16 Μαρτίου 2018

Ανώμαλη προσγείωση... στην ημερίδα του Επιμελητηρίου για τον τουρισμό, με κυρίαρχη την... γκρίνια


Εξαγγελία της ASTRA για την χρήση χιώτικων προϊόντων στις πτήσεις της και η λειτουργία σχολής τουρισμού
Η μεγάλη προσέλευση του κόσμου, στην 2η κλαδική συνάντηση που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Χίου με θέμα «Μιλάμε …για τον τουρισμό», απέδειξε το αυξημένο ενδιαφέρον για ένα «προϊόν» που η Χίος διψά να αποκτήσει.



Όμως η συνέχεια της συζήτησης δεν έδειχνε να δικαιώνει τους διοργανωτές, καθώς οι τοποθετήσεις, κυρίως του κοινού, εστιαστήκαν στο αγαπημένο θέμα της διαπίστωσης και αποτύπωσης των προβλημάτων, καθώς και τις μετατοπίσεις ευθυνών.

Μάταια ο πρόεδρος του Επιμελητήριου Παντελής Λεγάτος, με συχνές παρεμβάσεις προσπάθησε να επαναφέρει την συζήτηση στο κατεξοχήν θέμα της συνάντησης, που δεν ήταν άλλο από την ανταλλαγή απόψεων και την κατάθεση προτάσεων, σχετικά με το τουριστικό προϊόν που λέγεται Χίος.

«Μικρό» όμως ήταν το καλάθι και στις τοποθετήσεις των Διευθυντών και υψηλόβαθμων στελεχών των αεροπορικών εταιρειών Αegean, astra και Sky, καθώς και της Hellenic seaways, που έθεσαν τις υπηρεσίες τους στη διάθεση της Χίου, αλλά με την προϋπόθεση ότι η εξεύρεση «πελατών» βαραίνει το ίδιο το νησί.

Μοναδική εξαίρεση, η εξαγγελία της ASTRA για την χρήση χιώτικων προϊόντων στις πτήσεις της και η λειτουργία σχόλης τουρισμού.

Κάπως έτσι κινήθηκε το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης καθώς κατατέθηκαν προβληματισμοί, γιατί δεν «ανεβαίνει» τουριστικά το νησί, ακούστηκαν παραπόνα για μικρό αεροδρόμιο και ανασφαλές λιμάνι, με την συζήτηση να διαμορφώνεται σε… γνώριμα μονοπάτια.

Η πρωτοβουλία του Επιμελητήριου ήταν προς την σωστή κατεύθυνσ , κάτι που το αποδεικνύει η μεγάλη προσέλευση. Η δημιουργία όμως μιας τουριστικής κουλτούρας και η απεξάρτηση από την γκρίνια βαρύνει αποκλειστικά τους ίδιους τους ομιλητές.

Ελπίζουμε στο τέλος της συζήτησης να έγινε μια μικρή καταγραφή έστω των ελάχιστων προτάσεων, με σκοπό την επεξεργάσιμα τους και την μετατροπή τους σε υλοποιήσιμες ιδέες.

Άλλωστε όπως ειπώθηκε, Ήλιο και Θάλασσα διαθέτει όλη η Μεσόγειος. Γιατί να έρθει κάποιος στην Χίο; Και σε αυτό το «γιατί» κρύβεται όλη η ουσία της τουριστικής προβολής.
.alithia.gr