11 Απριλίου 2017

Νέα χαράτσια φέρνουν οι δασικοί χάρτες-Οδηγός «επιβίωσης»


Σε έντονο κλίμα ξεκίνησε ο διάλογος στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για το δασικό νομοσχέδιο, με τα προβλήματα να αποτυπώνονται και σε πολιτικό επίπεδο.

Η ΝΔ, η ΔΗΣΥ και το ΚΚΕ υποστηρίζουν πως μαζί με τον δασικό νόμο έρχονται νέα χαράτσια προς τους πολίτες ενώ διαπιστώνουν πως ναι μεν πολλά σημεία είναι θετικά ωστόσο υπάρχουν αρκετές ασάφειες.
Από πλευράς του, ο αν. υπουργός, Σωκράτης Φάμελλος, τονίζει ότι με το νομοσχέδιο επιτυγχάνεται μια σημαντική πολιτική αλλαγή και καλεί τους πολιτικούς να τοποθετηθούν υπέρ αυτής. Ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Σκρέκας, με τη σειρά του κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως ως αντιπολίτευση, όταν ήρθε ο νόμος 4280/2014 – τον οποίο σήμερα «απλώς τροποποιεί ως κυβέρνηση και τον εκθειάζει» – έλεγε πως «βάζει ταφόπλακα στα δάση» και «περιέχει φωτογραφικές διατάξεις».

Πιο συγκεκριμένα, επεσήμανε ότι έρχεται νέο χαράτσι για τους αγρότες το οποίο θα φτάσει έως και τα 300 εκατ. ευρώ – εξηγώντας πως επιβάλλεται μέσω του τέλους αντιρρήσεων και άλλων επιβαρύνσεων που θα κληθούν να καταβάλουν χιλιάδες αγρότες που χρησιμοποιούν ως αγρούς εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις.

Επιπλέον, σχολίασε ότι μόνο για την περιοχή της Θεσσαλίας, όπου ο χαρακτηρισμός δασικών εκτάσεων αφορά αγρούς 300.000 στρεμμάτων, οι παραγωγοί θα κληθούν να πληρώσουν έως και 150 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί πως αναφορικά με τη Θεσσαλία, η ΝΔ ετοιμάζει τροπολογία την οποία θα καταθέσει τη Μ. Δευτέρα.

Οδηγός «επιβίωσης» για τους δασικούς χάρτες

Λίγα 24ωρα αφότου κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες και παρότι βρίσκεται ακόμη σε στάδιο επεξεργασίας και συζήτησης, η διαδικασία για εκατομμύρια πολίτες «τρέχει» κανονικά. Στο πλαίσιο αυτό θεωρείται απαραίτητος ένας οδηγός χρήσης για να μη βρεθούν προ τετελεσμένων γεγονότων για την περιουσία τους.

Οκτώ ειδικοί επιστήμονες γράφουν στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής αναλύοντας μια σειρά σημαντικών πτυχών της διαδικασίας, απαντώντας σε καίρια ερωτήματα και φωτίζοντας «γκρίζα» ή δυσνόητα σημεία. Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί ότι αλλαγές επί του νομοσχεδίου θα πρέπει να αναμένονται μέχρι την τελευταία στιγμή σε μια προσπάθεια να θεραπευτούν αστοχίες γενικότερου ή τοπικού ενδιαφέροντος.

Τα βασικότερα σημεία που προβλέπει το νομοσχέδιο έχουν ως εξής:

Στο άρθρο 1, του νομοσχεδίου που αφορά στην αναδάσωση και τις δασοκομικές εργασίες, διευκρινίζεται πως για πληρωμή από το δικαιούχο της δαπάνης αναδάσωσης για εκτάσεις έως και 4 στρέμματα δεν υπάρχει υποχρέωση για σύνταξη μελέτης. Επίσης, αν δεν υπάρχει έκταση προς αναδάσωση, τότε η δασική υπηρεσία μπορεί να ζητήσει από τον εκχερσωτή άλλες δασοτεχνικές εργασίες.

Με το άρθρο 2, που αφορά στη γεωργική εκμετάλλευση εκτάσεων δασικού χαρακτήρα – ειδικότερα όσων εκχερσώθηκαν προ του 1975- αποσαφηνίζεται πως:

• Επιτρέπονται οι μικροεγκαταστάσεις που εξυπηρετούν την αγροτική καλλιέργεια.

• Μειώνεται το τίμημα εξαγοράς στο ¼ της αντικειμενικής.

• Μπορεί να καταβάλλεται σε 100 μηνιαίες δόσεις.

• Κατώτατη μηνιαία δόση στα 30 €.

Παράλληλα, ένας αγρότης μπορεί να διεκδικήσει την ιδιοκτησία δασικής έκτασης που εκχερσώθηκε πριν απότο 1975 και με ένορκη κατάθεση. Ωστόσο, κρίνεται απαραίτητο να έχει δηλωθεί το οικόπεδο στην εφορία, στο Κτηματολόγιο, στον ΟΓΑ ή στον ΕΛΓΑ.

Με το άρθρο 3 χωροθετούνται:

• Οι υδατοκαλλιέργειες (χερσαίες εγκαταστάσεις) επί εκτάσεων δασικού χαρακτήρα.

• Τα αστεροσκοπεία στις ίδιες εκτάσεις και δίνονται 3 χρόνια για τη νομιμοποίησή τους.

• Τα μελίσσια εκτός πάρκων, αλσών και χώρων αναψυχής.

Επιπλέον, αφαιρείται το κατώτατο όριο απόστασης για επεμβάσεις που γίνονται σε εκτάσεις τουριστικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος (3.000 μέτρα).

Στο άρθρο 4 δίνονται διευκρινίσεις για τη γεωργική εκμετάλλευση δασικών εκτάσεων, οι οποίες εκχερσώθηκαν στο διάστημα μεταξύ 1975-2007. Ειδικότερα, γίνονται επιτρεπτές όλες οι μικροεγκαταστάσεις που έχουν σκοπό να εξυπηρετούν αγροτική καλλιέργεια. Κρίνεται παράλληλα αναγκαία η οικονομοτεχνική, μόνο στις εκτάσεις που δεν είναι ΟΣΔΕ.

Ελεύθερος Τύπος