2 Ιουνίου 2017

Για διαστρέβλωση κατηγορεί ο Χαρίτσης τους πέντε δημάρχους


Πρωτοβουλία του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, η οποία ουδεμία έχει σχέση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ευρωπαϊκούς πόρους, αποτελούν τα ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

Τα παραπάνω επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο, απαντώντας σε σχετική κοινή ανακοίνωση των δημάρχων Λέσβου, Χίου, Κω, Λέρου και Σάμου «που, δυστυχώς όχι για πρώτη φορά, διαστρεβλώνει την πραγματικότητα».


Υπενθυμίζει ότι «τα προγράμματα εξαγγέλθηκαν αρχικά από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση ήδη από τις αρχές Δεκέμβρη του 2016 και στη συνέχεια από τον πρωθυπουργό και δεν έχουν καμία σχέση με οποιαδήποτε συνάντηση ή συζήτηση δημάρχων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τα ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα δεν χρηματοδοτούνται από κοινοτικούς πόρους, άρα δεν θα μπορούσαν να αποτελούν πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Φυσικά, οποιαδήποτε πρωτοβουλία εκ μέρους της Επιτροπής για την ενίσχυση των νησιών, είναι καλοδεχούμενη. Η συνεργασία μας άλλωστε με τις σχετικές υπηρεσίες της Επιτροπής είναι άριστη.

Συνιστούμε, λοιπόν, στους πέντε δημάρχους (Λέσβου, Χίου, Κω, Λέρου και Σάμου) να μην καπηλεύονται τη δουλειά και τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Οικονομίας, υποτιμώντας την νοημοσύνη των δημοτών τους και εκθέτοντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά να δουλέψουν μαζί μας για την υλοποίηση ώριμων και χρήσιμων για τα νησιά μας έργων, μέσα από τα ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα», καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου.

Τι αναφέρουν οι δήμαρχοι των πέντε νησιών

Η κοινή ανακοίνωση των πέντε δημάρχων, με ημερομηνία 29.5.2017, η οποία εξεδόθη από τον δήμαρχο Σάμου και δεν έγινε γνωστή στη Χίο, αλλά αναζητήθηκε και μας απεστάλη από το γραφείο του δημάρχου Χίου, έχει ως ακολούθως:

«Μετά τη συντονισμένη παρουσία και τη σειρά επαφών σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, των πέντε δημάρχων (Λέσβου: Σπύρος Γαληνός, Κω: Γιώργος Κυρίτσης, Χίου: Μανώλης Βουρνούς, Λέρου: Μιχάλης Κόλιας και Σάμου: Μιχάλης Αγγελόπουλος) και την υποβολή των πρώτων αναπτυξιακών σχεδίων από τους πέντε δήμους, υπεγράφη την Παρασκευή η υπ.αριθμ. 57693 «Έγκριση Αναπτυξιακού Προγράμματος, ειδικού σκοπού Βορείου Αιγαίου 2017-2020» ύψους 25 εκ. ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Η ανάγκη του σχεδιασμού και υλοποίησης ενός ειδικού αναπτυξιακού για το Βόρειο και το Νότιο Αιγαίο είχε παρουσιαστεί και υποστηριχθεί στη συνάντηση των 5 Δημάρχων με τις εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον αρμόδιο Επίτροπο. Οι πέντε δήμοι Βορείου και Νοτίου Αιγαίου (που επίσης λαμβάνει 25 εκ. ευρώ), κατέθεσαν τις προτάσεις τους μετά από πρόσκληση του Αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξανδρου Χαρίτση στο τέλος Ιανουαρίου. Στις 14 Ιουνίου η αρμόδια επίτροπος κα Κρέτσου θα επισκεφθεί τη Χίο και μετά τη Λέρο (Βόρειο και Νότιο Αιγαίο), στο πλαίσιο της σχετικής ανακοίνωσης και του σχετικού προγραμματισμού όπως αυτό ανακοινώθηκε στους 5 δημάρχους».
astraparis