26 Μαΐου 2017

Νίκος Παπασταματίου: «Εδώ και χρόνια ψωνίζουν οι Τούρκοι τρόφιμα από τα νησιά»


Εντελώς ανυπόστατο, χαρακτήρισε το δημοσίευμα της «Καθημερινής», περί λαθρεμπορίου κρέατος από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, ο Γενικός Γραμματέας του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Νίκος Παπασταματίου.

Σημειώνεται ότι στο ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρετο ακόμη ότι οι Τούρκοι το τελευταίο διάστημα επισκεπτόμενοι τα ελληνικά νησιά, παίρνουν για σουβενίρ κρέας, αλλαντικά και τυριά.

«Κατ’ αρχήν, τόνισε ο κ. Παπασταματίου -μιλώντας σήμερα στην ΕΡΤ Ρόδου- οι Τούρκοι εδώ και πολλά χρόνια ψωνίζουν από τα νησιά τρόφιμα.Κι αυτό, γιατί στη χώρα τους -κυρίως τα εισαγόμενα- φορολογούνται πάνω από 170%», φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα την παρμεζάνα που το κιλό στην Τουρκία πωλείται 70 ευρώ.

Ο Γενικός Γραμματέας του Επιμελητηρίου, ανέφερε ότι οι Τούρκοι εκτός από κρέας και τυριά αγοράζουν ελληνικό καφέ, τον οποίο θεωρούν ότι είναι καλύτερης ποιότητας από το δικό τους, κουραμπιέδες, με προτίμηση της Νέας Καρβάλης, μπέϊκον και χοιρινό για τους τουρίστες που επισκέπτονται την Τουρκία, καθώς και αλκοόλ, αλλά μόνο 2 λίτρα κατ’ άτομο.

Επίσης, είπε, ψωνίζουν και είδη ένδυσης, μάρκες, καθώς στην γείτονα χώρα δεν είναι γνήσια.

Όσο για το ότι οι επιχειρηματίες των νησιών ψάχνουν λύσεις αεροστεγούς συσκευασίας για τη μεταφορά του κρέατος, ο κ. Παπασταματίου τόνισε ότι το θέμα αυτό, λόγω του ενδιαφέροντος των Τούρκων, έχει λυθεί εδώ και χρόνια.

Σ’ ότι αφορά το λαθρεμπόριο, υποστήριξε ότι αυτό δεν υπάρχει.

«Η αγορά είναι ελεύθερη και ο κάθε καταναλωτής αγοράζει ό,τι θέλει, όσο θέλει».

ert.gr