21 Ιουνίου 2017

Ο δήμαρχος Σύμης θα καταθέσει αγωγές κατά του υπουργού Ναυτιλίας και του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος


Αγωγή για διαφυγόντα κέρδη κατά του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή και του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος προτίθεται να καταθέσει στο τέλος της εβδομάδας ο δήμαρχος Σύμης κ. Λευτέρης Παπακαλοδούκας, αν δεν λυθεί το πρόβλημα με τους αυστηρούς ελέγχους στους επιβάτες των πολυτελών θαλαμηγών που επισκέπτονται το νησί.
Όπως δήλωσε στην «δημοκρατική» ο κ. Λ. Παπακαλοδούκας, δέχεται καθημερινά «βροχή» παραπόνων από τους επιβάτες των θαλαμηγών για τους αυστηρούς ελέγχους και την ταλαιπωρία που υφίστανται, στο πλαίσιο των ελέγχων που προβλέπει ο νόμος για τους επισκέπτες εκτός συνθήκης Σένγκεν.

Μάλιστα, όπως δήλωσε, πολλοί εύποροι επισκέπτες του νησιού του ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να επισκεφθούν ξανά την Σύμη, αλλά θα προτιμούν άλλα νησιά του Αιγαίου, αφού δεν μπορούν να υφίστανται την πολύωρη ταλαιπωρία για τον έλεγχο ταυτοπροσωπίας κάτω από τον ήλιο και της δακτυλοσκοπικής εξέτασης.
Πολλοί δε ιδιοκτήτες θαλαμηγών, του έχουν ήδη θέσει θέμα ασφάλειας των σκαφών τους στο σημείο που καλούνται να ελλιμενιστούν για να υποβληθούν σε έλεγχο από τις αρχές.
Όπως λέει στην «δ» ο κ. Παπακαλοδούκας, η Σύμη είναι το μόνο νησί στο οποίο εφαρμόζεται πιστά το γράμμα του νόμου και ζητά, είτε να ισχύσει για την Σύμη ό,τι και στα υπόλοιπα νησιά είτε και στα υπόλοιπα νησιά να εφαρμόζεται ο αυστηρός έλεγχος που εφαρμόζεται στην Σύμη, διαφορετικά, υποστηρίζει, ότι ο τουρισμός του νησιού θα καταστραφεί.
«Εχω δώσει περιθώριο μέχρι το τέλος της εβδομάδας, σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσω στην κατάθεση αγωγής στον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και στον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, για διαφυγόντα κέρδη. Οι αυστηρότατοι έλεγχοι που πραγματοποιούνται στους επισκέπτες μας, έχουν ως αποτέλεσμα την αφάνταστη ταλαιπωρία τους μέσα στον ήλιο και υπό την παρουσία αστυνομικών και λιμενικών, που οπλοφορούν. Είναι αυτή εικόνα τουριστικού λιμανιού; Πριν τιναχθεί στον αέρα ο τουρισμός μας, ζητάμε να εφαρμόζεται στην Σύμη ό,τι και στα άλλα νησιά ή οι αυστηροί έλεγχοι, που προβλέπονται από την νομοθεσία, να εφαρμοστούν σε όλα τα νησιά. Δεν είναι δυνατόν να φεύγει από το νησί μας ο τουρίστας και να πηγαίνει στις Κυκλάδες, επειδή εκεί οι έλεγχοι είναι πιο ελαστικοί… Ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται παντού με τον ίδιο τρόπο, αλλά αυτό δεν συμβαίνει. Η τακτική αυτή θα καταστρέψει τον τουρισμό μας, δεν προλαβαίνω να δέχομαι παράπονα επισκεπτών οι οποίοι δεν μπορούν να κατανοήσουν γιατί αυτό συμβαίνει μόνο στη Σύμη και όχι σε άλλους προορισμούς… Εδώ στη Σύμη, το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος ξοδεύει 60.000 ευρώ τον χρόνο σε καύσιμα για το σκάφος, το οποίο το μόνο που κάνει είναι διώχνει τους τουρίστες και να υποβάλλει σε έλεγχο τους ψαράδες! Δεν θυμάμαι αυτοί οι αυστηροί έλεγχοι να εφαρμόζονταν στην περίπτωση των μεταναστών, που έφταναν παράνομα στο νησί… Θα περιμένω μέχρι το τέλος της εβδομάδας απάντηση από τον υπουργό και τον αρχηγό γιατί ακολουθείται αυτή η τακτική στη Σύμη και στην συνέχεια θα προχωρήσω σε αγωγές. Δεν μπορώ να είμαι εγώ υπόλογος απέναντι στους κατοίκους, τους επισκέπτες και τους επαγγελματίες. Περιμένω μια εξήγηση», δήλωσε στην «δ» ο κ. Λευτέρης Παπακαλοδούκας


 Πηγή:www.dimokratiki.gr