26 Ιουνίου 2017

Μητσοτάκης: Από τα μεγαλύτερα προβλήματα η φυγή των νέων στο εξωτερικό


Η φυγή των νέων στο εξωτερικό είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που, δυστυχώς, δημιούργησε η κρίση των τελευταίων ετών, με τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος για την πατρίδα μας, αλλά και για τα ίδια τα παιδιά και τις οικογένειές τους, δήλωσε ο Πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης,μιλώντας στο 37ο αντάμωμα Σαρακατσαναίων, το οποίο ήταν αφιερωμένο «στη γενιά των νέων που υποχρεώθηκαν να μεταναστεύσουν».


«Θέλω να σας δώσω το λόγο μου ότι είναι βασική μου προτεραιότητα, να γυρίσουν αυτά τα παιδιά και πάλι πίσω στην πατρίδα μας. Αλλά αυτό θα γίνει μόνο αν φέρουμε επενδύσεις, εάν δημιουργήσουμε νέες δουλειές, καλές δουλειές, να κρατήσουμε εδώ τους νέους που αναζητούν το δρόμο τους και να φέρουμε πίσω αυτούς που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης. Το χρωστάμε σε αυτούς και το χρωστάμε στον τόπο μας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θαυμάζω αυτά τα κοινά χαρακτηριστικά που έχουν οι Κρητικοί και οι Σαρακατσαναίοι, τη λεβεντιά σας, το πείσμα σας, το σθένος, τη δύναμη να μην το βάζουν κάτω, παλεύοντας πάντα με την ίδια τη φύση», είπε ο πρόεδρος της Ν.Δ. και πρόσθεσε: «Εύχομαι να γιορτάζετε για πολλά χρόνια αυτό το όμορφο Aντάμωμα. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι η παράδοση που μέχρι σήμερα κρατήσατε ζωντανή θα συνεχιστεί. Και απευθύνομαι ιδιαίτερα στα νέα παιδιά. Αυτά τα παιδιά τα οποία πρέπει να μάθουν να σέβονται και να τιμούν αυτήν την όμορφη στολή την οποία φοράνε, διότι έρχεται από πολύ μακριά, αγαπητέ Πρόεδρε, και θα πάει πολύ μακριά. Και την εποχή που η χώρα αντιμετωπίζει τις μεγάλες προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτές οι ξεχωριστές παραδόσεις του ελληνισμού, αυτές είναι που κάνουν την Ελλάδα ξεχωριστή, δυνατή και ικανή να ξεχωρίσει σε έναν κόσμο που αλλάζει συνέχεια. Να τιμάτε, λοιπόν, ειδικά οι νέοι, αυτές τις παραδόσεις των μεγαλύτερων. Και να θυμάστε κάθε φορά που αφιερώνετε χρόνο να «σερφάρετε» στο διαδίκτυο και να ανακαλείτε τις χαρές της τεχνολογίας, ότι υπάρχει και ένας άλλος κόσμος και άλλα ήθη και έθιμα που έρχονται από πολλούς αιώνες πίσω. Έχετε εσείς - ειδικότερα εδώ η νεότερη γενιά - μια υποχρέωση να τα κρατήσετε ζωντανά και να τα περάσετε στους επόμενους, όπως έκαναν οι παππούδες σας και όπως έκαναν οι πατεράδες σας».

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων κ. Γιώργος Μουτσιάνας, είπε πως «το αντάμωμα είναι η κορυφαία γιορτή μας και η ευχή μας να πάει καλά το καλοκαίρι και να αποκτήσει εγγυήσεις ο χειμώνας».

Η πατρίδα, συνέχισε ο κ. Μουτσιάνας, δεν έχει άλλα περιθώρια για να κάτσει, και αυτός είναι ο λόγος, διευκρίνισε, που αφιερώσαμε το εφετινό μας αντάμωμα στη γενιά των νέων της κρίσης. «Τα παιδιά μας που υποχρεώθηκαν να μεταναστεύσουν χαρίζοντας σε άλλες χώρες την γνώση τους, την κουλτούρα τους, την δύναμη της ηλικίας τους, αναζητώντας την καταξίωση που τους στερεί η πατρίδα».

«Θέλουμε να απευθυνθούμε στο φιλότιμο των Ελλήνων και όλοι μαζί, μια γροθιά, ενωμένοι, σε ένα συνεταιρισμό ανόρθωσης της χώρας, να βάλουμε ξανά την πατρίδα μας στο δρόμο της προόδου και να φέρουμε τα παιδιά μας πίσω. Διότι αυτά είναι το αύριο μας», κατέληξε.