25 Μαΐου 2017

Λιγότεροι κατά 15% οι επιβάτες κρουαζιέρας στην Ελλάδα το 2017


Εκτιμήσεις πως η υποχώρηση της αγοράς κρουαζιέρας στην Ανατολική Μεσόγειο θα διαρκέσει μέχρι το 2020. Κινήσεις για τόνωσης της κίνησης με συμφωνίες της τελευταίας στιγμής.

Αρνητικό πρόσημο αναμένεται να καταγράψει ο κλάδος κρουαζιέρας στην Ελλάδα το 2017 ως αποτέλεσμα των γεωπολιτικών εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και την  αλλαγή πλάνων των μεγάλων διεθνών «παικτών» του χώρου.
Σ’ αυτή την εκτίμηση συνέκλιναν παράγοντες της ελληνικής αγοράς κρουαζιέρας, σύμφωνα με όσα μετέφεραν στο πλαίσιο των εργασιών του 40υ Posidonia Sea Tourism Forum που άρχισε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα στην Αθήνα.
Σύμφωνα με τον Θεόδωρο Κόντε, πρόεδρο της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων και Φορέων Ναυτιλίας, η Ελλάδα αναμένεται να καταγράψει  μείωση 20% των προσεγγίσεων κρουαζιερόπλοιων και 15% λιγότερους επιβάτες σε σύγκριση με το 2016.

Η υποχώρηση της ελληνικής αγοράς κρουαζιέρας, μάλιστα, σύμφωνα με τον Ανδρέα Στυλιανόπουλο  (μέλος του Δ.Σ της εταιρείας Marketing Greece του ΣΕΤΕ και δ/νων σύμβουλος της Navigator Travel and Tourist Services) ενδέχεται να διαρκέσει μια τετραετία. Όπως υποστήριξε, ακόμα κι αν η Τουρκία εμφανίσει ενδείξεις μικρής ανάκαμψης από το 2018, η επιστροφή της αγοράς κρουαζιέρας σε θετικό έδαφος στην ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, τοποθετείται μετά το 2020.

Το σοβαρότερο πλήγμα εξακολουθούν να δέχονται, σύμφωνα με τον Θ. Κόντε, τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου (Χίος, Μυτιλήνη). Την ίδια στιγμή, όπως εξήγησε, γίνονται προσπάθειες για συμφωνίες της τελευταίας στιγμής προκειμένου να βελτιωθεί όσο γίνεται η κατάσταση.

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε το παράδειγμα σχετικής συμφωνίας που υπογράφηκε τις τελευταίες μέρες με τουρκικές εταιρείες από τις οποίες προστέθηκαν 50 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων σε ελληνικά νησιά.

Η Ελλάδα εμφανίζει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης προϊόντων cruise and stay (κρουαζιέρα + διαμονή σε ξενοδοχεία πριν ή μετά το την πραγματοποίηση της κρουαζιέρας). Σημείωσε, ταυτόχρονα, πως η κρουαζιέρα αποτελεί σημαντικό μέσο προβολής της Ελλάδας αναφέροντας χαρακτηριστικά πως το 22-25% των επιβατών κρουαζιέρας ξαναέρχονται στη συνέχεια στην Ελλάδα για διακοπές.

Ο ίδιος επεσήμανε την προσθήκη νέων ελληνικών προορισμών όπως η Μήλος, η Σύρος, η Σάμος και η Χίος στα προγράμματα των κρουαζιερόπλοιων. Στους διεθνείς ομίλους κρουαζιέρας, όπως εξήγησε, προτάθηκαν από την Ένωση τέσσερις νέες κρουαζιέρες.

Η πρώτη αφορά την περιοχή του Βορείου Αιγαίου με αφετηρία την Αλεξανδρούπολη και την Καβάλα, το Τσανάκαλε της Τουρκίας. Η τριήμερη εκδοχή της κρουαζιέρας περιλαμβάνει ακόμα τη Θεσσαλονίκη, το Βόλο και τη Σκιάθο ενώ το τετραήμερο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει και τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου, το Κουσάντασι και τη Μύκονο.

Για το Νότιο Αιγαίο έχει προταθεί στις εταιρείες ένα πρόγραμμα τριήμερης κρουαζιέρας που θα περιλαμβάνει την Κρήτη, τη Ρόδο και το Κουσάντασι.

Για την περιοχή του Ιονίου έχουν προταθεί δύο προγράμματα κρουαζιέρας. Το πρώτο αφορά τριήμερη κρουαζιέρα με αφετηρία την Κέρκυρα στο οποίο συμπεριλαμβάνονται προσεγγίσεις στο Κατάκολο, τη Ζάκυνθο, το Αργοστόλι, την Πρέβεζα και τη Λευκάδα. Μια εκδοχή αυτού του προγράμματος φθάνει μέχρι την Κόρινθο και συμπεριλαμβάνει την Ιτέα.  Το δεύτερο πρόγραμμα αναφέρεται σε πρόταση για τετραήμερη κρουαζιέρα στην Αδριατική με αφετηρία την Κέρκυρα και προσεγγίσεις στη Βενετία και την Κροατία.

Ο Θ. Κόντες αναφέρθηκε, παράλληλα, στην αγορά ημερήσιων κρουαζιερών που αναχωρούν από την Τουρκία και περιλαμβάνουν ελληνικά νησιά. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε ο Θ. Κόντες, οι ημερήσιες κρουαζιέρες που ξεκινούν από την Τουρκία αποτελούν μια σημαντική αγορά για την περιοχή των Δωδεκανήσων (Ρόδο, Κω και μελλοντικά Σύμη) όπου το 2016 καταγράφηκαν 360 προσεγγίσεις πλοίων ενώ οι συνολικοί επιβάτες έφθασαν τους 140.000.

Τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου επισκέφθηκαν με ημερήσιες κρουαζιέρες από Τουρκία περισσότεροι από 110.000  ταξιδιώτες από τους οποίους 40.000 επισκέφθηκαν τη Μυτιλήνη και 76.000 τη Χίο.

Το γιώτινγκ

Την ανάπτυξη του Γιώτινγκ αντί της προσπάθειας προσέλκυσης μεγάλων κρουαζιερόπλοιων στην Ελλάδα, αντίθετα, θεωρεί ως ιδανική λύση για τη χώρα μας ο Διογένης Βενετόπουλος, Γ.Γ της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού (ΕΠΕΣΤ) και εμπορικός δ/ντής της Variety Cruises. Ο Δ. Βενετόπουλος σημείωσε το γεγονός πως οι μεγάλες εταιρείες κρουαζιερόπλοιων επικεντρώνονται σε επτά ελληνικούς προορισμούς ενώ τα σκάφη του γιώτινγκ φθάνουν πρακτικά παντού αιματοδοτώντας  προορισμούς σε όλη τη χώρα.

Τις συνέργειες και τη στενή συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα έθεσε ως προτεραιότητα  για την ανάπτυξη και της κρουαζιέρας στην Ελλάδα ο πρόεδρος του φορέα «Διάζωμα» και πρώην υπουργός Σταύρος-Ιωάννης Μπένος. Ο Στ. Μπένος χαρακτήρισε «ευλογία» το γεγονός πως το νέο ΕΣΠΑ της περιόδου 2016-2020 υποχρεώνει των δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι. Ο επικεφαλής του «Διάζωμα» σημείωσε πως  υπερτονίζεται η έλλειψη υποδομών ενώ υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν, χωρίς να ξοδευτεί ούτε ένα ευρώ, προκειμένου να συνδεθούν με τον τουρισμό (άρα και την κρουαζιέρα) τα  τεράστια, αναξιοποίητα αποθέματα που διαθέτει η χώρα στους τομείς του περιβάλλοντος  και του πολιτισμού. Προωθούμε, εξήγησε, τη δημιουργία ολιστικών προϊόντων με πιστοποιημένες υπηρεσίες που θα προσφέρουν μια συνολική εμπειρία της κάθε περιοχής στον επισκέπτη.

Παναγιώτης Δ. Υφαντής-euro2day.gr