Τοποθέτηση Αγλαΐας Κυρίτση στη συνεδρίαση του Π.Σ.,
στις 31/1/2018, για τον απολογισμό πεπραγμένων 2017
Με έκπληξη κ. Καλογήρου αρχίζω την τοποθέτηση μου. Έκπληξη θετική, γιατί είναι η πρώτη φορά ύστερα από 3,5 χρόνια που τοποθετείστε πρώτη, τοποθετείστε πολιτικά και δεν σταθήκατε στις συνηθισμένες υπηρεσιακές εισηγήσεις των υπαλλήλων της περιφέρειας.
Μας χαροποιεί, λοιπόν, το γεγονός ότι ύστερα από 3,5 χρόνια το «πες-πες» το δικό μας αλλά και των άλλων παρατάξεων της αντιπολίτευσης για πάγια έλλειψη πολιτικής εισήγησης εκ μέρους της περιφερειακής αρχής, με αναφορές στις πολιτικές σας στοχεύσεις, τον απολογισμό τους και βάσει αυτών, το σχεδιασμό των επόμενων βημάτων, «έπιασε τόπο».
Την ίδια θετική έκπληξη αισθανθήκαμε και με τις πολιτικές εισηγήσεις των αντιπεριφερειαρχών, επίσημη πρώτη και γι αυτούς -όχι βέβαια όλους, που συνειδητοποίησαν το θεσμικό, πολιτικό ρόλο που πρέπει να έχει ένας αιρετός και να τον εκφράζει μέσα από τις συνεδριάσεις του ανώτατου οργάνου της περιφέρειας, της ολομέλειας του Περιφερειακού Συμβουλίου. Και τέτοια στοιχεία πολιτικά αναδείχθηκαν μέσα από τις εισηγήσεις των συναδέλφων κ. Αργυρίου και Αδαμίδη, οι οποίοι στάθηκαν με ψήγμα πολιτικό και αυτοκριτικό ο καθένας για τον τομέα καθηκόντων του.
Όμως κ. Καλογήρου, επιτρέψτε μου να πω ότι η για πρώτη φορά πολιτική σας τοποθέτηση ήταν και αρκετά αποκαλυπτική για τον τρόπο που αντιλαμβάνεστε τον ρόλο και το έργο σας.
Οι πολιτικές διαπιστώσεις που κάνατε σε ό,τι αφορά στον περιορισμένο και αποκλειστικά γραφειοκρατικό ρόλο των Περιφερειών, λίγο έως πολύ πιστεύω ότι μας βρίσκουν όλους σύμφωνους, με επί μέρους διαφοροποιήσεις. Ωστόσο, η συμφωνία μας δυστυχώς τελειώνει εκεί.
Και σ’ αυτές όμως τις ασφυκτικές συνθήκες ο ρόλος του Περιφερειάρχη, δεν είναι απλά για να κάνει διαπιστώσεις και να περιγράφει μια κατάσταση -χρειάζεται κι αυτό. Η κατ’ εξοχήν πολιτική του στόχευση όμως θα πρέπει να σχετίζεται με το πώς παρεμβαίνει και πώς τροποποιεί έστω και λίγο κάθε φορά αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο.
Οι αναφορές σας στα τοπικά ζητήματα ήταν ελλιπείς και επιγραμματικές. Θα μου πείτε ανέπτυξαν τα επιμέρους οι αντιπεριφερειάρχες. Εισηγήσεις, τις οποίες έχουμε ακούσει και τοποθετηθεί σε όλα τα Π.Σ που προηγήθηκαν.
Απολογισμός, όμως, για μας και των επιμέρους σημαίνει περιγράφω τους στόχους που είχαν τεθεί για το 2017 και απολογίζω το πώς και σε ποιο βαθμό τους πέτυχα, ποιους δεν πέτυχα και γιατί.
Να σας το πω και με παραδείγματα:
Για παράδειγμα, γράφει στον απολογισμό του αγροτικού τομέα ότι για την ευλογιά έγιναν αυτές οι δράσεις και δόθηκαν συγκεκριμένα κονδύλια. Αυτό είναι τρανταχτό παράδειγμα υπηρεσιακού απολογισμού.
Σ’ αυτήν εδώ την αίθουσα δεν ήμασταν όλοι μαζί, με αντιπροσωπεία μάλιστα κτηνοτρόφων, όπου πανηγυρικά αποκαλύφθηκε ότι η περιφερειακή Αρχή, ενώ από πολύ νωρίς ως παράταξη την είχαμε προειδοποιήσει, δεν είχε κάνει τίποτα για το μείζον αυτό θέμα και έτρεχε για μια ακόμα φορά πίσω από τις καταιγιστικές εξελίξεις;
Αν δει λοιπόν, κάποιος τον υπηρεσιακό απολογισμό τι καταλαβαίνει; Ότι όλα καλώς έγιναν. Αλλά, στην πραγματικότητα ισχύει ακριβώς το αντίθετο.
Άλλο παράδειγμα: Παραθέτετε σειρά εκθέσεων, είτε τροφίμων είτε τουριστικής προβολής στις οποίες συμμετείχε η περιφέρεια. Μια χαρά, λοιπόν, ο υπηρεσιακός απολογισμός. Συμμετείχαμε σε δεκάδες εκθέσεις.
Τον ουσιαστικό, όμως, απολογισμό για τη συμμετοχή μας σ’ αυτές τις εκθέσεις ποιος θα τον κάνει, από ποιον θα τον ακούσουμε;
Και τι σημαίνει ουσιαστικός και πολιτικός απολογισμός γι’ αυτό το θέμα; Σημαίνει ότι η περιφερειακή αρχή είχε μια σχεδιασμένη στρατηγική, για παράδειγμα, για τα προϊόντα του νησιού μας, η οποία θα έλεγε ότι θέλουμε να ενισχύσουμε ή να «ανοίξουμε» αυτές τις αγορές. Ο απολογισμός, ο ουσιαστικός, θα έλεγε ότι από τη συμμετοχή μας στις εκθέσεις του 2017 καταφέραμε, για παράδειγμα, το λαδοτύρι να μπει σε αυτή την αγορά ή να αυξήσει τις εξαγωγές προς εκείνες τις χώρες και πάει λέγοντας.
Αντίστοιχα και με τις εκθέσεις για τον τουρισμό. Με ποια στρατηγική πήγαμε σε μια έκθεση και όχι σε μια άλλη και τι πετύχαμε με αυτή την επιλογή μας, στο πλαίσιο διακηρυγμένων στόχων που έχουν τεθεί, δεν υπάρχει πουθενά.
Σ’ αυτά αγαπητοί συνάδελφοι κάνει απολογισμό μια περιφερειακή Αρχή. Στους στόχους που είχαν τεθεί, στο πώς υπηρετήθηκαν και τελικά τι αποτέλεσμα καταγράφεται.
Αυτό σημαίνει ότι ο απολογισμός γίνεται και αφετηρία για την υπηρέτηση των νέων ή ίδιων στόχων για την επόμενη χρονιά.
Το ότι έγιναν, για παράδειγμα, τόσες μεταβιβάσεις, αγροτικών μηχανημάτων στην περιφέρειά μας είναι ένα υπηρεσιακό δεδομένο και μέχρι εκεί.
Το ουσιαστικό είναι που λείπει και η απουσία του, είναι αυτή που κραυγάζει για τον διεκπεραιωτικό ρόλο που έχετε επιλέξει, λες και δεν είσαστε εκλεγμένη περιφερειακή, δηλαδή, πολιτική Αρχή, αλλά υπάλληλοι.
Στο προσφυγικό, ένα μείζον θέμα για τα νησιά μας, τι περιέχει ο απολογισμός; Μια παράγραφο 100 λέξεων για επικοινωνιακή πολιτική αντιστροφής της αρνητικής εικόνας για τα νησιά μας, κόστους 1.000 ευρώ και μέσα από αυτήν, επιδιώκετε την τουριστική προβολή. Αναγνωρίζουμε, δηλαδή, το πρόβλημα και στο βάθος... αξιοποιούμε και τους πρόσφυγες ως αξιοθέατο που θα τραβήξει την προσέλευση διάσημων οι οποίοι θα φωτογραφηθούν μαζί τους και μαζί σας, γιατί δυστυχώς το είδαμε και αυτό, δείχνοντας όμως παράλληλα τις ομορφιές των νησιών, τόσο ελκυστικά, που θα συμβάλλουν στην τουριστική ανάπτυξη... Είναι κυριολεκτικά να γελάει κανείς, αν δεν αφορούσε μια τόσο σοβαρή υπόθεση.
Για ξεφυλλίστε τον απολογισμό της πολιτικής Προστασίας. Κάναμε αυτό, κάναμε εκείνο κι όλα μια χαρά. Το ότι πέρσι με έναν μικρό χιονιά υπήρχαν χωριά όπου οι κάτοικοι φώναζαν με κάθε τρόπο ότι έχουμε εγκαταλειφθεί στη μοίρα μας, το ξεχάσαμε. Το ότι η περιφέρεια έλαμψε διά της απουσίας της, εδώ μαζί δεν το συζητάγαμε;
Ή με τις πλημμύρες στην Καλλονή, δεν θυμόμαστε όλοι να μιλάει ο κ. Βαλσαμίδης για περιοχές natura, στις οποίες δεν υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης για καθαρισμό και πρόληψη καταστροφών; και έναν περίπου μήνα μετά και άδειες πρόσβασης δόθηκαν και για σχεδιασμό δράσης μας μιλούσε και πως τελικά η περιφερειακή Αρχή έδρασε -κατόπιν εορτής βέβαια- και αποκαταστάθηκε η τάξη...
Όλο το χρόνο σ’ αυτήν εδώ την αίθουσα συζητάμε φαίνεται θέματα, γίνονται προτάσεις και μετά χάνονται κι έρχονται απολογισμοί καταγραφής των όσων επιμέρους όλη τη χρονιά εισηγηθήκατε κι όλα μια χαρά καμωμένα.
Ποιοι ήταν οι πολιτικοί σας στόχοι κα Καλογήρου ως περιφερειάρχη, πώς τους υπηρετήσατε και ποιους πετύχατε τελικά; Έχετε να μας πείτε επ’ αυτού κάτι; Σε τι αλλάξατε τα νησιά μας, σε τι κάνατε κατά τι καλύτερη τη ζωή των νησιωτών μας; Έχετε να μας πείτε κάτι; Δηλαδή αν βγείτε έξω στον δρόμο ξέρει κανείς να σας πει αν κάνατε κάτι καλύτερο ή χειρότερο από τον προκάτοχό σας, τον κ. Γιακαλή;
Να σας θυμίσω ότι από 1η Ιούλη τελειώνει η εξαίρεση για την αύξηση του ΦΠΑ. Έχετε και έχουμε όλοι στα χέρια μας μια δουλειά που έκανε το επιμελητήριο που φωνάζει για το τι θα σημάνει η αύξηση.
Αυτή ακριβώς είναι η υπαλληλική αντίληψη για την οποία σας κατηγορούμε συνέχεια: το θέμα το ξέρετε, το έχουμε συζητήσει πολλές φορές, αλλά θα φτάσουμε πάλι στο τέλος Ιουνίου για να συγκαλέσετε μια έκτακτη συνεδρίαση, να βγάλουμε ένα ακόμα ψήφισμα και από 1η Ιούλη η ζωή για τους νησιώτες μας τραβάει την ανηφόρα.
Πρόσφατο δείγμα της προχειρότητας σας είναι και η αναβολή εν ευθέτω χρόνο της Επιτροπής διαβούλευσης για τον απολογισμό πεπραγμένων που προηγείται της σημερινής ειδικής συνεδρίασης, όπως και η έγκαιρη ενημέρωση όλων των αρμόδιων φορέων που συμμετέχουν σε αυτήν μηδέ εξαιρουμένων και υμών των επικεφαλής παρατάξεων, που μάθαμε τυχαία μέσω άλλων περιφερειακών ενοτήτων την πρόσκληση σύγκλησής της...
Και για να περάσουμε στις γενικότερες πολιτικές αναφορές της εισήγησής σας, επικαλεστήκατε σε πολλά σημεία τις αποφάσεις της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.
Προσέχτε τώρα ποια είναι η κορυφαία σας πολιτική αντίφαση και αδυναμία, μέσα από τις διακηρυγμένες αποφάσεις. Μπορείτε να μας πείτε αν αυτές τις διακηρυγμένες θέσεις κατ’ αρχάς τις γνωρίζουμε εμείς όλοι; Και κυρίως τις γνωρίζει η κοινωνία, γνωρίζει τι κάνει καθημερινά ένας περιφερειάρχης;
Αυτό ακόμη κι από την αστική πολιτική επιστήμη, είναι ο ορισμός της μη πολιτικής.
Εάν δεν διεκδικήσει, αν δεν παλέψει ο εκλεγμένος είτε είναι περιφερειάρχης, είτε είναι δήμαρχος τα σημαντικά πολιτικά ζητήματα που έως έναν βαθμό περιγράψατε, να τα κάνει κτήμα, υπόθεση και μεγάλο αίτημα των διεκδικήσεων του κόσμου και απλά τα αναφέρει στις συνεδριάσεις είτε του ΠΣ, είτε της ΕΝΠΕ, απλά δεν κάνει πολιτική, κάνει διαχείριση του ρου των πραγμάτων.
Να σας θυμίσω πράγματα που ίσως γνωρίζετε. Πολιτική απ’ το χαμηλότερο έως το υψηλότερο επίπεδο σημαίνει: Διαπιστώνω, Προτείνω, Κινητοποιώ, με στόχο είτε να αλλάξω πολιτικές, είτε να σταματήσω πολιτικές.
Σε αυτά τα σημεία λοιπόν θα έπρεπε να ήταν οι κύριες αναφορές του απολογισμού σας, ο οποίος εμένα τουλάχιστον με παρέπεμψε σε προεκλογική περίοδο και φαντάζομαι επειδή το 2019 πάμε για αυτοδιοικητικές εκλογές με την εφαρμογή της απλής αναλογικής, έστω και κουτσουρεμένης, σας αναγκάζει να μιλάτε ήδη με προεκλογική γλώσσα.
Κλείνοντας να επαναλάβω:
Πολιτική κα Καλογήρου και κύριοι της συμπολίτευσης σημαίνει κάνω ό,τι μα ό,τι περνάει από το χέρι μου και κυρίως από το χέρι της κοινωνίας για να αποτρέψω μια ήδη αποφασισμένη καταστροφική πολιτική.
Αυτό δεν το κάνετε και δεν θα το κάνετε ποτέ. Γι’ αυτό και οι λειψοί κατ εμάς απολογισμοί σας, δεν λένε τίποτα όπως δεν θα πουν και στην κοινωνία που δεν μπορεί να στηριχτεί σε μια περιφερειακή αρχή που δεν προτείνει, δεν κινητοποιεί για τα μεγάλα που έρχονται κι απλά διαπιστώνει κι… αναφωνεί κυρίως προεκλογικά: «Εμείς δημιουργούμε το μέλλον με αισιοδοξία»…
Για τους λόγους αυτούς καταψηφίζουμε.