23 Μαρτίου 2018

Τσάι και συμπάθεια από την Ευρώπη για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς και το Αιγαίο – Ο Ερντογάν αποθρασύνεται, στήνει κατηγορία κατασκοπίας και ετοιμάζει νέα Ίμια


Οι ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ έστειλαν ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία καταδικάζοντας τις «συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειές» της στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά και την κράτηση Ευρωπαίων πολιτών, μεταξύ των οποίων και οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί. Το μήνυμα τους αυτό στην Άγκυρα αποτυπώθηκε στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής που υιοθετήθηκαν αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Πέραν τούτου ωστόσο ουδέν.

 Ο Ερντογάν συνεχίζει να συμπεριφέρεται ως τρομοκράτης και οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να του δώσουν και χρήματα στη Βάρνα, στις 26 Μαρτίου, για τη συνεισφορά του στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Καμία δράση δεν αποφασίστηκε προκειμένου ο Τούρκος πρόεδρος να αναγκαστεί να απελευθερώσει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς ή να σταματήσει να προκαλεί στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σημειώνεται δε πώς μόλις χθες ο τουρκικός Τύπος έδειξε πώς η Τουρκία κατασκευάζει κατηγορία κατασκοπίας σε βάρος των δύο στελεχών του Ελληνικού Στρατού, ενώ ο Ερντογάν έστειλε μαχητικά αεροσκάφη να παρενοχλήσουν το ελικόπτερο «Σινούκ» που μετέφερε τον αρχηγό ΓΕΣ και άλλους 16 ανώτατους και ανώτερους αξιωματικούς από την Ρώ στη Ρόδο.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «καταδικάζει σθεναρά τη συνέχιση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και υπογραμμίζει την απόλυτη αλληλεγγύη του προς την Κύπρο και την Ελλάδα» τονίζουν οι 28 και καλούν την Τουρκία να σταματήσει αυτές τις ενέργειες και να σεβαστεί το κυρίαρχο δικαίωμα της Κύπρου να εξερευνήσει και να εκμεταλλευτεί τις φυσικές πηγές σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και το διεθνές Δίκαιο.

Παράλληλα οι ηγέτες της ΕΕ εκφράζουν την ανησυχία τους για τη συνεχιζόμενη κράτηση Ευρωπαίων πολιτών στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων στρατιωτικών, και ζητούν την γρήγορη και θετική επίλυση των ζητημάτων αυτών σε ένα διάλογο με τα κράτη-μέλη.

Το κείμενο των συμπερασμάτων στα αγγλικά όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου: