29 Μαΐου 2017

Απεβίωσε ο Κωνσταντίνος ΜητσοτάκηςΠέθανε σε ηλικία 99 ετών ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Την είδηση επιβεβαίωσε η οικογένεια Μητσοτάκη μέσω μιας σύντομης ανακοίνωσής της:

«Σήμερα στη 01:00 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έφυγε από τη ζωή, περιστοιχισμένος από τους ανθρώπους που αγαπούσε και τον αγαπούσαν»


Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ένας από τους τελευταίους «μεγάλους» πολιτικούς της χώρας, έφυγε από τη ζωή τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Διατέλεσε πρωθυπουργός της χώρας από τις 11 Απριλίου 1990 έως τις 13 Οκτωβρίου του 1993.

Γεννήθηκε στα Χανιά –έναν τόπο που υπεραγαπούσε- στις 18 Οκτωβρίου του 1918. Εκεί πέρασε και τα πρώτα χρόνια της ζωής του, μέχρι που έφυγε από το νησί για να σπουδάσει νομική, πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 Η ανάμειξή του με τα κοινά ήταν προδιαγεγραμμένη από τα παιδικά του χρόνια, καθώς καταγόταν από οικογένεια με μεγάλη πολιτική παράδοση.

Η πολιτική του καριέρα, διάρκειας δεκαετιών, ξεκίνησε το 1946 όταν εκλέχθηκε για πρώην φορά βουλευτής Χανίων.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ενώσεως Κέντρου λαμβάνοντας μέρος στον επονομαζόμενο Ανένδοτο Αγώνα των ετών 1961 – 1963.

Μεταπολιτευτικά δημιούργησε το «Κόμμα Νεοφιλελευθέρων» που εξέλεξε στις εκλογές του 1977 δυο βουλευτές, τον ίδιο και τον Παύλο Βαρδινογιάννη.

Στη συνέχεια (1978) εντάχθηκε στη Νέα Δημοκρατία και την 1η Σεπτεμβρίου 1984 εξελέγη αρχηγός της.

Ηγήθηκε του κόμματος στις εκλογές του 1985, στις οποίες και ηττήθηκε. Στη συνέχεια έθεσε εκ νέου θέμα ηγεσίας.
Στις εσωκομματικές εκλογές που ακολούθησαν επανεξελέγη πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Στις δύο βουλευτικές εκλογές του 1989 δεν κατάφερε να κερδίσει την αυτοδυναμία, το πέτυχε όμως σε αυτές της 9ης Απριλίου του 1990, οπότε και σχημάτισε κυβέρνηση υπό την προεδρία του.

Στις εκλογές του Οκτωβρίου του 1993 ηττήθηκε και παραιτήθηκε από την ηγεσία της ΝΔ. Του απονεμήθηκε, όμως, ο τίτλος του Επιτίμου Προέδρου του κόμματος.

Ο πολιτικός εκλεγόταν βουλευτής μέχρι το 2004. Και αργότερα, όμως, και παρότι είχε αποσυρθεί από τα κοινά, προχωρούσε κατά διαστήματα σε πολιτικές παρεμβάσεις μέσω συνεντεύξεων ή διαμέσου επαφής του με πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες.

Προσωπική ζωή

Πίσω από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη κρυβόταν μια «ισχυρή» γυναίκα, η Μαρία Γιαννούκου. Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 1953 και απέκτησε τέσσερα παιδιά, την Ντόρα Μπακογιάννη, την Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, την Αικατερίνη Μητσοτάκη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο Κωνσταντίνος και η Μαρίκα Μητσοτάκη έμειναν μαζί μια ολόκληρη ζωή, μέχρι το θάνατο της τον Απρίλιο του 2012.