27 Μαΐου 2017

Σηκώστε επιτέλους το κεφάλι σας μπροστά σε Τόσκα και κυβέρνηση


Η «Εθνική Χίου» επρόκειτο να ταξιδέψει το πρωί για την πιο δύσκολη εκτός έδρας αποστολή. Για το ή ταν ή επί τας. Στην τελευταία της προπόνηση χθες εστίασε στην προετοιμασία της άμυνας της. Με ποιο τρόπο δεν θα φάει πολλά γκολ. Δεν ψυχανεμίζεται ακόμα ότι η κοινωνία της Χίου έχει απαίτηση να τη δει να περνά και μια φορά στην επίθεση.

Η αυταπάτη του ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ.

Με τρόπο μεθοδικό και την απόλυτη συγχορδία τοπικών Μέσων πέτυχαν να υιοθετήσουμε το κυβερνητικό ψευτοδίλημμα: ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. ή χάος. Η υιοθέτηση του συγκεκριμένου ψευτοδιλήμματος έχει αυτονόητη απάντηση. ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. στο χώρο με τις λιγότερες κοινωνικές αντιδράσεις.

Κατά πόσο ισχύει όμως το ψευτοδίλημμα; Ισχυρίζεται η κυβέρνηση και όσοι άκριτα την αναπαράγουν. Δεν βλέπετε την Κω; Δεν βλέπετε τη Μυτιλήνη; Διώχνουν κόσμο, αποφορτίζονται, έλυσαν το πρόβλημα τους.


Ας πάρουμε κατ’ αρχήν  το αποφορτίζονται. Συνολικά τους μήνες του 2017 στη βάση εφαρμογής της Συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας από τη χώρα μας, μέσω Προαναχωρησιακών Κέντρων έχουν επαναπροωθηθεί 380 μετανάστες. Δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι ένας τέτοιος αριθμός άδειασε την Κω και τη Μυτιλήνη... Ούτε ως ανέκδοτο για μικρής ηλικίας παιδιά δεν ακούγεται.

Λειτουργεί αποτρεπτικά;
Το συμπληρωματικό επιχείρημα είναι ότι η λειτουργία κλειστών φυλακών στα συγκεκριμένα νησιά μείωσε αισθητά τις ροές, απάλυνε διαφορετικά το πρόβλημα. Εδώ υπάρχει μια κάποια βάση. Οι ροές σχεδόν μηδενίστηκαν στην Κω και έγιναν μικρότερες της Χίου, της Λέσβου και της Σάμου. Κανονικά, αν τα ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. ήταν η μοναδική αιτία, θα έπρεπε να είχαν μηδενιστεί παντού, εκτός Χίου, κάτι που φυσικά δεν συμβαίνει.

Η πραγματική αιτία μηδενισμού ή περιορισμού των ροών είναι η ισχύς των οικονομικών συμφερόντων. Τεράστια οικονομικά – τουριστικά συμφέροντα στην Κω, μηδενικές εκεί οι εισροές. Μικρότερα σε Λέσβο και Σάμο, μικρότερες και οι ροές. Ανύπαρκτα εδώ στη Χίο, μεγαλύτερες οι ροές στα μέρη μας.

Όποιος ισχυρίζεται ότι με τη δημιουργία ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. στη Χίο θα λυθεί άπαξ δια παντός η επιχείρηση ιστορικής πληθυσμιακής μετακίνησης από Ασία και Αφρική προς την Ευρώπη, όπως μας το πλασάρουν, δεν ξέρει τι του γίνεται. Ο ίδιος ο Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής το έχει πει καθαρά. Μέσα στα επόμενα χρόνια οι χώρες της Ε.Ε. έχουν ανάγκη εισροής 10 εκ. προσφύγων. Πολύ απλά, ακόμα κι αν δεν υπήρχε η προσφυγική κρίση, θα έπρεπε να την επινοήσουμε...

Ο πιο πρόσφορος διάδρομος
Η Ευρώπη δεν μπορεί να διαχειριστεί το ανεξέλεγκτο κύμα μεταναστευτικών ροών, θέλει και η ίδια όμως μια ελέγξιμη ροή, με το σταγονόμετρο. Απ’ την αρχή κατέληξε ότι της είναι απαραίτητες οι νησιωτικές γέφυρες. Η γεωγραφική σύνδεση Τουρκικών παραλίων – ελληνικών νησιών την καθόρισε σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω. Ειδικά η τελευταία ήταν θωρακισμένη με το υπερόπλο του τουρισμού. Συν τω χρόνω από μόνη της απαγκιστρώθηκε. Το πρόβλημα εστιάστηκε στο Βόρειο Αιγαίο. Πενιχρά εισοδήματα από τον τουρισμό, λιγότερες οι απαιτήσεις εύλογων αποζημιώσεων και οι αναμενόμενες αντιδράσεις. Από τα τρία νησιά που απέμειναν η Χίος είναι διαχρονικά ο πιο αδύναμος κρίκος. Συνέπεσε να βρεθεί στη δίνη της προσφυγικής κρίσης με μόλις 2 πτήσεις charterσε εβδομαδιαία βάση. Τι δύο, τι καμία; Απειροελάχιστα διαφυγόντα κέρδη.

Για να είμαστε λοιπόν σοβαροί, η Χίος δεν θα βγει από το κάδρο της προσφυγικής κρίσης όσο γιγαντιαίο ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. κι αν χτίσουν. Θα πετύχει, πιθανά, μια σχετική αποκατάσταση της κανονικότητας, με περιορισμό των μεταναστών που κυκλοφορούν ανθρώπινα στην πόλη, θα παραμείνει όμως η πιο ανέξοδη πύλη εισόδου μέχρι η Ευρώπη να καταλήξει ότι έπιασε τον απαραίτητο αριθμό φτηνών εργατικών χεριών. Η ταύτιση του τόπου μας με το προσφυγικό θα συνοδεύει τη φήμη του για τις επόμενες πολλές δεκαετίες, ακυρώνοντας κάθε προοπτική εναλλακτικής στροφής της ήδη τελματωμένης οικονομίας του.

Δεν θέλουν ή δεν μπορούν;
Οι εκπρόσωποι μας, εμμονικά, αρνούνται να δουν ολοκληρωμένη την εικόνα. Νοιάζονται να απαντήσουν στην αιτιολογημένη αγωνία της κοινωνίας με ποιο τρόπο θα επανέλθει σε ένα πιο ασφαλή ρυθμό ζωής αύριο κιόλας. Αποδέχονται να παίζουν στο γήπεδο των Τοσκομουζάληδων κι όχι στο γήπεδο της Χίου. Αντιμετωπίζουν μόνο το εφήμερο.

Οι δημοτικοί μας εκπρόσωποι εργάστηκαν επί τρίμηνο στα πλαίσια της Διαπαραταξιακής και έστησαν έναν ιδανικό χάρτη διεκδικήσεων. Οι ίδιοι άνθρωποι, λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα, ακύρωσαν τη δουλειά τους, προσχωρώντας στο κυβερνητικό ψευτοδίλημμα. ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. ή χάος.

Σε λίγη ώρα, όλοι μαζί,με τη μορφή τηλεδιάσκεψης έχουν κρίσιμη σύσκεψη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Πρώτο λάθος στρατηγικής: διαπραγματεύονται από θέση άμυνας, μόνο με τον υπουργό που έχει να τους πάρει. Με κανένα κυβερνητικό στέλεχος που έχει να δώσει.

Στην καλύτερη περίπτωση θα επιστρέψουν με απόφαση δημιουργίας μιας νέας δομής, σε χώρο που θα συμφωνήσουν, με δημιουργία ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ. και σταδιακή ενσωμάτωση του σημερινού καταυλισμού της Σούδας. Θα έχουν επιτύχει το εύκολο: να δώσουν λύση στο εφήμερο πρόβλημα της Χίου. Θα έχουν ταυτόχρονα παραδώσει τα όπλα το νησί να διεκδικήσει το αξιοπρεπές του αύριο. Ποιο από τα δυο έχει μεγαλύτερη αξία σε βάθος χρόνου;

Η κοινωνία της Χίου από ένα τέτοιο αναμενόμενο αποτέλεσμα θα νοιώσει προδομένη, καταρρακωμένη. Νοιώθει ότι η Ευρώπη – και η χώρα μας – τη χρησιμοποιούν και την ξεζουμίζουν κατά παράβαση κάθε ευρωπαϊκής πολιτικής ισότιμης μεταχείρισης. Και βλέπει ότι όσοι σήμερα την εκπροσωπούν δεν θέλουν ή δεν μπορούν να απαιτήσουν, αφού δεν μπορούμε να μεταβάλλουμε τον ρου της Ιστορίας, τουλάχιστον να νοιώσουμε ότι δεν μας έχουν για κλωτσοσκούφι.

Οι αιρετοί μας κατέρχονται στην κρίσιμη διαπραγμάτευση με διεκδικητικό πλαίσιο (εσωτερικού) 14 θέσεων και θα επιστρέψουν έχοντας στις αποσκευές τους ικανοποίηση της 1,5 μόλις θέσης. Θα δεχτούμε να μας πουλήσουν το αποτέλεσμα της δικής τους διαπραγμάτευσης περήφανα; Οι πολίτες της Χίου μπορούν να αντιληφθούν περισσότερα από όσα νομίζουν και να αποτιμήσουν ανάλογα τη συμβολή τους στην κρισιμότητα των στιγμών
politischios