24 Μαΐου 2017

Αντιδράσεις και από τους Μηχανικούς στη δημιουργία προαναχωρησιακού


Η Νομαρχιακή Επιτροπή Χίου του ΤΕΕ/Τμ. ΒΑ Αιγαίου σε συνέχεια ανακοίνωσης που εξέδωσε το «Συντονιστικό Όργανο εμπλεκόμενων με το προσφυγικό πρόβλημα επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων της Λέσβου», μεταξύ των οποίων και το ΤΕΕ Τμ. ΒΑ Αιγαίου, ζητάει αντίστοιχα από την πολιτεία για το νησί της Χίου να προχωρήσει άμεσα:



Στην οργανωμένη αποσυμφόρηση του νησιού
Στην επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων του ασύλου
Στην σωστή οργάνωση του κέντρου καταγραφής με ανθρώπινες συνθήκες
Στην απόλυτη προστασία των τουριστικών περιοχών
Στον έλεγχο και στην πάταξη των ανάρμοστων συμπεριφορών των Μη Κυβερνητικών Oργανώσεων και των στελεχών τους.
Στην λήψη μέτρων για τον έλεγχο των θαλάσσιων συνόρων με αυξημένες περιπολίες, μιας και ο κίνδυνος που εκτίθεται το νησί συνδέεται ευθέως με την εθνική μας υπόσταση
Στην εφαρμογή ειδικών μέτρων στήριξης της τοπικής κοινωνίας και της νησιωτικότητας, τα οποία επ’ ουδενί δεν θα πρέπει να αποτελούν άλλοθι για επιπλέον μετανάστες και πρόσφυγες στο νησί.
Στη μη δημιουργία νέων δομών κράτησης και φιλοξενίας


Η Πολιτεία θα πρέπει να προχωρήσει στα παραπάνω λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι:

η Χίος, όπως και η Λέσβος αλλά και η Σάμος, είναι νησί που έχει επωμιστεί μεγάλο βάρος της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης
οι επαγγελματίες του τουρισμού έχουν περιέλθει σε κατάσταση απόγνωσης εξαιτίας της κατακόρυφης πτώσης του τζίρου και του βάρους των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων προς το δημόσιο.
Η εικόνα του νησιού έχει υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά, η οποία για να αποκατασταθεί θα χρειαστεί να περάσει σημαντικό χρονικό διάστημα, εφόσον ομαλοποιηθεί η κατάσταση.
Οι επισημάνσεις σχετικά με τα μεγάλα τοπικά προβλήματα και από άλλους φορείς (λ.χ. επιμελητήριο) δείχνουν να μην γίνονται αντιληπτές απολύτως.



Σχετικά με το πόρισμα της διαπαραταξιακής επιτροπής, το δημοτικό συμβούλιο θα έπρεπε:

Να μην υιοθετήσει τις ανεπαρκώς αιτιολογημένες έως ατεκμηρίωτες προτάσεις τις επιτροπής
Να απαιτήσει την επανασύνταξη και συμπλήρωση του κειμένου ώστε να ανταποκρίνεται στο χαρακτήρα του
Να μην επιτρέψει την χωροθέτηση καμίας δομής στο νησί εφόσον δεν έχουν κατατεθεί μέχρι τώρα προς διαβούλευση και έγκριση οι μελέτες που αφορούν στην κατασκευή τους.
Να παραγγείλει στις αρμόδιες υπηρεσίες (τεχνική υπηρεσία, υπηρεσία δόμησης, δ/νση υγιεινής, αρχαιολογία, πυροσβεστική υπηρεσία, κλπ), σχολαστικούς ελέγχους σε χώρους συνάθροισης κοινού που έχουν δημιουργηθεί και διαχειρίζονται από ΜΚΟ ή άλλους (ψυχαγωγικά κέντρα, φροντιστήρια, χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος, ανοικτές και κλειστές δομές φιλοξενίας) κάνοντας οποιεσδήποτε νόμιμες ενέργειες
Να εκδώσει ψήφισμα για την εξαίρεση της μόνιμης παραμονής προσφύγων – μεταναστών στη Χίο, όπως ακριβώς συμβαίνει και στον Έβρο. Επισημαίνεται ο υφιστάμενος κίνδυνος δημιουργίας εγκαταστάσεων μόνιμης παραμονής ακόμα και μέσα στους οικισμούς, σύμφωνα με σχέδιο προεδρικού διατάγματος με τίτλο «Κατηγορίες και περιεχόμενο χρήσεων γης». Συγκεκριμένα γίνεται μνεία για εγκατάσταση τέτοιων δομών μέχρι 100 άτομα σε μικρούς οικισμούς (κάτω των 2000 κατοίκων) και μέχρι 300 στους λοιπούς.
 politischios