Τα μαζικά κύματα προσφύγων των δυόμιση τελευταίων ετών έχουν φέρει πολλές γερμανικές πόλεις και τις υποδομές τους στα όριά τους. Αρκετές κλείνουν τώρα τις πύλες τους και δεν δέχονται άλλους πρόσφυγες.
Και αυτό όχι επειδή δεν θέλουν, αλλά επειδή δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν. Πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η μικρή πόλη Φράιμπεργκ που βρίσκεται μεταξύ Δρέσδης και Κέμνιτς στο κρατίδιο της Σαξονίας. Η πόλη αριθμεί 42.000 κατοίκους, μεταξύ των οποίων 2.000 πρόσφυγες. Τα δυο μεγάλοι κόμματα, Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες εκτιμούν ότι ο αριθμός είναι υπερβολικός για τα δεδομένα της πόλης.
Γι΄ αυτό και αποφάσισαν στο δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης να μην δέχεται το Φράιμπεργκ άλλους πρόσφυγες για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Το Φράιμπεργκ γίνεται έτσι η πρώτη πόλη της Σαξονίας που παύει να δέχεται περαιτέρω πρόσφυγες. Σε σχετικές απαγορεύσεις έχουν προχωρήσει ήδη και άλλες γερμανικές πόλεις.
Έλλειψη υποδομών
Σε συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος του Φράιμπεργκ Σβεν Κρύγκερ υπεραμύνθηκε της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου:
«Τα τελευταία δυο χρόνια το Φράιμπεργκ έχει ασχοληθεί εντατικά με την ενσωμάτωση των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο. Καταβάλαμε πάρα πολλές προσπάθειες. Επενδύσαμε χρήματα, προχωρήσαμε σε προσλήψεις. Τους τελευταίους δώδεκα μήνες όμως ήταν τόσο υψηλή η μετανάστευση, που σήμερα λείπουν 300 θέσεις στα νηπιαγωγεία, δεν υπάρχουν αρκετές σχολικές αίθουσες διδασκαλίας και έχουμε φτάσει εντέλει στα όρια των δυνατοτήτων μας […]. Η υποδοχή προσφύγων πρέπει να γίνεται βάσει των δυνατοτήτων ενσωμάτωσης των δήμων και κοινοτήτων και στο Φράιμπεργκ έχουν εν τω μεταξύ απλώς εξαντληθεί».
Οι 2.000 πρόσφυγες που μένουν σήμερα στο Φράιμπεργκ αντιστοιχούν στο 5% του συνολικού πληθυσμού. Ένας συγκριτικά μάλλον μικρός αριθμός που δεν προκάλεσε προβλήματα σε άλλες πόλεις που φιλοξενούν πολύ μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων. Τι απαντά ο δήμαρχος;
«Μπορώ να σας μιλήσω για τα δικά μας δεδομένα. Παρότι ο πληθυσμός του Φράιμπερκ αντιστοιχεί μόλις στο 13% του συνολικού πληθυσμού της περιφέρειας, η πόλη μας φιλοξενεί σήμερα το 70% των προσφύγων. […] Παρά τα 37 εκατομμύρια ευρώ που ξοδέψαμε τα τελευταία χρόνια για την κατασκευή νηπιαγωγείων και σχολείων διαπιστώνουμε ότι χρειαζόμαστε ένα διάλειμμα μέχρι να χτίσουμε άλλα τρία νηπιαγωγεία και να μπορούμε να υποδεχόμαστε νέο κόσμο».
Άδεια καταλύματα σε διπλανές πόλεις
Ο ίδιος ζητά να αναλάβουν και άλλοι δήμοι και κοινότητες τις ευθύνες τους:
«Στη διπλανή μας πόλη υπάρχει ένα άδειο κατάλυμα για πρόσφυγες το οποίο ανακαινίστηκε μόλις πέρσι έναντι δυο εκατομμυρίων ευρώ. Η πόλη […] διαθέτει σχολείο, γυμνάσιο, νηπιαγωγείο αλλά και κατοικίες».
Κατά πόσον όμως σχετίζεται το ότι η πόλη κλείνει τώρα τις πύλες της για άλλους πρόσφυγες με το γεγονός ότι στις τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές το εθνολαϊκιστικό AfD αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στο Φράιμπεργκ συγκεντρώνοντας 30%;
«Όχι, εμείς συνεχίζουμε να βλέπουμε κατάματα την πραγματικότητα και, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, αν λείπουν νηπιαγωγεία, αν λείπουν σχολεία, τότε απλά λείπουν και πρέπει να χτιστούν καινούρια».
DLF / Κώστας Συμεωνίδης