29 Μαΐου 2017

Μ. Κόνσολας: «Οι προγραμματικές προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας»


Στην κατάθεση τολμηρών, όσο και ρεαλιστικών προτάσεων, για την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας, προχώρησε ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάνος Κόνσολας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Συνέδριο που διοργάνωσαν στην Ιθάκη η ΚΕΔΕ και ο τοπικός Δήμος.


Ο κ. Κόνσολας επισήμανε στην ομιλία του ότι ο Τουρισμός Υγείας συνδέεται με την πρόταξη των ποιοτικών στοιχείων στον Ελληνικό τουρισμό, καθώς και με τη διαφοροποίηση του τουριστικού μας προϊόντος, το άνοιγμα σε νέες αγορές, την αύξηση των εσόδων και το μεγάλο στόχο της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου.

Τόνισε ότι το 2013 έγινε η πρώτη προσπάθεια, από την πρώην Υπουργό, κα. Κεφαλογιάννη, για να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας, αλλά και του ιαματικού τουρισμού, όμως, η προσπάθεια αυτή ανακόπηκε, αφού, όπως είπε, στη χώρα μας: «κάποιοι δεν εμφορούνται από την έννοια της συνέχειας του Κράτους. Θεωρούν ότι αλλαγή κυβέρνησης σημαίνει κατεδάφιση  όσων θετικών έγιναν από την προηγούμενη κυβέρνηση».

Ο κ. Κόνσολας, αναφέρθηκε στις βασικές προγραμματικές προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας, μεταξύ των οποίων είναι:

– Η διαμόρφωση ενός πλαισίου για την πιστοποίηση των παροχών που θα δραστηριοποιηθούν στον τομέα του τουρισμού υγείας, σύμφωνα με τα standards που θέτουν διεθνείς οργανισμοί, όπως η διασφάλιση της  ποιότητας και της  πιστοποίησης των παρεχόμενων υπηρεσιών, η ασφάλεια και οι προδιαγραφές των υποδομών, η εκπαίδευση του επιστημονικού και λοιπού προσωπικού, η διασφάλιση της ατομικότητας και της εμπιστευτικότητας προσωπικών δεδομένων κ.α.

– Η παροχή αναπτυξιακών κινήτρων για επενδύσεις στον τομέα του τουρισμού υγείας, που σήμερα δεν υφίστανται. Νέα προσέγγιση στον αναπτυξιακό νόμο, που θα συνδέει τις ενισχύσεις με τη βιωσιμότητα, το εύρος της επένδυσης αλλά και τον αριθμό των θέσεων εργασίας που αυτή δημιουργεί μαζί με φορολογικά κίνητρα.

– Η δημιουργία Cluster συνεργατικών σχηματισμών ανάμεσα σε νοσοκομεία, ιατρικά κέντρα και ξενοδοχεία, αλλά και σε συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

– Η δημιουργία υπηρεσιών και υποδομών στον Τουρισμό Υγείας με υψηλή προστιθέμενη αξία.

Οι υψηλού επιπέδου υπηρεσίες και υποδομές,  είναι αυτές που θα προσελκύσουν επισκέπτες με υψηλό εισόδημα που θα συμβάλλουν στην αύξηση των τουριστικών εσόδων. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται:

– Η συνεργασία ξενοδοχείων με κέντρα αιμοκάθαρσης.

– Η δημιουργία κέντρων αποκατάστασης με υποδομές φιλοξενίας.

– Η δημιουργία υποδομών ιαματικού τουρισμού για τουρίστες με μυοσκελετικές παθήσεις ή με νευρολογικές παθήσεις αλλά και για τουρίστες που ανήκουν  στην τρίτη  ηλικία.

– Η στόχευση σε συγκεκριμένες αγορές για την ανάπτυξη του τουρισμού υγείας όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα, η Γερμανία, οι Σκανδιναβικές χώρες  και χώρες της Μέσης Ανατολής και η υπογραφή διακρατικών συμφωνιών και συμβάσεων συνεργασίας με Ασφαλιστικά Ταμεία του εξωτερικού.

Ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού όπως:

α) Η διαμόρφωση κανονιστικού πλαισίου για τον καθορισμό του τρόπου διανομής των ιαματικών φυσικών πόρων και για τους κανόνες λειτουργίας των κέντρων ιαματικής ιατρικής.

β) Ο συνδυασμός του ιαματικού τουρισμού με άλλες μορφές εναλλακτικού τουρισμού, όπως ο συνεδριακός, ο εκπαιδευτικός, ο αθλητικός και ο χειμερινός τουρισμός.

γ) Η αναγνώριση και πιστοποίηση των μονάδων ιαματικής θεραπείας, των κέντρων ιαματικού τουρισμού – θερμαλισμού και των κέντρων θαλασσοθεραπείας ως μονάδων παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.



 Πηγή:www.dimokratiki.gr