23 Οκτωβρίου 2017

Νόμιμη η χρήση διχτυών από γρίπους σε απόσταση αναπνοής από την ακτή


Νόμιμη και κατά παρέκκλιση από την κείμενη νομοθεσία θεωρείται η χρήση διχτυών από γρίπους, σε απόσταση αναπνοής από την ακτή, σύμφωνα με επίσημη απάντηση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου σε αναφορά του Συλλόγου Φιλοζωικής Ρόδου, που επεδίωξε να θέσει «φρένο» στην «κακοποίηση» του βυθού από τις τράτες και στις καταστροφικές συνέπειες στο περιβάλλον και στα ιχθυοαποθέματα.

Όπως έγραψε η «δημοκρατική», οι διαδικασίες που ακολουθούνται από τις τράτες μπορούν να παρομοιαστούν με «σκούπισμα» του βυθού, με το οποίο ξεριζώνονται φύκια, φωλιές ψαριών και άλλα πολύτιμα φυτά της θάλασσας και με τα πρώτα ρεύματα εμφανίζονται στην παραλία δημιουργώντας συν τοις άλλοις ζητήματα υγιεινής και αισθητικής.
Εν τω μεταξύ η θάλασσα αδειάζει και τα ψάρια αφανίζονται μιας και η χλωρίδα περιλαμβάνει φωλιές ψαριών γεγονός που είναι μοιραίο και διαταράσσει σοβαρά την τροφική αλυσίδα στο βυθό της θάλασσας.
Ο Σύλλογος Φιλοζωικής Ρόδου, δια του προέδρου του, δικηγόρου κ. Γιώργου Κυπραίου κατήγγειλε την συγκεκριμένη δραστηριότητα στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Ιξιάς – Κρητικά στην Ρόδο υποστηρίζοντας ότι από τις 01.10.2017 δραστηριοποιούνται καθημερινά αλιευτικά σκάφη – τράτες, τα πληρώματα των οποίων κατά την εκτέλεση των εργασιών τους τοποθετούν συρόμενα δίχτυα σε απόσταση μικρότερη των 20 μέτρων από την ακτή, σε καθημερινή βάση.
Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου σε απάντηση του στην καταγγελία επικαλείται την Υπουργική Απόφαση 6719/146097/29-12-2016, τον Εκτελεστικό Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης 2017/929 και τονίζει ότι εγκρίθηκε κατά παρέκκλιση από τον Κανονισμό ΕΚ 1967/2006 αναφορικά με την ελάχιστη απόσταση από την ακτή και το ελάχιστο βάθος θάλασσας που οφείλουν να τηρούν οι συρόμενοι από το σκάφος γρίποι, που αλιεύουν στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας.
Με λίγα λόγια με Υπουργική Απόφαση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιτρέπεται πλέον και κατά παρέκκλιση η χρήση διχτυών κοντά στις ακτές!
Το Λιμεναρχείο μάλιστα τονίζει ότι η νομοθεσία που μνημονεύει στην αναφορά του ο Σύλλογος αφορά την αλιεία μηχανότρατας και δεν συνάδει με το αλιευτικό εργαλείο γρίπος που σύρεται από αλιευτικό σκάφος (βιτζότρατα) το οποίο και απεικονίζεται στις φωτογραφίες που συνοδεύουν την καταγγελία.


 Πηγή:www.dimokratiki.gr