27 Μαΐου 2017

ΔΕΗ: Επενδύσεις άνω των 220 εκατ. για τα νησιά


της Μαριάννας Τζάννε

Έργα αναβάθμισης και αντικατάστασης εξοπλισμού αντιρρυπαντικής τεχνολογίας συνολικού ύψους 220 εκ. ευρώ υλοποιεί η ΔΕΗ στα νησιά, ενώ έμφαση αναμένεται να δοθεί το επόμενο διάστημα, στον τομέα της πράσινης ενέργειας.


Στις επενδύσεις αυτές περιλαμβάνονται οι σταθμοί παραγωγής Καρπάθου, Αστυπάλαιας και Λέσβου αξίας 45 εκ. ευρώ που προβλέπεται να ολοκληρωθούν τη διετία 2018-2019 και οι νέες εγκαταστάσεις της Μονάδας Νοτίου Ρόδου, προϋπολογισμού 180 εκ. ευρώ. Στις ΑΠΕ, ο σχεδιασμός προβλέπει την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας και της γεωθερμίας σε συνδυασμό με συστήματα αποθήκευσης και αφαλάτωσης αλλά και την παραγωγή βιομάζας από την επεξεργασία απορριμμάτων. Προωθούνται επίσης μέτρα για την εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης.

Στο πλαίσιο της υποστήριξης της ελληνικής Πολιτείας στην Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για «Καθαρή Ενέργεια για τα Νησιά της Ε.Ε.» η ΔΕΗ, υποστηρίζει έξι μέτρα που θα συμβάλλουν στην ενεργειακή θωράκιση του νησιωτικού μας πλούτου. Πρόκειται για τις Ηλεκτρικές Διασυνδέσεις με το Ηπειρωτικό Σύστημα, σχέδιο που παρουσίασε τις προηγούμενες μέρες και ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Όπως επισήμανε είναι επιβεβλημένη η ηλεκτρική διασύνδεση για να εξορθολογιστούν οι χρεώσεις των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που το χειμώνα επιβάρυναν πολύ τους λογαριασμούς λόγω αύξησης κατά 9% της κατανάλωσης. Στόχος είναι να εκμηδενιστούν την επόμενη τριετία.

Το επόμενο βήμα είναι η αλλαγή του ενεργειακού μείγματος (αλλαγή καυσίμου, περιβαλλοντική προσαρμογή μονάδων, κ.α) αλλά και η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για το καθεστώς στήριξης των υβριδικών έργων, την αποθήκευση Ηλεκτρικής Ενέργειας, τη διαχείριση ζήτησης κλπ.

Η συμπλήρωση και η εξειδίκευση του Ρυθμιστικού Πλαισίου για τη λειτουργία της αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, θεωρείται από την ΔΕΗ άλλο ένα προαπαιτούμενο (π.χ. διαμόρφωση βασικού πλαισίου οργάνωσης, πιστοποίησης και λειτουργίας των Φορέων Σωρευτικής Εκπροσώπησης Σταθμών παραγωγής από ΑΠΕ, οι οποίοι «οιονεί» θα αποτελέσουν συμμετέχοντες στην Αγορά για λογαριασμό των νέων ΑΠΕ).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ είναι πρωτοπόρος στην αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού των νησιών με:

Αιολικά Πάρκα ισχύος 64 MW. Η ΔΕΗ εγκατέστησε τον πρώτο αιολικό σταθμό στον κόσμο στην Κύθνο το 1982.
Μελέτες και κατασκευές Υβριδικών Συστημάτων (Αιολικά σε συνδυασμό με μονάδες αντλησιοταμίευσης ή με μονάδες αποθήκευσης-συσσωρευτές). Το υβριδικό έργο Ικαρίας (συνδυασμός Αιολικής και Υδροηλεκτρικής ενέργειας), ισχύος 6,65 MW, αποτελεί το πρώτο πανευρωπαϊκά και καινοτόμο για την εποχή του έργο. Αναμένεται να λειτουργήσει το 2018.
Διαδικασίες ανάπτυξης των γεωθερμικών πεδίων της Νισύρου, της Λέσβου, των Μεθάνων και του συμπλέγματος των νησιών Μήλου-Κιμώλου-Πολυαίγου.
Εγκατάσταση και δοκιμαστική λειτουργία, στον Αυτόνομο Σταθμό Παραγωγής (ΑΣΠ) Καρπάθου, πιλοτικού υβριδικού συστήματος ισχύος 30 kW με φωτοβολταϊκό πεδίο και αποθήκευση ενέργειας μέσω συσσωρευτών που θα χρησιμοποιείται για τις ανάγκες του Σταθμού.
Δεκάδες υποβρύχιες διασυνδέσεις νησιών με την ηπειρωτική χώρα αλλά και νησιών μεταξύ τους με ευεργετικές επιπτώσεις στο κόστος, το περιβάλλον, την ποιότητα και ασφάλεια εφοδιασμού.
newmoney.gr