28 Ιουνίου 2017

«Στραβά κι Ανάποδα»


-Αναρωτιόμαστε ποια τελικά η ουσία των επισκέψεων των επίσημων και υψηλά ιστάμενων προσώπων στο νησί μας, σε περίπτωση λοιμού, σεισμού και καταποντισμού και φυσικά σε προεκλογικές περιόδους. Σε τι και κατά πόσο θα βγούμε ωφελημένοι από τούτη την επίσκεψη; Γιατί αν σκεφτεί κάποιος ότι κανένα έργο δεν εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα αν η σχέση κόστους –ωφελείας δεν είναι υπέρ της ωφελείας, το συμπέρασμα γίνεται εύκολα αντιληπτό.
 Τι περνά από το χέρι του τιτλούχου και άνευ αρμοδιοτήτων Προέδρου της Δημοκρατίας. Πέραν του σεβασμού προς το αξίωμά του, τίποτα δεν έχουμε να προσδοκούμε από την παρουσία του στις σεισμόπληκτες και υποφέρουσες περιοχές.

Ποιος τελικά ο σκοπός της επίσκεψής του; Του ίδιου και της κουστωδίας;  Μήπως απλά και μόνο της «έμπρακτης» συμπαράστασης με ένα ταξίδι που πληρώνει ο ελληνικός λαός; Ή της διαβεβαίωσης ότι η Ευρώπη οφείλει να εφαρμόσει τον θεσμικό κανόνα αλληλεγγύης και ότι πρέπει να φτάσει μέχρι τα όρια των θεσμικών της δυνατοτήτων για να μπορέσει να συμβάλλει στην αναδόμηση της Βρίσας;
Ή μήπως για να καταλήξει στην ουσία… «Ο Θεός μαζί σας», που θυμίζει εξ ολοκλήρου την ατάκα του κοινοτικού επίτροπου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν που διατύπωσε στα ελληνικά κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου πριν από 7 χρόνια«καλό κουράγιο», στέλνοντας σαφές μήνυμα για το τι θα βιώσει η χώρα μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων από την κυβέρνηση.
Το «χρυσωμένο»χάπι…χάνει γρήγορα την λάμψη της ψεύτικης αξίας του

- Στο πλαίσιο της καταπολέμησης της μαύρης εργασίας (πλήρως αδήλωτης) αλλά και της υποδηλωμένης εργασίας (ελαστικές μορφές που υποκρύπτουν πλήρη εργασία), ενισχύεται ο ρόλος και η δράση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, καθώς και τα πληροφοριακά συστήματα του Υπουργείου, για να μπορούν να γίνουν πιο στοχευμένοι έλεγχοι.
Έτσι , σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, επιχειρήσεις με σοβαρές παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας θα αποκλείονται από το δημόσιο χρήμα, από τη σύναψη συμβάσεων με φορείς του δημοσίου ή και από ευρωπαϊκά προγράμματα.
Μάλιστα, πολύ ωραία και υποδειγματική η τιμωρία για τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες επιχειρηματίες, που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία, έστω και με την συγκατάβαση των υπαλλήλων τους.
Δεν μας λένε όμως, ποιος θα ελέγξει και ποιος θ’ αντιμετωπίσει την παραβατικότητα των δημοσίων υπηρεσιών, όπου η μαύρη αγορά και οι παραβάσεις του εργατικού δικαίου σφυρίζουν και ουδείς μπορεί να επιβάλλει ποινές και να τιμωρήσει; Δε μας λένε γιατί το κράτος και οι δύο βαθμίδες της τοπικής αυτοδιοίκησης, που έχουν το πεπόνι και το μαχαίρι δεν διώκονται, αλλά μένουν στο απυρόβλητο του νόμου, καταπατώντας τον ασύστολα;;;
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ»

27-6-2017