23 Ιουνίου 2017

Δόθηκε λύση στη Σύμη μετά και από το δημοσίευμα της «δ»


Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του δημάρχου Σύμης κ. Λευτέρη Παπακαλοδούκα στην «δημοκρατική», για την πρόθεσή του να καταθέσει αγωγή για διαφυγόντα κέρδη κατά του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή και του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, αν δεν λυθεί το πρόβλημα με τους αυστηρούς ελέγχους στους επιβάτες των πολυτελών θαλαμηγών που επισκέπτονται το νησί.

Χθες, Πέμπτη, μετέβη στο νησί ο διοικητής της 8ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος κ. Ν. Αρμπουνιώτης προκειμένου να δει από κοντά την κατάσταση που επικρατεί στο νησί και για να ενημερωθεί για τις ενστάσεις του δημάρχου.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατικής», ο κ. Ν. Αρμπουνιώτης είχε σύσκεψη με τους επιτελείς της τοπικής λιμενικής αρχής, ενώ στη συνέχεια συναντήθηκε και με τον δήμαρχο.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», ο κ. Λ. Παπακαλοδούκας, δέχεται καθημερινά «βροχή» παραπόνων από τους επιβάτες των θαλαμηγών για τους αυστηρούς ελέγχους και την ταλαιπωρία που υφίστανται, στο πλαίσιο των ελέγχων που προβλέπει ο νόμος για τους επισκέπτες εκτός συνθήκης Σένγκεν.
Μάλιστα, όπως δήλωσε, πολλοί εύποροι επισκέπτες του νησιού του ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να επισκεφθούν ξανά την Σύμη, αλλά θα προτιμούν άλλα νησιά του Αιγαίου, αφού δεν μπορούν να υφίστανται την πολύωρη ταλαιπωρία για τον έλεγχο ταυτοπροσωπίας κάτω από τον ήλιο και της δακτυλοσκοπικής εξέτασης.
Πολλοί δε ιδιοκτήτες θαλαμηγών, του έχουν ήδη θέσει θέμα ασφάλειας των σκαφών τους στο σημείο που καλούνται να ελλιμενιστούν για να υποβληθούν σε έλεγχο από τις αρχές.
Όπως είπε στην «δ» ο κ. Παπακαλοδούκας, η Σύμη είναι το μόνο νησί στο οποίο εφαρμόζεται πιστά το γράμμα του νόμου και ζητά, είτε να ισχύσει για την Σύμη ό,τι και στα υπόλοιπα νησιά είτε και στα υπόλοιπα νησιά να εφαρμόζεται ο αυστηρός έλεγχος που εφαρμόζεται στην Σύμη, διαφορετικά, υποστηρίζει, ότι ο τουρισμός του νησιού θα καταστραφεί.
Η «δημοκρατική» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι το δημοσίευμα προκάλεσε αίσθηση και στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και ήδη αναζητούνται τρόποι για να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να βρεθεί λύση.
Ο δήμαρχος Σύμης κ. Λευτέρης Παπακαλοδούκας, μετά την κινητικότητα που σημειώθηκε σε επίπεδο τόσο Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος όσο και Υπουργείου Ναυτιλίας, εξέφρασε την ικανοποίησή του, για τις υποσχέσεις που έλαβε από τον κ. Ν. Αρμπουνιώτη, πως πλέον θα εφαρμόζεται στη Σύμη ό,τι εφαρμόζεται και στα άλλα νησιά. “Εστω και με καθυστέρηση ενός έτους, βρέθηκε λύση κι αυτό είναι μία θετική εξέλιξη” δήλωσε ο κ. Παπακαλοδούκας.


 Πηγή:www.dimokratiki.gr