11 Μαΐου 2017

ΧΙΑΚΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ: Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ «ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ ΘΕΜΑ» ΤΗΣ ΕΛΑΣ


Την αντίθεσή της τόσο με την «προσπάθεια να περάσει το προαναχωρησιακό-φυλακή από το παράθυρο ως επιχειρησιακό ζήτημα της ΕΛΑΣ» όσο και με τον στιγματισμό της Χίου ως σύμβολο ενός απάνθρωπου εγκλωβισμού, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Χιακή Συμπολιτεία.Συγκεκριμένα, αναφέρει:

«Βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια να περάσει το προαναχωρησιακό-φυλακή από το παράθυρο. Παρουσιάζοντάς το ως δήθεν επιχειρησιακό θέμα της ελληνικής αστυνομίας, ανεξάρτητο από την πολιτική της κυβέρνησης και την πολιτική της αυτοδιοίκησης στο νησί. Επιχειρείται λοιπόν να παρουσιαστεί η πολιτική της Κυβέρνησης ως «τεχνικό-επιχειρησιακό» ζήτημα της Ελληνικής Αστυνομίας. Δεν είναι έτσι.


Με τον δήμαρχο να προωθεί αυτή την εξέλιξη, όπως φάνηκε καθαρά από πρόσφατες  δηλώσεις του. Με τη διαπαραταξιακή να χρησιμοποιείται. Η Χιακή Συμπολιτεία διαφωνεί με το να στιγματιστεί το νησί με την ανήθικη και παράνομη φυλακή-προαναχωρησιακό. Διαφώνησε με το να περάσει από την πόρτα, διαφωνεί και με το να περάσει από το παράθυρο, ως υπηρεσιακό θέμα της ΕΛΑΣ. Όπως διαφώνησε και δεν νομιμοποίησε με την ψήφο της  την παραχώρηση της ΒΙΑΛ, όπως διαφώνησε με τη Σούδα. Απέναντι σε όσους πέρασαν τη ΒΙΑΛ και τη Σούδα και τώρα θέλουν να περάσουν μέσω της ΕΛΑΣ και τη μαζική φυλακή-προαναχωρησιακό.

 tvpatrida

Εμείς επιμένουμε στην πρόταση που εγκαίρως έχουμε διατυπώσει: απεγκλωβισμός των προσφύγων  και αναλογική κατανομή σε όλη τη χώρα, με οργανωμένο τρόπο,  και όχι μαζική φυλάκισή τους στη Χίο. Μόνο έτσι δεν θα στιγματιστεί το νησί ανεξίτηλα από ένα παράνομο κι ανήθικο κολαστήριο, μόνο έτσι δεν θα γίνει η Χίος παγκόσμιο σύμβολο ενός απάνθρωπου εγκλωβισμού, ένα σκιάχτρο για να γίνεται η δουλειά της ΕΕ κι όσων άλλων τελικά ευθύνονται για πολιτικές που δεν αφήνουν άλλη επιλογή από το δρόμο της προσφυγιάς.»