλέσει φυσικά και πολλές συζητήσεις, ειδικά από τη στιγμή που η απλή αναλογική έχει ξεσηκώσει σημαντική μερίδα ανθρώπων της αυτοδιοίκησης. Όμως η παρουσία Σκουρλέτη στη Μυτιλήνη, αναπόφευκτα δημιουργεί προσδοκίες και για μία «επίσημη» δήλωση αναφορικά με την πιθανότητα διάσπασης του δήμου Λέσβου. Με καλά πληροφορημένες πηγές, να λένε πάντως πως ο Υπουργός δεν πρόκειται να προχωρήσει σε κάποια grande αποκάλυψη για το χωροταξικό, αλλά σίγουρα να έχει ανεπίσημα να πει αρκετά στους τοπικούς αυτοδιοικητικούς παράγοντες.







Που και πως θα γίνει το συνέδριο

Μπορεί βέβαια αναφορικά με το περιεχόμενο του συνεδρίου, ακόμα να μην έχουν διαρρεύσει πολλά, ωστόσο έχει λίγο έως πολύ ξεκαθαρίσει ο τόπος και ο τρόπος διεξαγωγής του. Με τις προετοιμασίες μάλιστα να έχουν ξεκινήσει ήδη. Σύμφωνα με αυτές, οι διήμερες εργασίες του συνεδρίου θα γίνουν σε αίθουσες της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και της Λέσχης Αξιωματικών στο Κιόσκι με παράλληλες συνεδρίες. Συγκεκριμένα, θα διεξαχθούν, πρωί και απόγευμα, περίπου οκτώ θεματικές συνεδρίες (ο ακριβής αριθμός τους θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες), στις οποίες θα παρευρίσκονται και θα κάνουν εισηγητικές ομιλίες, αντίστοιχοι με το θέμα της κάθε συνεδρίας υπουργοί ή αναπληρωτές υπουργοί/υφυπουργοί.

Οι συνεδρίες θα είναι ανοιχτές στους πολίτες, εκπροσώπους φορέων, συλλογικοτήτων κλπ, οι οποίοι θα μπορούν να γραφτούν, κατά την διάρκεια της, ως ομιλητές και να μιλήσουν σε αυτές, να κάνουν τις προτάσεις τους, την κριτική του κλπ. Μετά τις ομιλίες και τοποθετήσεις των πολιτών και των φορέων, θα υπάρχει «κλείσιμο» από τους υπουργούς. Σε κάθε συνεδρία θα προεδρεύει θεματικός ή χωρικός αντιπεριφερειάρχης.

Η ομιλία του Αλ. Τσίπρα και το μίνι Υπουργικό Συμβούλιο

Η ομιλία του Αλ. Τσίπρα θα γίνει στις 3 Μαΐου το βράδυ. Σαν χώρος που θα γίνει η ομιλία έχει επιλεγεί ο αύλειος χώρος της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου, ο οποίος θα διαμορφωθεί κατάλληλα προκειμένου να μπορέσει να φιλοξενήσει πάνω από 700 άτομα (500 σε καθίσματα και 200 όρθιους). Άλλωστε αυτός ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους που επιλέχθηκε η λύση της Γενικής Γραμματείας για την ομιλία του πρωθυπουργού, έναντι του Δημοτικού Θεάτρου που έχει μικρότερη χωρητικότητα, σύμφωνα με στελέχη της νομαρχιακής του ΣΥΡΙΖΑ στη Λέσβο. Αλλωστε δεν είναι τυχαίο και το λίφτινγκ του κτηρίου εδώ και μέρες ώστε να υποδεχθεί τον πρωθυπουργό ...φρεσκαρισμένο!

Πριν από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, στην αίθουσα συσκέψεων της Γενικής Γραμματείας, θα γίνει όμως και ένα «μίνι» υπουργικό συμβούλιο, με την συμμετοχή των υπουργών που θα βρίσκονται στο νησί, προκειμένου να υπάρξουν οι αποφάσεις για τα έργα και τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει η κυβέρνηση και θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός

Η προετοιμασία του Συνεδρίου

Για την προετοιμασία του συνεδρίου, εκτός από την συνεργασία του Μάξιμου με τα αντίστοιχα υπουργεία και την Περιφέρεια Β. Αιγαίου, έχουν προγραμματιστεί και ήδη είναι σε εξέλιξη, επισκέψεις και συναντήσεις κυβερνητικών στελεχών με διάφορους φορείς στα νησιά μας. Ήδη από τη Δευτέρα, έχουν γίνει οι πρώτες τέτοιες συναντήσεις, οι οποίες θα ενταθούν τις επόμενες ημέρες. Τις αμέσως επόμενες ημέρες επίσης, θα αποσταλούν σε φορείς και συλλογικότητες των νησιών προσκλήσεις για τη συμμετοχή τους στο συνέδριο.
emprosnet