27 Ιουνίου 2017

Τα μυστικά του Πυθαγόρα


Μια ξύλινη χειροποίητη κατασκευή ιδιαίτερης αισθητικής με συρταράκια – κύβους που κρύβουν μέσα τους βότανα από την Σάμο και όχι μόνο…

Ένα δημιούργημα που «βγαίνει» από τα χέρια ενός ζωγράφου και ενός βιβλιοδέτη πως αλήθεια θα μπορούσε να ονομασθεί; Το ερώτημα γίνεται ακόμη πιο δύσκολο και προκλητικό αν προσθέσουμε στο δυναμικό της ομάδας και μια δυναμική γυναίκα από την Θεσσαλονίκη που ακολουθεί εδώ και χρόνια τα μονοπάτια της σκέψης του Πυθαγόρα…



Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η Παρθένα Παστραφίδου είχε την ιδέα να φτιαχτεί μια χειροποίητη ξύλινη κατασκευή Αρμονία για να περιλάβει στα ιδιαίτερα συρταρωτά κουτάκια της τα Πυθαγόρεια Μυστικά μαζί με βότανα από την πατρίδα του, την Σάμο.

Για να φτιαχτεί η Αρμονία συνεργάστηκαν σε πρώτη φάση 3 άτομα – η Παρθένα Παστραφίδου, ο ζωγράφος Κωνσταντίνος Τσακίρης και ο βιβλιοδέτης Νίκος Λιβαδειώτης. Και μαζί με εκείνους όλοι όσοι συγκέντρωσαν τα βότανα από την γη της Σάμου ( θρούμπι, ρίγανη, δενδρολίβανο, δάφνη του Απόλλωνα, θυμάρι).

Η «Αρμονία» αποτελεί μια σύνθεση που κατασκευάζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου με το χέρι και περιλαμβάνει: το εξωτερικό περίβλημα του «βιβλίου», (το εξώφυλλο και το οπισθόφυλλο, τις βαθυτυπίες, το δερμάτινο κορδόνι, τη σφραγίδα με το βουλοκέρι), το πιστοποιητικό γνησιότητας της έκδοσης, τους εσωτερικούς ξύλινους κύβους, όπου είναι αποτυπωμένη εικαστική σύνθεση σχεδιασμένη με ειδική τεχνική από εικαστικό δημιουργό, το “Πythagorean Secrets” (εγχειρίδιο της πυθαγόρειας διατροφής).
Κυκλοφορεί σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων σε πέντε εκδόσεις και αντίστοιχα πέντε γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γερμανικά, σουηδικά, ρωσικά). Στην κάθε μία από τις πέντε εκδόσεις, η εικαστική σύνθεση αποτελεί μοναδικό εικαστικό έργο και φέρει τη σχετική του αρίθμηση, ενώ προβλέπει χρωματική παρέμβαση με τα εθνικά χρώματα της συγκεκριμένης χώρας.

Η Αρμονία δεν είναι το μόνο προϊον που διακινεί στην αγορά η εταιρεία με την αναφορά στον αρχαίο φιλόσοφο. Αλλά γιατί επιλέχθηκε ως επωνυμία – εταιρική και εμπορική- «Πυθαγόρεια Μυστικά» (Πythagorean secrets); Διαβάζω στο site: « (…)προσδιορίζουμε το νόημα και τον στόχο που μας ωθούν να ανακαλύψουμε ξανά τα μυστικά της φύσης, να αναγνωρίσουμε τις δυνατότητες της χρήσης και τις ευεργετικές ιδιότητες των αγαθών που μας προσφέρει, να προσεγγίσουμε την αρχαία σοφία του Πυθαγόρα και άλλων Ελλήνων φιλοσόφων...».

protothema