6 Αυγούστου 2017

Η "Δράση Ενότητα Προοπτική" για το πρόσφατο δημοτικό συμβούλιοΤις παρεμβάσεις και τοποθετήσεις τους στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο παραθέτουν σε ανακοίνωσή τους οι παρατάξεις «Δράση ενότητα προοπτική» και «Σαμιακή Πολιτεία».

Οι δύο παρατάξεις, στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, έκαναν λόγο για μη πειστικές απαντήσεις στο ερώτημα τους για τον τρόπο αποκατάστασης του μοναδικού ΧΥΤΑ Σάμου, ο οποίος έχει καταστραφεί -σε μεγάλη έκταση- μετά τη φωτιά που ξέσπασε εντός του χώρου, και η οποία, όπως αναφέρουν, αποτελείωσε κάθε προστατευτική μεμβράνη που είχε απομείνει και μετέτρεψε  στην ουσία σε ΧΑΔΑ ένα χώρο ανεξέλεγκτης ρίψης σκουπιδιών.
«Πισωγύρισμα δηλαδή τουλάχιστον 30 χρόνων. Εκκολάπτεται  μια υγειονομική βόμβα με άμεσο κίνδυνο την κατάργηση του χώρου και με απρόβλεπτες συνέπειες, καθώς είναι σχεδόν ακατόρθωτο με τις παρούσες συνθήκες να εξασφαλισθούν περιβαλλοντικοί όροι και να γίνει οριοθέτηση νέου χώρου. Ειδικά με την έλλειψη ενός σύγχρονου χωροταξικού στο νησί, για το οποίο η δημοτική αρχή δεν έχει κάνει κάτι ουσιώδες ακόμη. Αδράνεια και καθησυχασμός για τα ΧΥΤΑ μετά από τόσες οχλήσεις και προειδοποιήσεις μας προς τη δημοτική αρχή, θυμίζοντας το γνωμικό: «Θα σου μάθω πόσα απίδια βάνει ο σάκος» τώρα που η περιβαλλοντική καταστροφή, λόγω κακής διαχείρισης των απορριμμάτων πήρε ήδη μεγάλη έκταση και αν δε γίνει κάτι άμεσα  θα υποχρεωθούμε να ψάχνουμε να χωροθετήσουμε κατάλληλο χώρο σε άλλο μέρος  του νησιού, όπου και δικαίως θα αντιδρά η κοινωνία», σημειώνουν στην ανακοίνωσή τους.

Η «Δράση ενότητα προοπτική» και η «Σαμιακή Πολιτεία» σημειώνουν πως από την πλευρά τους  προσφέρθηκαν να βοηθήσουν τη Δημοτική Αρχή θεσμικά μέσω διαφόρων επαφών και συγκεκριμένων προτάσεων. «Επειδή δεν λάβαμε απάντηση επ’αυτού αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες άμεσα και θα γίνει ανοιχτή συζήτηση, διαβούλευση για το πώς θέλουμε τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Ανατολικής Σάμου, ποια θα είναι τα χρηματοδοτικά εργαλεία υλοποίησης και πώς θα προστατευτεί. Επίσης ζητάμε να γίνουν άμεσες ενέργειες για πλήρη αποκατάσταση του ΧΥΤΑ Μαραθοκάμπου», υπογραμμίζουν.

Επίσης, στο δημοτικό συμβούλιο κατήγγειλαν το γεγονός ότι ο Δήμος δεν έχει εκμεταλλευτεί το γραπτό αίτημα συνεργασίας από τη Διεθνή Ένωση Σηράγγων (International Tunneling Association). «Αμελεί και απαξιώνει μια μοναδική ευκαιρία ανάπτυξης του συνεδριακού τουρισμού και προβολής του τόπου μιας και το έργο στο Ευπαλίνειο όρυγμα ολοκληρώθηκε οι παρεχόμενες υπηρεσίες βελτιώθηκαν, το ενδιαφέρον επισκεπτών, επιστημόνων παραμένει παγκοσμίως και από τη Διεθνή Ένωση Σηράγγων η οποία δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση επίσημη από το Δήμο μας σε αίτημα της για συνεργασία-διοργάνωση συνεδρίων. Κάτι που έχει ανάγκη ο τόπος μας και από το οποίο σε πολλά θα επωφεληθεί η τοπική κοινωνία», καταλήγει η ανακοίνωση των δύο παρατάξεων.