15 Απριλίου 2017

Αγκυρα: Μπαράζ προκλήσεων και απειλών στην Κύπρο, στέλνουν πρόσφυγες στο Αιγαίο


«Ο «Γολγοθάς» πάντα προηγείται της Ανάστασης», όπως σημείωσε μετά λόγου γνώσεως ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας προ ημερών ενώπιον δυνάμεων καταδρομέων στην επαρχία της Λάρνακας.

Ειδικά στην περίπτωση της Κύπρου, ωστόσο, ο «Γολγοθάς» διαιωνίζεται υπό το βάρος ανατροφοδοτούμενων τουρκικών προκλήσεων, με την Αγκυρα να (επιμένει να) τορπιλίζει κάθε προσδοκία περί «ανάστασης της πατρίδας», σε μια προσπάθεια να εκβιάσει υποχωρήσεις. Οι συνομιλίες στο Κυπριακό ξεκίνησαν εκ νέου την περασμένη Τρίτη, με τις δύο κοινότητες να επιστρέφουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έπειτα από επεισοδιακή διακοπή δύο μηνών. Μαζί τους, ωστόσο, έμελλε να επιστρέψουν δριμύτερες και… οι τουρκικές προκλήσεις σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά τρόπο μάλιστα πολυμέτωπο.
Καθώς το Κυπριακό μπαίνει εκ νέου σε τροχιά επίλυσης, οι Τούρκοι προχωρούν σε ένα μπαράζ στρατιωτικών ασκήσεων εντός του FIR Λευκωσίας. Αμφισβητούν ανοιχτά τα κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα, ειδικά στο μέτωπο της αξιοποίησης των ενεργειακών κοιτασμάτων. Απειλούν με ένταση σε περίπτωση που ξεκινήσουν γεωτρήσεις. Στέλνουν τα δικά τους σεισμογραφικά για έρευνες υδρογονανθράκων. Προχωρούν σε παράνομες πολιτογραφήσεις χιλιάδων Τούρκων πολιτών στα Κατεχόμενα. Και ανασύρουν σενάρια περί επιδιαιτησίας του ΟΗΕ στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Μέσα σε όλα αυτά οι «Αρχές» του ψευδοκράτους ήρθαν να απαγορεύσουν για πρώτη φορά έπειτα από τέσσερα χρόνια και την καθιερωμένη από το 2013 τέλεση της ακολουθίας του Επιταφίου στον Αγιο Γεώργιο τον Εξορινό στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Η συγκυρία του επερχόμενου δημοψηφίσματος στην Τουρκία (την Κυριακή) για τη μετάβαση σε μια εκτελεστική υπερπροεδρία υπό τον Ερντογάν δημιουργεί πρόσφορο έδαφος υπέρ της τουρκικής προκλητικότητας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, εκτιμά ότι η στάση του Ερντογάν στο Κυπριακό «θα είναι μεταβαλλόμενη αναλόγως του αποτελέσματος» στο δημοψήφισμα της Κυριακής. Ανεξάρτητα, ωστόσο, από το αποτέλεσμα οι τουρκικές προκλήσεις έχουν έρθει για να μείνουν στο Κυπριακό, το οποίο άλλωστε εξελίσσεται κατά τρόπο αυτόνομο.
Ξεκινώντας από αυτή την εβδομάδα και έως τα τέλη Απριλίου, η τουρκική Πολεμική Αεροπορία έχει προγραμματίσει σε συντονισμό με το παράνομο αεροδρόμιο «Ερτζιάν» της Τύμπου συνολικά πέντε ασκήσεις (έρευνας και διάσωσης αλλά και στρατιωτικές με πραγματικά πυρά) εντός του FIR Λευκωσίας, όπως αποκάλυψε σε δημοσίευμά της η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος». Πηγή:www.dimokratiki.gr