25 Μαΐου 2017

Τρία χρόνια προθεσμία στους αγρότες για να καλλιεργήσουν δασικές εκτάσεις


Στη γεωργική αξιοποίηση των εκχερσωμένων δασικών ή χορτολιβαδικών εκτάσεων σε διάστημα τριών ετών πρέπει να προχωρήσει ο δικαιούχος αγρότης, αφού λάβει τη σχετική έγκριση επέμβασης από τις αρμόδιες αρχές.

Αυτό προβλέπει απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος για «τον καθορισμό του τρόπου και της διαδικασίας χορήγησης της έγκρισης γεωργικής εκμετάλλευσης, των απαιτούμενων δικαιολογητικών, των υποχρεώσεων του δικαιούχου και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια» που δημοσιεύτηκε χθες στο ΦΕΚ.




Προϋποθέσεις

Οπως αναφέρει η εν λόγω Υπουργική Απόφαση, οι προς διάθεση εκτάσεις πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

α) να μην εμπίπτουν στο προστατευτικό καθεστώς του άρθρου 38 του ν. 998/1979 που αφορά στις υποχρεωτικές αναδασώσεις,

β) να μην εμπίπτουν στις περιπτώσεις του άρθρου 4 του ν. 998/1979 που αφορούν είτε σε δάση και δασικές εκτάσεις που παρουσιάζουν επιστημονικό, αισθητικό, οικολογικό ή γεωμορφολογικό ενδιαφέρον (εθνικοί δρυμοί, αισθητικά δάση, υγροβιότοποι, διατηρητέα μνημεία της φύσεως) είτε σε πάρκα και άλση εντός των πόλεων ή των οικιστικών περιοχών είτε σε δασικές περιοχές που βρίσκονται εντός της περιφερείας του Νομού Αττικής,

γ) να έχουν κλίση εδάφους μικρότερη του 25%,

δ) όταν βρίσκονται εντός περιοχών προστασίας του ν. 1650/1986 για την προστασία του περιβάλλοντος, εφαρμόζονται οι διατάξεις της παραγράφου 15 άρθρου 45 ν. 998/1979 που αφορούν στις προστατευόμενες περιοχές του δικτύου Natura,

ε) όταν εμπίπτουν εντός ισχύοντος διαχειριστικού σχεδίου δασοπονικής εκμετάλλευσης δάσους ή διαχειριστικού σχεδίου βόσκησης, να υπάρχει ανάλογη πρόβλεψη ή να τροποποιείται αυτό αναλόγως, ώστε η αιτούμενη χρήση να μην παραβλάπτει τη συνοχή και συνέχιση της δασοπονικής εκμετάλλευσης ή την άσκηση της επιχώριας κτηνοτροφίας,

στ) να μη διέπονται από ειδικό καθεστώς προστασίας, που προκύπτει ως συνέπεια διαχείρισης.


Δικαιολογητικά

Για την έκδοση απόφασης έγκρισης επέμβασης, εφόσον πρόκειται για αίτημα γεωργικών συνεταιρισμών ή ομάδας παραγωγών, απαιτείται η νομιμοποίηση του εκπροσώπου με τα πλήρη στοιχεία του για την υποβολή του αιτήματος και την παραλαβή της έγκρισης επέμβασης. Απαιτούνται επίσης τυχόν γνωμοδοτήσεις ή άδειες των αρμόδιων υπηρεσιών, σύμφωνα με τις επιμέρους ειδικές διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας για τη συγκεκριμένη επέμβαση, ενώ στα δικαιολογητικά πρέπει να περιλαμβάνονται και:

* Βεβαίωση, στις περιπτώσεις που ενδιαφερόμενοι τυγχάνουν άνεργοι, από την αρμόδια υπηρεσία.

* Βεβαίωση των οικείων δημοτικών αρχών περί εγγραφής στα δημοτολόγια που επικαλούνται οι αιτούντες.

* Οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας, η οποία πρέπει να συνοδεύεται από το τοπογραφικό διάγραμμα της πράξης χαρακτηρισμού της έκτασης.


Τίμημα

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την απόφαση που υπογράφει ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, πριν από την εγκατάσταση, πρέπει να καταβληθεί και το αντάλλαγμα χρήσης εκ μέρους του ενδιαφερόμενου, το οποίο προβλέπεται μειωμένο έως και 83% για εκχερσωμένα παλαιότερα χωράφια.

Σε ό,τι αφορά στο εμβαδόν της έκτασης, δεν μπορεί να ξεπερνά τα 30 στρέμματα όταν πρόκειται για φυσικά πρόσωπα. Η διάρκεια της έγκρισης επέμβασης στις εν λόγω εκτάσεις προσδιορίζεται στην απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης, σύμφωνα με την εισήγηση της Διεύθυνσης Συντονισμού και Επιθεώρησης, με βάση τα στοιχεία της μελέτης και του επιδιωκόμενου σκοπού των προς φύτευση ή εμβολιασμό ειδών, σε συνάρτηση με τη δυναμικότητα των εδαφών και τις υφιστάμενες ανάγκες αύξησης της παραγωγής των αγαθών, καθώς και της εκάστοτε εφαρμοζόμενης γεωργικής πολιτικής.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος