1 Απριλίου 2017

Μουζάλας: Ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε τις συνθήκες, όχι τα κλειστά κέντρα κράτησης


Στην άμεση ανάγκη δημιουργίας κλειστού κέντρου κράτησης στην Χίο αναφέρθηκε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, λέγοντας ότι θα βοηθήσει πολύ τόσο στη διαδικασία του ασύλου, όσο και στην επιστροφή όσων λαμβάνουν απορριπτική απόφαση στη δευτεροβάθμια επιτροπή ασύλου.Ο κ. Μουζάλας απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Νότη Μηταράκη, παραδέχτηκε ότι «η κατάσταση στη Χίο έχει ξεπεράσει τα όρια» και προανήγγειλε σύσκεψη στο νησί με το Δήμαρχο, την Περιφερειάρχη και τους τοπικούς βουλευτές για να βρεθεί λύση.  Όπως είπε το τελευταίο εξάμηνο ήρθαν στην Χίο 2.223 πρόσφυγες και μετανάστες.

Τάχθηκε υπέρ της άμεσης διακοπής λειτουργίας της Σούδας, για την οποία είπε ότι αποφάσισε ο Δήμος μαζί με την Υπάτη Αρμοστεία, ενώ εξήγησε ότι η εγκατάσταση της ΒΙΑΛ δεν μπορεί να μετατραπεί σε κλειστού τύπου γιατί αυτό αντίκειται στους όρους κατασκευής και χρηματοδότησής της.

«Δεν φτιάξαμε εμείς τη Σούδα, θέλουμε να την διαλύσουμε» τόνισε ο κ. Μουζάλας. Και όταν ο Νότης Μηταράκης του υπενθύμισε ότι την περίοδο 2012-2015 ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούσε απάνθρωπο το Μεσινίδι, ο υπουργός απάντησε λέγοντας «ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε τις συνθήκες. Ελπίζω να μην καταγγελθούν οι συνθήκες στο κέντρο που θα φτιάξουμε. Σας θεωρώ μέρος της λύσης».

Ο υπουργός επισήμανε ακόμα ότι πολλοί «εξαφανίζονται» προκειμένου να μην τους επιδοθεί η απόφαση της Β’θμιας επιτροπής Ασύλου ενώ υπάρχουν κυκλώματα που τους μεταφέρουν από το νησί παράνομα στην ενδοχώρα,  «όπου τους ξαναμαζεύουμε».

capital.gr