10 Ιανουαρίου 2017

Financial Times: Το δίλημμα του Τσίπρα για τους 8 Τούρκους πραξικοπηματίες


Ένα δύσκολο δίλημμα για τον Αλέξη Τσίπρα θέτει η περίπτωση των 8 Τούρκων αξιωματικών που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα, και οι οποίοι είχαν πέταξει με ελικόπτερο στην χώρα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, σημειώνουν οι Financial Times.



Η κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ζητά την έκδοση των έξι πιλότων και των δύο τεχνικών προκειμένου να πληρώσουν το τίμημα για την προσπάθεια που κατέβαλαν για την ανατροπή της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ενώ αυτή την εβδομάδα το Ανώτατο Δικαστήριο θα εξετάσει τις αιτήσεις αναίρεσης κατά των εφέσεων για την έκδοσή τους.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, ο Τσίπρας έχει πει στον Ερντογάν πως «οι πραξικοπηματίες συνήθως δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα». Ωστόσο αυτός και η αριστερή κυβέρνησή του θα αντιμετωπίσουν σκληρή κριτική τόσο εντός της χώρας όσο και από την Ευρώπη εάν προχωρήσει η έκδοσή τους, κάτι που οι ελληνικές αρχές μπορούν να κάνουν ανεξάρτητα από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

 Σε τηλεφωνική συνέντευξη, εκπρόσωπος της ομάδας των 8 Τούρκων δήλωσε πως όλοι τους αρνούνται σθεναρά τη συνενοχή τους στο πραξικόπημα τον περασμένο Ιούλιο.
Η ΕΕ και η ελληνική νομοθεσία απαγορεύουν την έκδοση σε μια χώρα όπου ο φερόμενος ως δράστης μπορεί να είναι ευάλωτος σε βασανιστήρια, σημειώνουν οι Financial Times. Οργανώσεις που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα σε συνδυασμό με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τη Διεθνή Αμνηστία, έχουν κατηγορήσει την Τουρκία πως κάνει τα στραβά μάτια σε καταγγελίες για βασανιστήρια, ξυλοδαρμούς και άρνηση υπεράσπισης των ατόμων που κρατούνται από δικηγόρους, ως μέρος της εκκαθάρισης υπόπτων για συμμετοχή στο πραξικόπημα. Οι Τούρκοι αξιωματικοί αρνούνται τις κατηγορίες.

Η συγκεκριμένη περίπτωση χτυπά στον πυρήνα της τεταμένης σχέσης Ελλάδας – Τουρκίας, έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ αλλά και έναν μακροχρόνιο αντίπαλο για τη διαχείριση του Αιγαίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, μερικοί Έλληνες αξιωματούχοι εκφράζουν την ανησυχία τους για το γεγονός πως αν η Αθήνα αποτύχει να στείλει πίσω το πλήρωμα του ελικοπτέρου, η Άγκυρα θα σπάσει την 12μηνή συμφωνία με την ΕΕ για την μείωση της προσφυγικής ροής και θα επιτρέψει ένα κύμα προσφύγων να περάσουν στην Ελλάδα.

Κι ενώ ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, δήλωσε αυτή την εβδομάδα πως η κυβέρνηση θα «σεβαστεί και θα επικυρώσει» την απόφαση του δικαστηρίου, κάποιοι φοβούνται πως η πολιτική θα διαδραματίσει κάποιο ρόλο.

«Εάν η Ελλάδα στείλει και πάλι πίσω τους Τούρκους αξιωματικούς, η κυβέρνηση μπορεί να αντιμετωπίσει κατηγορίες πως κάνει μια προσπάθεια να κατευνάσει την Άγκυρα επειδή νιώθει ότι βρίσκεται σε αδύναμη θέση αυτή την περίοδο» δήλωσε ο Άρης Χατζής, καθηγητής Νομικής και πολιτικός σχολιαστής.