Η κα Περιφερειάρχης κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με θέμα τον απολογισμό του 2017 εστίασε την εισηγητική της τοποθέτηση σε κριτική για το ότι η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση δεν εξελίχθηκε σε θεσμό Περιφερειακής Διακυβέρνησης, στην έλλειψη πόρων και αρμοδιοτήτων δίνοντας έμφαση στην αδυναμία χάραξης και εφαρμογής αναπτυξιακής στρατηγικής στο χώρο ευθύνης της.
Χωρίς να παραγνωρίζει κανείς την ανάγκη ουσιαστικής αναμόρφωσης του κανονιστικού πλαισίου που αφορά τη λειτουργία της αυτοδιοίκησης (άλλωστε έχουμε τοποθετηθεί αναλυτικά πάνω στο θέμα αυτό - http://ioannispilanis.blogspot.gr/2016/09/h.html), είναι τουλάχιστον αντιφατικό να γίνεται αυτή η τοποθέτηση από την κα Καλογήρου η οποία:
Έχει ταυτίσει την ανάπτυξη με το οδικό δίκτυο διοχετεύοντας σ’αυτό το 60% του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, αφήνοντας ψίχουλα για την ανάπτυξη και την απασχόληση (6,7%) και για τον πολιτισμό-αθλητισμό (5,4%)
Εχει αρνηθεί κατηγορηματικά να επεξεργαστεί σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης που θα στοχεύει στην ανάδειξη των μοναδικών χαρακτηριστικών των νησιών μέσα από αναβάθμιση των δημόσιων και ιδιωτικών υπηρεσιών και συνεχίζει να δαπανά πόρους για προβολή με σκεπτικό προηγούμενων δεκαετιών, δαπανώντας μόλις το 0,1% του προϋπολογισμού!!!!!
Εχει περιορίσει τις παρεμβάσεις της στον αγροτικό τομέα στη συμμετοχή σε εκθέσεις ενώ οδήγησε σε αναστολή λειτουργίας την ΆΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ που έπρεπε να είναι στην αιχμή του δόρατος ώστε να κινητοποιήσει τις μεταποιητικές μονάδες των νησιών ώστε να γίνουν ανταγωνιστικές και είτε να εξάγουν είτε να καλύψουν τη ζήτηση των τουριστικών επιχειρήσεων,
Δεν έχει προχωρήσει σε καμία παρέμβαση στον αγροτικό τομέα, ενώ παράλληλα συντηρεί ένα απαρχαιωμένο, αναποτελεσματικό και περιβαλλοντικά επικίνδυνο σύστημα δακοκτονίας και ταυτόχρονα δεν μπορεί να διαχειριστεί ούτε στοιχειωδώς τα θέματα της κτηνοτροφίας όπως φάνηκε στη πρόσφατη κρίση της ευλογιάς.
Δεν έχει ασχοληθεί καν με τα θέματα απασχόλησης και δια βίου εκπαίδευσης εργοδοτών, εργαζομένων και ανέργων σε μια περίοδο όπου η αντιμετώπιση της ανεργίας και της χαμηλής ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, ειδικά στο Β.Αιγαίο, έχει «χτυπήσει» κόκκινο
Δεν έχει προχωρήσει σε καμία δράση υπερ της επιχειρηματικότητας, παρ’όλο ότι διαρκώς υπερηφανεύεται ότι προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα. Αντίθετα κατάφερε να απενεργοποιήσει το μόνο εργαλείο που είχε για την αξιοποίηση των τοπικών φυσικών, πολιτιστικών και παραγωγικών πόρων και συγκριτικών πλεονεκτημάτων, την Αναπτυξιακή Εταιρεία ΕΝΑ Β.Αιγαίου, γιατί δεν είχε σχέδιο για την αξιοποίηση της
Δεν δέχτηκε ούτε καν να συζητηθεί η πρόταση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Λέσβου για τη δημιουργία Αναπτυξιακού Ταμείου Β.Αιγαίου, ως μηχανισμού για τη κινητοποίηση πιστώσεων προς τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας αξιοποιώντας ένα τμήμα από τις λιμνάζουσες πιστώσεις του ΠΔΕ.
Δεν αξιοποιεί τη γνώση και τις ώριμες και εξειδικευμένες για τα νησιά μας προτάσεις του ερευνητικού δυναμικού του Πανεπιστημίου Αιγαίου, προτιμώντας άλλους «εξειδικευμένους» επιστήμονες.
Και τέλος, σε περίοδο κρίσης δεν αξιοποιεί τις χρηματοδοτήσεις που διαθέτει στον προϋπολογισμό (περίπου 40 εκ για το 2018) αφού δεν καταφέρνει να απορροφήσει περισσότερα από 7-8εκ € το χρόνο.
Η κα Καλογήρου προσπάθησε με «ωραία αλλά κενά περιεχομένου λόγια» να αποφύγει να τοποθετηθεί επί της ουσίας: να πει τι είχε σχεδιάσει η Περιφερειακή Αρχή, τι υλοποίησε, που απέτυχε και γιατί ώστε όλοι μαζί να εργαστούμε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Όμως δεν μπορούσε να υπάρχει ουσιαστικός απολογισμός, αφού δεν υπήρχε ουσιαστικός σχεδιασμός. Αλλωστε τα δύο βασικά εργαλεία του σχεδιασμού, ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα» άλλαζαν σε κάθε συνεδρίαση, ακολουθώντας τη «σοφή» ρήση της κας Γόμου στον δικό της σχεδιασμό που συνοψίζεται στο «ότι και αν τύχει».
Δυστυχώς η Περιφερειακή Αρχή -αι η κα Καλογήρου προσωπικά- συνεχίζει να πορεύεται Αλαζονικά, Πελατειακά, με Αδιαφάνεια, Αναποτελεσματικά, Αντιαναπτυξιακά και τέλος Αντι-αυτοδιοικητικά όπως φαίνεται από τα παραπάνω και όπως το τεκμηριώσαμε συστηματικά στη τοποθέτηση μας στον απολογισμό (http://ioannispilanis.blogspot.gr/2018/).
Θα θέλαμε όμως να εστιάσουμε σε μια παράμετρο που είναι κρίσιμη και στην οποία κα η κα Καλογήρου αφιέρωσε τη παρέμβαση της: το θέμα της αυτοδιοίκησης.
Και ενώ αυτοδιοίκηση σημαίνει:
όραμα για το παρόν και το μέλλον των νησιών και την ευημερία των πολιτών,
διαμόρφωση της κοινής γνώμης μέσα από δράσεις ενημέρωσης,
κινητοποίηση των φορέων, πολιτών και επιχειρήσεων για έναν κοινό στόχο και
σχέδιο δράσης με βάση ένα αναλυτικό και τεκμηριωμένο Επιχειρησιακό Σχέδιο εξειδικευμένο ανά τομέα ενδιαφέροντος,
η πρακτική της Περιφερειακής Αρχής είναι να προχωρά χωρίς σχέδιο, εστιάζοντας το ενδιαφέρον σης στο να βάζει και να βγάζει έργα χωρίς τεκμηρίωση και να μοιράζει χρήματα σε πελατειακού τύπου δράσεις, ενώ παράλληλα να «εκφωνεί ωραίους λόγους κενούς περιεχομένου» αφού άλλα πράττει .
Η Περιφέρεια δεν πήρε εδώ και 3,5 χρόνια ΚΑΜΙΑ πρωτοβουλία στα θέματα αιχμής όπως πχ. η καινοτομία, ο τουρισμός, η αγροδιατροφή για να προετοιμάσει το έδαφος για το μέλλον με δικούς μας πόρους αντί να περιμένουμε μοιρολατρικά να ανοίξουν τα προγράμματα απλά για να απορροφήσουμε πόρους με λογική του προηγούμενου αιώνα. Λειτουργεί ακόμη με τα αντανακλαστικά της διορισμένης περιφερειακής διοίκησης αντί να παίρνει αναπτυξιακές πρωτοβουλίες όπως ρητά αναφέρονται στον νόμο και να καταθέτει τεκμηριωμένες προτάσεις αξιοποιώντας το υφιστάμενο πλαίσιο και διεκδικώντας ΜΕ ΠΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ τη διεύρυνση τους ώστε να έρθουν στα χέρια μας όλες οι αναπτυξιακές αρμοδιότητες που αφορούν τη περιφέρεια με διάκριση από αυτές της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης.
Το ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ, συνεπές στις εξαγγελίες του, κατέθεσε και πάλι προτάσεις για όλα τα θέματα και ειδικά για αυτό που θεωρούμε σημαντικότερο: την αυτοδιοικητική λειτουργία.
Προτείναμε:
να φτιάξουμε έστω και τώρα ένα όραμα που να ξεπερνά τον χρονικό ορίζοντα της παρούσας περιφερειακής αρχής, με στόχους και μέσα από τη Περιφερειακή Επιτροπή Διαβούλευσης να προχωρήσουμε σε ένα κοινό σχέδιο δράσης.
Να εκπονήσουμε προτάσεις για τις αλλαγές που θεωρούμε απαραίτητες στο νόμο για την αυτοδιοίκηση και να καλέσουμε την ΕΝΠΕ να συζητήσει το θέμα και εμείς να δούμε ειδικά το θέμα της νησιωτικότητας
Να ζητήσουμε από την ΕΝΠΕ να δημιουργήσει επιτροπή για τη νησιωτική πολιτική ώστε να υποβάλλουμε τις προτάσεις μας
Ως ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ θεωρούμε ότι και ο φετινός απολογισμός είναι κατώτερος των περιστάσεων και καλέσαμε την Περιφερειακή Αρχή να αλλάξει ρότα ζητώντας να υπάρξει ουσιαστική συνεργασία. Δεν μπορούμε να χάνουμε άλλες ευκαιρίες, αλλά πρέπει να αξιοποιούμε τις προκλήσεις από όπου και αν προέρχονται με βάση το δικό μας όραμα και σχέδιο. Εμείς έχουμε επεξεργασμένες προτάσεις που τις έχουμε δημοσιοποιήσει και είμαστε έτοιμοι για να τις συζητήσουμε.
Γιάννης Σπιλάνης
ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ