3 Απριλίου 2017

«Οδηγίες» αντίστασης κατά Fraport


Προβληματισμό διατυπώνουν παράγοντες της ελληνικής αεροπορικής βιομηχανίας για το ενδεχόμενο απρόβλεπτων καταστάσεων, κατά τη διάρκεια παράδοσης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», ως κύρια αιτία αναφέρεται η συμπεριφορά ενός αριθμού υπαλλήλων που φέρονται να αρνούνται να «εξοικειώσουν» το εισερχόμενο προσωπικό της Fraport Greece, με τις υποδομές και τις ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις του. Υπάρχει έτσι ο κίνδυνος να ανακύψουν κάποια προβλήματα σε τομείς όπως η ηλεκτροδότηση και ο φωτισμός στα συστήματα εξυπηρέτησης επιβατών αλλά και όχι μόνο, όπως αναφέρουν κύκλοι που εμπλέκονται στις αερομεταφορές.


Είναι χαρακτηριστικό ότι με έγγραφη ανακοίνωση πρωτοβάθμιου συνδικαλιστικού σωματείου εργαζομένων στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, καλούνται, εμμέσως πλην σαφώς, όλα τα μέλη του να απέχουν από «οποιαδήποτε ενημέρωση, επίδειξη ή ακόμα περισσότερο εκπαίδευση επί των ηλεκτρολογικών δικτύων και συσκευών των αεροδρομίων, κάθε είδους ιδιώτη».

Όσοι παρακολουθούν από κοντά την υπόθεση της παραχώρησης δεν εκπλήσσονται από τις «παραινέσεις» αυτές ορισμένων συνδικαλιστών και θυμίζουν πως κατά τις τελευταίες εβδομάδες «έχουν συμβεί περιστατικά έντασης μεταξύ συνδικαλιστών και εργαζομένων της Fraport στα αεροδρόμια». Επιπλέον, επισημαίνουν πως η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ), δηλαδή το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο, «έχει de facto ανεχθεί τέτοιες συμπεριφορές», ενώ έχει αποστείλει από τις 9 Ιανουαρίου, και εξώδικη δήλωση στην κυβέρνηση, την ΥΠΑ και τους κατά τόπους αερολιμενάρχες, στην οποία χαρακτηρίζεται «αδιανόητη η εκπαίδευση εργαζομένων από άλλους εργαζομένους» και ζητείται «να απομακρυνθούν τα όργανα, οι προστηθέντες και οι υπάλληλοι της παραχωρησιούχου από τα αεροδρόμια».

Όμως το ελληνικό Δημόσιο έχει συμβατική υποχρέωση, η οποία μάλιστα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή, να διασφαλίζει ότι η ΥΠΑ θα συνεργάζεται με τον παραχωρησιούχο και θα παρέχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, το ανθρώπινο δυναμικό και την τεχνική υποστήριξη, κατόπιν αιτήματος του παραχωρησιούχου, που απαιτούνται για την ομαλή μετάβαση της λειτουργίας κάθε περιφερειακού αεροδρομίου στον παραχωρησιούχο.