28 Ιουνίου 2017

State Department: Η Ελλάδα δεν πληροί τις ελάχιστες απαιτήσεις για την καταπολέμηση του trafficking


Oυάσιγκτον, του Θανάση Κ. Τσίτσα

Η Ελλάδα δεν πληροί τις ελάχιστες απαιτήσεις για την καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων, όμως καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για να τα φτάσει, αναφέρει η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την διακίνηση ανθρώπων (trafficking).

Η έκθεση παρουσιάστηκε σήμερα από τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τιλερσον και τη σύμβουλο και κόρη του Αμερικανού προέδρου Ιβάνκα Τραμπ.

Στο κεφάλαιο Ελλάδα, αναφέρεται ότι η κυβέρνηση δεν ικανοποιεί πλήρως τις ελάχιστες απαιτήσεις για την καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων, όμως καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για να τα φτάσει.


Παρά την οικονομική και τη μεταναστευτική κρίση, η κυβέρνηση έδειξε αυξανόμενες προσπάθειες θέτοντας σε λειτουργία ένα εθνικό μηχανισμό αναφοράς και οργανώνοντας ομάδες εργασίας για να θεσμοθετηθούν ρόλοι και αρμοδιότητες στους εμπλεκόμενους φορείς, σημειώνει η έκθεση.

Όμως δεν κατάφερε να φτάσει τις ελάχιστες απαιτήσεις σε σημαντικές παραμέτρους, καθώς μείωσε τις έρευνες, τις διώξεις και τις καταδίκες, έκανε ανεπαρκείς ή βιαστικούς ελέγχους στα κέντρα εισόδου μεταναστών, τα θύματα δεν έχουν λάβει κανενός είδους αποζημίωση και οι δικαστικές διαδικασίες παίρνουν χρόνια, δυσχεραίνοντας τη συνεργασία θυμάτων και μαρτύρων.

Στις συστάσεις που γίνονται, η έκθεση αναφέρει ότι πρέπει να γίνονται πιο σθεναροί έλεγχοι, έρευνες και καταδίκη των διακινητών και των αξιωματούχων που εμπλέκονται, να γίνουν πιο αυξημένες προσπάθειες για αναγνώριση θυμάτων διακίνησης και κατάλληλη υποστήριξη τους, να υπάρξει παροχή εξειδικευμένης εκπαίδευσης σε δικαστές και αστυνομικούς, θεσμοθέτηση επίσημων διαδικασιών για τον εθνικό μηχανισμό αναφοράς και περίληψη σε ΜΚΟ και λοιπών φορέων σε αυτές τις διαδικασίες, ενίσχυση των εξειδικευμένων υπηρεσιών συμπεριλαμβανομένης της στέγασης και ψυχολογικής υποστήριξης των θυμάτων, υιοθέτηση πρακτικών προστασίας μαρτύρων, πληροφόρηση των θυμάτων για τα δικαιώματα αποζημίωσης, δημιουργία εθνικής στρατηγικής για την καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων.

Στην καταγραφή περιστατικών η έκθεση αναφέρει ότι οι διώξεις της Αστυνομίας μειώθηκαν, η κυβέρνηση αύξησε ελαφρά τις προσπάθειες προστασίας των θυμάτων ενώ αναφορικά με την πρόληψη της διακίνησης ανθρώπων, η κυβέρνηση διατήρησε τις προσπάθειες της. Αν και δεν υπήρχε εθνικό σχέδιο δράσης, η κυβέρνηση κατέγραψε τις προσπάθειες της και παρείχε πληροφόρηση στις Αρχές και στις ΜΚΟ.

Η έκθεση καταγράφει ότι η Ελλάδα αποτελεί χώρα διέλευσης, προορισμού και σε μικρό βαθμό προέλευσης γυναικών και παιδιών για sex trafficking ανδρών, γυναικών και παιδιών που γίνονται θύματα καταναγκαστικής εργασίας.

Κατά την περίοδο αναφοράς, η χώρα συνέχισε να δέχεται μεγάλα κύματα μεταναστών που αποτελούνταν από ένα μίγμα ανθρώπων που ζητούν άσυλο, πιθανόν προσφύγων και πληθυσμών ευαίσθητων στην διακίνηση ανθρώπων. Κάποιες από τις ευαίσθητες ομάδες είναι τα παιδιά και οι γυναίκες.

Πιστεύεται ότι οι περισσότεροι μετανάστες και αιτούντες άσυλο βασίζονται σε σωματέμπορους για τουλάχιστον ένα μέρος του ταξιδιού τους και σε κάποιες περιπτώσεις γίνονται θύματα εκμετάλλευσης στην Ελλάδα.

euro2day.gr