13 Μαΐου 2017

Χαιρετισμός Γενικής Προξένου Αργυρώς Παπούλια σε εκδήλωση προς τιμήν της Α.Θ.Π του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ Βαρθολομαίου (Σμύρνη, 10.5.17)


Παναγιώτατε,

Τα στελέχη του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος, ο Νίκος Στεφάνου και εγώ σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας στη Σμύρνη και στη σημερινή μας εκδήλωση που γίνεται με τον αρμόζοντα σεβασμό σε  εσάς, τον πνευματικό καθοδηγητή και θρησκευτικό μας ηγέτη.


Η παρουσία σας, όπως και η ξεχωριστή τιμή της παρουσίας της συζύγου του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, κυρίας Σίσσυς Παυλοπούλου, αποτελεί γεγονός που θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη μας.

Με βάση τα αρχεία του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Σμύρνη, πρόκειται για την πρώτη ιδιωτική επίσκεψη συζύγου εν ενεργεία Προέδρου στην πόλη και στην περιοχή.

Παναγιώτατε,

Πέρυσι, στην ετήσια καθιερωμένη επίσκεψή σας στη γη της Ιωνίας, οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, Έλληνες, Ρωμιοί και ομόδοξοι από άλλες χώρες συνεορτάσαμε το ιστορικό γεγονός της συμπλήρωσης των 25 ετών από την εκλογή σας ως του πνευματικού και θρησκευτικού ηγέτη εκατομμυρίων Χριστιανών Ορθοδόξων σε όλο τον πλανήτη.

Μαζί μας, όπως και εφέτος, Έλληνες με προγονικές ρίζες από αυτή την ιερή γή που πάντοτε προσέρχονται με συγκίνηση.

Με σεβασμό στο πολυπολιτισμικό  παρελθόν, αλλά και στο παρόν της.

Το Μάιο του 2016 η έχουσα την ύψιστη τιμή να απευθύνεται προς εσάς δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το να συνοψίσει όσα σημαντικοί πολιτικοί και πνευματικοί ηγέτες από όλο τον πλανήτη έχουν καταγράψει για την Αγιότητά σας.

Για το έργο και την οικουμενική σας προσφορά. Στην ανθρωπότητα και για κάθε άνθρωπο ξεχωριστά.

Με την ανάδειξη των διαχρονικών αξιών της Ορθοδοξίας.

Με τις πρωτοβουλίες σας για τον παγκόσμιο διαθρησκευτικό διάλογο.

Με τις πρωτοποριακές σας δράσεις για τα προβλήματα και τις αγωνίες των σύγχρονων ανθρώπων.

Όπου και εάν κατοικούν. Είτε είναι Χριστιανοί, είτε Μουσουλμάνοι, είτε Εβραίοι.

Γιατί τα προβλήματα είναι κοινά για όλη την ανθρωπότητα.

Έκτοτε και μέσα σε μόλις 12 μήνες μεσολάβησαν σημαντικά γεγονότα που φέρουν και πάλι τη δική σας σφραγίδα.

Πρώτον: Με την πρωτοβουλία και υπό την Προεδρία σας, συγκλήθηκε η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας στη Κρήτη στις 19-26 Ιουνίου 2016.

Οι αποφάσεις της, όπως διατυπώθηκαν στην εγκύκλιο με τα 20 σημεία δεν αποτελούν απλώς μια σημαντική παρακαταθήκη για τη σύγχρονη Παγκόσμια Ορθόδοξη Κοινότητα.

Κυρίως δίνουν τις απαντήσεις σε μια σειρά από ζητήματα που απασχολούν το σύγχρονο άνθρωπο και τις ανάγκες του. Από την οικογένεια και τους νέους, τη κλιματική αλλαγή, την προστασία του περιβάλλοντος και τη χρήση των επιτευγμάτων της επιστήμης έως τον ακραίο εθνοφυλετισμό, την ανθρωπιστική κρίση, τη μετανάστευση και το προσφυγικό.

Δεύτερον: Η εκλογή Μητροπολίτη Σμύρνης μετά από 94 έτη σιωπής.

Στο πρόσωπο του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Σμύρνης κ. Βαρθολομαίου επιλέξατε έναν Ιεράρχη της νεότερης γενιάς με υψηλή μόρφωση και αφοσίωση στην Ορθοδοξία.

Σημαντικό γεγονός, η εκλογή Επισκόπου Ερυθρών και η ίδρυση του Πνευματικού και Πολιτιστικού Συνδέσμου Σμύρνης, ο οποίος ήδη διανύει τα πρώτα του ελπιδοφόρα βήματα.

Για όλα αυτά, εμείς εδώ σας ευχαριστούμε.

Και σήμερα προσευχόμαστε ο Θεός να σας δίνει δύναμη και υγεία για να συνεχίσετε επί πολλά ακόμη έτη ως ο πνευματικός και θρησκευτικός μας ηγέτης, να μας καθοδηγείτε με βάση τις αρχές και τις αξίες της μιάς, αγίας, καθολικής και αποστολικής Εκκλησίας.