5 Δεκεμβρίου 2016

Ανοίγει την όρεξη σε Αυτοδιοίκηση και ΜΚΟ χωρίς δικλείδες ασφαλείας



50 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΣΕ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΜΚΟ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΙΑ 5ΕΤΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΔΟΜΕΣ

Την ομαλή σταδιακή αφομοίωση 3.000 προσφύγων αιτούντων διεθνούς προστασίας μέσα από μικρές δομές 15 – 50 θέσεων επιδιώκει να επιτύχει το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Στην πρώτη ουσιαστική προσέγγιση του ζητήματος που επιχειρείται μέσα από την προδημοσίευση Δράσης του ΕΣΠΑ με τίτλο   «Δομές Προσωρινής Υποδοχής και Φιλοξενίας Προσφύγων αιτούντων διεθνούς προστασίας» το οικονομικό κίνητρο για τους δυνητικούς δικαιούχους είναι ιδιαιτέρως ελκυστικό, όμως για άλλη μια φορά η κυβέρνηση φανερώνει πως δεν έχει καμία πρόθεση να εξετάσει το προσφυγικό στη συνολική σφαίρα μιας εθνικής στρατηγικής.

Τι ζητάει


Βασικός στόχος της Δράσης είναι η δημιουργία δομών προσωρινής υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων αιτούντων διεθνούς προστασίας, με ιδιαίτερη έμφαση εκείνων που εντάσσονται σε ευπαθείς ομάδες, συνολικής δυναμικότητας 3.000 θέσεων, οι οποίες θα πρέπει να διασφαλίζουν το δικαίωμα στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή. Στόχος, μεταξύ άλλων, της Δράσης είναι η ανάπτυξη δεξιοτήτων και χαρακτηριστικών που θα επιτρέψουν στους εν λόγω πρόσφυγες στο μέλλον την αυτόνομη διαβίωσή τους.  

Στο πλαίσιο αυτό επιδιώκεται η δημιουργία των δομών σε υφιστάμενα κτίρια, ιδιοκτησίας ή ιδιοχρησίας (μετά από παραχώρησή τους από τους ιδιοκτήτες) των δικαιούχων, προκειμένου να μην δαπανηθούν πόροι για την ενοικίαση κτιρίων.

Η δυναμικότητα της κάθε δομής μπορεί να κυμαίνεται από 15 θέσεις έως 50 θέσεις και θα λειτουργεί για 5 έτη.

Ωφελούμενος πληθυσμός θα είναι κατά κύριο λόγο ευάλωτα πρόσωπα. Δηλαδή:

α) οι ασυνόδευτοι ανήλικοι (είτε έχουν αιτηθεί διεθνή προστασία είτε όχι)

β) τα άτομα που έχουν αναπηρία ή πάσχουν από ανίατη ή σοβαρή ασθένεια,

γ) οι υπερήλικες,

δ) οι γυναίκες σε κύηση ή λοχεία,

ε) οι μονογονεϊκές οικογένειες με ανήλικα τέκνα,

στ) τα θύματα βασανιστηρίων, βιασμού ή άλλης σοβαρής μορφής ψυχολογικής, σωματικής ή σεξουαλικής βίας ή εκμετάλλευσης, πρόσωπα με σύνδρομο μετατραυματικής διαταραχής, ιδίως επιζήσαντες και συγγενείς θυμάτων ναυαγίων

 ζ) τα θύματα εμπορίας ανθρώπων.

Συνολικά για τη δημιουργία των Δομών θα διατεθεί το ποσό  των 50.000.000 ευρώ.



Κατανομή – Δικαιούχοι

Ειδικότερα ποσό έως 500.000 ευρώ ανά δομή, θα μπορεί να καλύψει δαπάνες μικρής κλίμακας παρεμβάσεων για την ανακαίνιση, επισκευή ή διαμόρφωση των χώρων. Ποσό έως 100.000 ευρώ ανά δομή θα μπορεί να καλύψει δαπάνες για την προμήθεια ξενοδοχειακού εξοπλισμού.

Δικαιούχοι της Δράσης, όσον αφορά την εύρεση, επισκευή, ανακαίνιση και διαμόρφωση των εγκαταστάσεων, μπορεί να είναι: 

Φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού (Δήμοι - Περιφέρειες)
Φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (φορείς που συστήνονται και εποπτεύονται από ΟΤΑ α’ βαθμού, όπως Δημοτικά ΝΠΔΔ, Κοινωφελείς Επιχειρήσεις και λοιποί δημοτικοί φορείς)  ΜΚΟ,
Φιλανθρωπικά Ιδρύματα, που δραστηριοποιούνται στην παροχή υπηρεσιών σε άτομα ευπαθών ομάδων, 
Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ΓΓ Πρόνοιας
Οι Δικαιούχοι της Δράσης, όσον αφορά την οργάνωση και λειτουργία των επιμέρους δομών, θα εξειδικευτούν στην πρόσκληση που πρόκειται σύντομα να ανακοινωθεί.

Κάθε δομή προσωρινής υποδοχής και φιλοξενίας υποχρεωτικά θα πρέπει να παρέχει εξασφάλιση επαρκούς και κατάλληλου χώρου φιλοξενίας, με ξεχωριστή κλίνη για κάθε πρόσωπο και ατομικά έπιπλα για τη φύλαξη των προσωπικών του αντικειμένων. Ο χώρος φιλοξενίας δε μπορεί να είναι μικρότερος από 6τετραγωνικά μέτρα κατ’ άτομο,  σίτιση με σταθερό πρόγραμμα, που περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστο πέντε γεύματα ανά ημέρα.

Τα προγράμματα εκπαίδευσης και κοινωνικής ένταξης μπορεί να περιλαμβάνουν ιδίως

α. μαθήματα εκμάθησης της αγγλικής και της ελληνικής γλώσσας,

β. βασική διδασκαλία μαθηματικών και πληροφορικής,

γ. δημιουργική απασχόληση και ψυχαγωγικά παιχνίδια,

δ. εργαστήρια καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων,

 ε. εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές εκδρομές,

στ. σεμινάρια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης, ιδίως σε ζητήματα κανόνων συμπεριφοράς, ισότητας των φύλων και σωματικής υγιεινής,

ζ. συμβουλευτική σε ζητήματα επαγγελματικής κατάρτισης, επαγγελματικού προσανατολισμού, επαγγελματικής ένταξης,

 η. συμβουλευτική σε ζητήματα κοινωνικής δικτύωσης,

θ. πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης και την αγορά εργασίας, 

Στελέχωση

Η κάθε δομή θα στελεχώνεται με προσωπικό, ανάλογα με τη δυναμικότητά της και ανάλογα με τις υπηρεσίες που θα παρέχει στους φιλοξενούμενους. Σε κάθε περίπτωση θα απασχολούνται κατ’ ελάχιστο οι εξής 8 διαφορετικές ειδικότητες.

Οι υπηρεσίες σίτισης, καθαριότητας, φύλαξης και  ιατρικής παρακολούθησης θα μπορούν να ανατίθονται και σε τρίτους.

Το μεγάλο ερώτημα

Από μια πρώτη ανάγνωση η πρόσκληση θα αφορά τους δικαιούχους χωρίς γεωγραφικούς αποκλεισμούς. Ωστόσο για την περίπτωση των νησιών εισδοχής, ένα από τα οποία είναι το νησί μας, περιπλέκει την κατάσταση. Παρέχει τη δυνατότητα σε φορείς, ακόμα και αγνώστου προελεύσεως Μ.Κ.Ο., ουσιαστικά να αυξήσουν τον ήδη αναλογικά μεγάλο αριθμό προσφύγων – μεταναστών στα νησιά μας. Ένας αριθμός μελλοντικά ευμετάβλητος και αδιευκρίνιστος, ανάλογα με την πορεία των προσφυγικών ροών.


Είναι σε θέση η Χίος (η Λέσβος, η Σάμος ή η Θράκη) να φιλοξενήσουν τέτοιου είδους δομές; Εκτιμά το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ότι δεν υποκρύπτονται εθνικοί κίνδυνοι; Έχει τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Εξωτερικών, αρμόδιου για τη χάραξη εθνικής στρατηγικής; Πολύ φοβόμαστε ότι η πλήρης αποσύνδεση του προσφυγικού από τις γεωπολιτικές ισορροπίες, μόνιμη τακτική της κυβέρνησης, εγκυμονεί σοβαρότατους εθνικούς κινδύνους. 

politischios