28 Μαΐου 2017

Την παράδοση και τα έθιμα της Σάμου παρουσίασε στον Καναδά ο Χορευτικός Όμιλος Σάμου


Στο  Συνέδριο «Λαογραφία 2017», που έγινε από 17 έως και 22 Μαΐου, στο Μόντρεαλ του Καναδά εκπροσωπήθηκε ο Χορευτικός Όμιλος Σάμου,  με τον εκπαιδευτικό και χοροδιδάσκαλο Μάκη Ευαγγέλου, που παρουσίασε τη μουσικοχορευτική παράδοση και τα έθιμα του νησιού μας.

Το φετινό συνέδριο έφερε κοντά φίλους από όλη τη Βόρεια Αμερική και την Ελλάδα για να μοιραστούν το πάθος τους για τον Ελληνικό πολιτισμό και την κληρονομιά. Παράλληλα, δεκάδες σαμιώτες που ζουν στο Μόντρεαλ, καθώς και στη Βόρεια Αμερική, παρευρέθηκαν στο μεγάλο αυτό γεγονός για το νησί μας.




Μία ακόμη έκπληξη περίμενε τη Σάμο, το καλωσόρισμα του αντιπροέδρου του Ομίλου, κ. Μάκη Ευαγγέλου, από την αντιδήμαρχο Μόντρεαλ κυρία Μαίρη Ντέρος η οποία είναι σαμιώτισσα. Η κυρία Ντέρος εξέφρασε τη χαρά της για τη συμμετοχή της Σάμου στη "Λαογραφία 2017", ενώ στην υποδοχή συμμετείχε και η πρόεδρος του Σαμιακού Συλλόγου στο Μόντρεαλ, κυρία Χρύσα Αναγνώστου. Και οι δύο κυρίες συμμετείχαν στο γλέντι της πρώτης βραδιάς, όπου απεύθυναν χαιρετισμό.

Με ανακοίνωσή του ο Χορευτικός Όμιλος Σάμου συγχαίρει τους διοργανωτές του «Λαογραφία 2017» για την επιλογή της Σάμου ως μία από τις περιοχές της Ελληνικής επικράτειας που παρουσιάστηκαν στη φετινή διοργάνωση, η οποία λαμβάνει χώρα κάθε δύο χρόνια στο Μόντρεαλ του Καναδά από τον Ελληνικό Λαογραφικό Όμιλο "Συρτάκι".

Εισηγητές του φετινού συνεδρίου άνθρωποι που αφιέρωσαν τη ζωή τους στη διατήρηση και την προώθηση του Ελληνισμού, όπως οι: Βασίλης Καρφής και Μαρία Ζιάκα (Μύκονος και Τζια), Αλέξανδρος Καρατζόγλου (Δράμα), Ελένη Φιλιππίδου (Νέα Βύσσα Έβρου) και Ευθύμιος-Μάκης Ευαγγέλου (Σάμος). Στο συνέδριο συμμετείχαν επίσης οι εξαίρετοι μουσικοί από την Ελλάδα και τον Καναδά: Βαγγέλης Δημούδης, Σταυρούλα Νταλιάνη, Βασίλης Γραμματικός, Παναγιώτης Μπακάλης, Χάρης Καραβίτης, Παναγιώτης Μπουρνάκης και Χρήστος Δαρσακλής.

Οι εκατοντάδες συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εισηγήσεις χορών, τραγουδιών, ενδυμασιών και εθίμων, ενώ πραγματοποιήθηκαν και δύο πολύ μεγάλα γλέντια στα οποία το γλέντι ξεχείλιζε από κέφι και αγάπη για την ελληνική παράδοση.