23 Σεπτεμβρίου 2017

Ρωτάμε την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου


 Με την σειρά μας ρωτάμε και εμείς της Περιφερειάρχη κ.Χριστιάνα Καλογήρου

Ποιος την εξουσιοδότησε να παραβρεθεί στη σύσκεψη που έγινε στις 11-10-2016 στο Μέγαρο Μαξίμου και αποφασίστηκε μεταξύ άλλων και κλειστή φυλακή για 300 παραβατικούς μετανάστες στη Σάμο μέσα στο παστωμένο σήμερα από 5.000 μετανάστες  από την στιγμή που ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου Νίκος Κατρακάζος αρνήθηκε να παραβρεθεί χαράζοντας όπως χαρακτηριστικά δήλωσε  κόκκινη γραμμή;

2,Ρωτάμε ακόμα την Περιφεριάρχη και περιμένουμε σχόλιο της στην απαντητική επιστολή του Βουλευτή Σάμου προς τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου:


<<Έχω όμως την απόλυτη πεποίθηση ότι η σχέση σας με την κεντρική κυβέρνηση συνολικά, είναι όπως της αξιότιμης Περιφερειάρχη Β. Αιγαίου κ. Χρ. Καλογήρου: λειτουργική, παραγωγική, ομαλή, πράγμα που υπογραμμίζεται από την μεγάλη αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προς την περιφέρεια Β. Αιγαίου μέσω και του ΠΔΕ.>>

--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τι σχέση έχει το προσφυγικό-μεταναστευτικό με την μεγάλη αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης προς την περιφέρεια;
Επειδή κ.Περιφερειάρχης εκδόθηκε και σχετικό δελτίο τύπου από την ΝΟΔΕ ΣΑΜΟΥ μήπως είναι καιρός να αποσύρετε τις υπογραφές σας από το κείμενο της 11-10-2016 --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
-

«Μήνυμα» Καλογήρου προς πάσα κατεύθυνση
Με αφορμή την επιστολή Κάρμαντζη για αποσυμφόρηση όπως στον Έβρο
Με ψυχραιμία και σύνεση απαντά με αφορμή τις παρεμβάσεις των δύο αντιπεριφερειαρχών Χίου και Σάμου για την κατάσταση που διαμορφώνεται στα νησιά με το προσφυγικό που είδαν το φως της δημοσιότητας αυτές τις μέρες -και κυρίως για την επιστολή Κάρμαντζη στον πρωθυπουργό- η περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου, υπενθυμίζοντας τις θέσεις της Περιφέρειας για το προσφυγικό.

Η επιστολή του αντιπεριφερειάρχη Χίου προς τον πρωθυπουργό παρουσιάζει κάποια τρωτά στοιχεία, και ένα απ’ αυτά είναι ότι επικαλείται όχι μόνο κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους για την αποσυμφόρηση των νησιών, αλλά και εθνικούς! Κι αυτό μάλιστα μετακινεί την ιδεολογική του πλατφόρμα αρκετά πιο δεξιά. Ειδικότερα, ο κ. Κάρματζης ζητά την άμεση αποσυμφόρηση των νησιών από πρόσφυγες και μετανάστες, ακολουθώντας την ίδια πρακτική που ακολουθείται στον Έβρο «με μετακίνηση των προσφύγων/μεταναστών μετά την καταγραφή και ταυτοποίησή τους στην ηπειρωτική χώρα, όπου και θα ολοκληρώνονται οι απαιτούμενες διαδικασίες (εξέταση αιτήσεων ασύλου κ.λπ.)».



Δημιουργεί «κλίμα»

Ένα άλλο αρκετά τρωτό σημείο που θέτει ο κ. Κάρμαντζης μιλώντας για την επί της ουσίας αποσυμφόρηση, και προφανώς δημιουργεί «κλίμα», είναι ότι η μετακίνηση των προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα χωρίς να έχει εξεταστεί το αίτημα ασύλου τους βρίσκει εμπόδια, αν όχι πρακτικά «σπάει» την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας που έχει τεθεί σε ισχύ από τον Μάρτιο του 2016. Εκτός αν προτείνει να έρθει η Ελλάδα και ειδικότερα η ΕΕ σε σύγκρουση με την Τουρκία, που πάντως κάτι τέτοιο δεν αναφέρει στην επιστολή του.

Τα θέματα αυτά που θέτει με την επιστολή του ο κ. Κάρμαντζης -και όχι ο έτερος αντιπεριφερειάρχης κ. Κατρακάζος στην επιστολή του προς τον κυβερνητικό βουλευτή Δ. Σεβαστάκη- μπορούν να προκαλέσουν σύγχυση για τις προθέσεις της περιφερειακής αρχής για το μείζον αυτό ζήτημα, η οποία μέχρι σήμερα σε κάθε ευκαιρία σπεύδει να τονίσει την ανάγκη ενίσχυσης της υπηρεσίας ασύλου προκειμένου να επισπευστεί η εξέταση των αιτήσεων ασύλου, ώστε να μπορούν σε συντομότερο χρόνο να απεγκλωβίζονται από τα νησιά στην προσπάθεια της αποσυμφόρησης. Γι’ αυτό και με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ξεκαθαρίζει η περιφερειάρχης τις σταθερές και πάγιες θέσεις της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου ως προς το προσφυγικό- μεταναστευτικό ζήτημα. Και αυτές είναι:



Οι θέσεις και το μήνυμα

«Είναι αναγκαία η αποσυμφόρηση των νησιών.
Παραμένει πάντα πιεστική η ανάγκη ενίσχυσης των Υπηρεσιών Ασύλου, ώστε η διαδικασία να κινείται ταχύτερα, όπως η κατάσταση απαιτεί και επιτάσσει.
Η δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και που είναι πλήρως γνωστή σε όλους, δεν αντιμετωπίζεται με καλές προθέσεις, υποσχέσεις και διακηρύξεις. Χρειάζονται οι αναγκαίες αποφάσεις με την αυτονόητα άμεση υλοποίησή τους για την αντιμετώπιση του σύνθετου αυτού ζητήματος».
Αυτό που τονίζει δηλαδή με μεγαλύτερη έμφαση η κ. Καλογήρου είναι ότι πέρα από τις καλές προθέσεις και τις υποσχέσεις των κυβερνητικών παραγόντων απαιτούνται και αποφάσεις που πρέπει να υλοποιηθούν και να μη μείνουν στα λόγια. Και με τη παρέμβασή της αυτή ουσιαστικά στέλνει μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για τις θέσεις της Περιφέρειας αλλά και για τις ευθύνες του καθένα που εμπλέκεται στη διαχείριση του προσφυγικού.