16 Σεπτεμβρίου 2017

ΠΓΔΜ: Τι συμβαίνει στα Σκόπια;


Iδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία για την σταθερότητα ή μη στη γειτονική χώρα, φέρνουνσ τη δημοσιότητα οι δημοσκοπήσεις για την πρόθεση ψήφου στην ΠΓΔΜ
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενέργησε η σκοπιανή εταιρεία “Μ Prospect” για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού “TELMA”, το κυβερνών SDSM του Ζόραν Ζάεφ προηγείται στην πρόθεση ψήφου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι  με 3,4%.

Ειδικότερα, στο ερώτημα “αν αύριο διεξαγόταν βουλευτικές εκλογές, ποιο κόμμα θα ψηφίζατε”, το 24,3%, απάντησε ότι θα ψήφιζε το SDSM, το 20,9% το VMRO-DPMNE, το 8,9% το συγκυβερνών αλβανικό DUI του Αλί Αχμέτι, το 3,1% το αντιπολιτευόμενο αλβανικό κίνημα BESA του Μπιλάλ Κασάμι και το 2,7% την  «Συμμαχία για τους Αλβανούς» του Ζιγιαντίν Σέλα, η οποία επίσης συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Μεγάλο είναι το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου, το οποίο ανέρχεται στο 38%. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, μεταξύ  των Σλάβων ψηφοφόρων προηγείται με μικρή διαφορά το VMRO-DPMNE, το οποίο συγκεντρώνει τις προτιμήσεις του 26,6%, έναντι 25,8% του  SDSM.

Μεταξύ των Αλβανών ψηφοφόρων, προηγείται το DUI με 39,7% και ακολουθούν το SDSM και το BESA με 15,1%, ενώ η «Συμμαχία για τους Αλβανούς» συγκεντρώνει 11,1%. Το  VMRO-DPMNE, μεταξύ των Αλβανών ψηφοφόρων, συγκεντρώνει ποσοστό 2%.
α φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ σχολιάζουν ότι για πρώτη φορά μετά από δέκα και πλέον χρόνια, δημοσκόπηση φέρνει το SDSM να προηγείται του VMRO-DPMNE στην πρόθεση ψήφου.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε  ενόψει των δημοτικών εκλογών στην πΓΔΜ, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 15 Οκτωβρίου, ενώ χθες έληξε η προθεσμία κατάθεσης των υποψηφιοτήτων.

Τα ΜΜΕ εκτιμούν ότι η μεγάλη μάχη θα δοθεί στον μητροπολιτικό Δήμο Σκοπίων, όπου υποψήφιος του SDSM  θα είναι ο βουλευτής Πέτρε Σιλέγκοφ, ενώ υποψήφιος του  VMRO-DPMNE θα είναι ο νυν Δήμαρχος, Κότσε Τραγιάνοφσκι, ο οποίος θα διεκδικήσει τρίτη θητεία.

Τα ΜΜΕ αναφέρουν ότι το VMRO-DPMNE θα επιδιώξει να δώσει στις δημοτικές εκλογές χαρακτήρα δημοψηφίσματος κατά της κυβέρνησης Ζάεφ, ελπίζοντας να αποκομίσει οφέλη που θα μπορούσαν να ενισχύσουν το αίτημα του για πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Αντίστοιχους στόχους έχει και η κυβέρνηση Ζάεφ, η οποία προσδοκά να μετατρέψει τις δημοτικές σε ψήφο εμπιστοσύνης υπέρ της.

armyvoice.g