30 Μαΐου 2017

Επέκταση της «Χρυσής Βίζας» και για αγορά ομολόγων


Τη διεύρυνση του προγράμματος της «Χρυσής Βίζας» (Golden Visa Program) εξετάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να προσελκύσει και άλλους ξένους επενδυτές στη χώρα μας.

Οπως αποκάλυψε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, κατά τη διάρκεια των πρόσφατων επαφών που είχε η ελληνική αποστολή στο Πεκίνο υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εκδηλώθηκε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από κινεζικές εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στον χρηματοπιστωτικό και τον κτηματομεσιτικό κλάδο. Εξετάζεται λοιπόν να δίνεται άδεια διαμονής σε ξένους οι οποίοι αγοράζουν ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ, αλλά και σε όσους αγοράζουν ομόλογα ή μετοχές αντίστοιχου ύψους.


 Θυμίζουμε ότι μέχρι τις 31/1/2017 είχαν χορηγηθεί 1.573 άδειες διαμονής σε κατοίκους τρίτων χωρών που επένδυσαν σε ακίνητα στην Ελλάδα, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να εκδηλώνεται από Κινέζους οι οποίοι είχαν λάβει 664 άδειες διαμονής, με τους Ρώσους να ακολουθούν με 348 άδειες, τους Αιγύπτιους με 77 και τους Λιβανέζους με 73.
Ενδεικτικά του ενδιαφέροντος που αρχίζει και πάλι να συγκεντρώνει ο ελληνικός κλάδος του real estate είναι και τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία η αξία των κατοικιών που πωλήθηκαν πέρυσι σε ξένους επενδυτές ανήλθε σε 250 εκατ. ευρώ, έναντι 186 εκατ. το 2015, αν και τα πραγματικά νούμερα που επενδύθηκαν είναι πολύ υψηλότερα. Τη διεύρυνση του προγράμματος επιβεβαίωσε και η Δρ Αγγέλα Μιχαλοπούλου, γενική διευθύντρια Επενδύσεων του οργανισμού Enterprise Greece, ο οποίος για σήμερα το μεσημέρι έχει προγραμματίσει -σε συνεργασία με το Investment Migration Council- ενημερωτική εκδήλωση για τη Χρυσή Βίζα.

Εκτός από τους Κινέζους επενδυτές, η Ελλάδα στοχεύει και στα εκατομμύρια των τουριστών που προέρχονται από την πλέον ανερχόμενη παγκόσμια δύναμη. Ο μεσομακροπρόθεσμος στόχος ο οποίος τέθηκε στις επαφές που πραγματοποιήθηκαν στο Πεκίνο κάνει λόγο για έλευση 1,5 εκατομμυρίου Κινέζων στην Ελλάδα από περίπου 150.000 που την επισκέφτηκαν πέρυσι. Σε εκδήλωση που πραγματοποίησαν τα Επιμελητήρια ΕΒΕΑ και ΕΕΑ με θέμα «η Alitrip στην Ελλάδα: ενισχύοντας τον εισερχόμενο τουρισμό από την Κίνα», ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος ανέφερε ότι «ο εξερχόμενος από την Κίνα τουρισμός αναπτύσσεται δυναμικά τα τελευταία χρόνια και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, με εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πάνω από 20 εκατομμύρια Κινέζους επισκέπτες στην Ευρώπη μέχρι το 2025». Σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο, η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες να απορροφήσει μεγαλύτερο μέρος αυτής της ζήτησης, καθώς διαθέτει μια σειρά από ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, όπως π.χ.:
• Είναι η ασφαλέστερη χώρα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

• Διαθέτει απαράμιλλη φυσική ομορφιά και εξαιρετικό κλίμα.

• Διαθέτει παγκόσμιας φήμης πολιτιστικά μνημεία.

• Εχει ανεπτυγμένο τουρισμό κρουαζιέρας.

• Διαθέτει ένα ξενοδοχειακό δυναμικό το οποίο βελτιώνεται διαρκώς.

ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ-ethnos.gr