9 Νοεμβρίου 2016

Εγκλωβισμένος στους «21» και μόνος ο Βουρνούς



Με σοβαρές επιφυλάξεις και ενστάσεις έως και αρνητική την στάση του δημάρχου Χίου κ. Μανώλη Βουρνού, έκλεισε η σύσκεψη της Τρίτης, 8 Νοεμβρίου 2016, για το προσφυγικό – μεταναστευτικό στο Μέγαρο Μαξίμου, με τους λοιπούς των συμμετεχόντων να στηρίζουν – με επιφυλάξεις και διαφοροποιήσεις ο καθένας –  τις ακόλουθες προτάσεις:



1. Εκκένωση το ταχύτερο δυνατόν του καταυλισμού της Σούδας.

2. Η ΒΙΑΛ θα λειτουργήσει για μια μεταβατική περίοδο ως έχει και εν συνεχεία θα λειτουργεί μόνον ως χώρος καταγραφής και ταυτοποίησης των προσφύγων και μεταναστών που θα καταφθάνουν στη Χίο.

3. Δημιουργία νέου χώρου φιλοξενίας των προσφύγων και μεταναστών στη Χίο, στην περιοχή του πρώην ΧΑΔΑ (σκουπιδότοπος), στην θέση Ρεπανά των Καμποχώρων.

4. Το Μερσινίδι θα λειτουργήσει για μια μεταβατική περίοδο ως χώρος συγκέντρωσης – έως 120 ατόμων – όσων δεν δικαιούνται ασύλου και πρόκειται να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία. Θα εξετασθεί η ανεύρεση νέου χώρου για τον σκοπό αυτό, πιθανότατα σε κάποιο ανενεργό στρατόπεδο.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Χίου επέμεινε στην «σκληρή γραμμή» των «21», δηλαδή στο ψήφισμα της «παγχιακής επιτροπής αγώνα» που υιοθέτησε το δημοτικό συμβούλιο και ουσιαστικά έμεινε μόνος του, αφού – σύμφωνα με πληροφορίες – τόσον η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου, όσο και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Σταμάτης Κάρμαντζης υπήρξαν συναινετικοί, συνεισέφεραν θετικά και διευκόλυναν την πρόοδο της συζήτησης και την λήψη αποφάσεων.

Ο κ. Βουρνούς ειδικότερα επέμεινε στον ορισμό συντονιστή για το προσφυγικό στη Χίο και στο να γίνει καθαρό το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας, να μην μένουν περισσότερο από 48 ώρες στο νησί οι πρόσφυγες κ.λπ. και δήλωσε ότι θα μεταφέρει το «πακέτο» των προτάσεων στο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο και θα κληθεί να αποφασίσει αν το αποδέχεται ή όχι.

Περαιτέρω ο κ. Κάρμαντζης εξέφρασε με την σειρά του τις επιφυλάξεις του για τον πρώην ΧΑΔΑ και επενέφερε την πρότασή του για το «18», στην περιοχή του Αίπους, αλλά διεφάνη ότι η αντίρρηση αυτή δεν θα αποτελέσει ανασχετικό παράγοντα για την δημιουργία του νέου χώρου φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο νησί.

Επίσης, ελήφθησαν αποφάσεις για ενίσχυση αστυνομίας, λιμενικού και νοσοκομείου Χίου και ανάληψη πρωτοβουλιών για χρηματοδοτήσεις και εντάξεις σε αναπτυξιακά προγράμματα και άμεση ένταξη στο ΕΣΠΑ των δύο νέων αφαλατώσεων της ΔΕΥΑΧ.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ακόμα οι βουλευτές Χίου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης και της Νέας Δημοκρατίας κ. Νότης Μηταράκης (αρνητικός για το Μερσινίδι) καθώς και οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Στρατής Γδύσης και Γιώργος Παπαδόπουλος.

Στην σύσκεψη, που άρχισε περίπου στις 11 το πρωί της Τρίτης, 8 Νοεμβρίου 2016 και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 4 το απόγευμα, από κυβερνητικής πλευράς συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας κ. Αλέκος Φλαμπουράρης, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μουζάλας, ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρης Βίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας κ. Αλέξανδρος Χαρίτσης και ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μπαλάφας.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 17:44

Η επίσημη ανακοίνωση από τον υπουργό Επικρατείας

Από τον υπουργό Επικρατείας κ.Αλέκο Φλαμπουράρη εξεδόθη η ακόλουθη ανακοίνωση για την σύσκεψη:

Ύστερα από ανταλλαγή απόψεων για τη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος στη Χίο, και λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη τήρησης της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας και μετά από γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο ο Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής επαναδιατύπωσε την πρόταση της κυβέρνησης ως εξής:

1. Προτεραιοποίηση απαραίτητων έργων υποδομών και περιβάλλοντος για το νησί, με τη συνεργασία της Περιφέρειας Β. Αιγαίου, Δήμου Χίου και Υπουργείου Ανάπτυξης. Το Υπ. Ανάπτυξης θα προχωρήσει μέχρι το τέλος του 2016 στη θεσμοθέτηση ενός νέου ΕΙΔΙΚΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ για το Βόρειο Αιγαίο, που θα χρηματοδοτηθεί από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

2. Δημιουργία νέου χώρου φιλοξενίας στον πρώην ΧΑΔΑ, ως μόνης άμεσα εφικτής οικονομικά λύσης, στην προοπτική κατάργησης του χώρου φιλοξενίας στη Σούδα και λειτουργίας της ΒΙΑΛ μόνο ως χώρος υποδοχής και ταυτοποίησης.

3. Προσωρινή χρήση της εγκατάστασης στο Μερσινίδι, ως προαναχωρησιακό κέντρο δυναμικότητας 120 ατόμων για μεταβατικό διάστημα, και προσπάθεια χωροθέτησής του σε άλλη θέση.

4. Ενίσχυση της αστυνόμευσης του νησιού.

5. Επιτάχυνση των διαδικασιών των Επιτροπών Ασύλου-Προσφυγών με ενίσχυση της Υπηρεσίας Ασύλου με προσωπικό, η οποία από κανένα στέλεχος στην αρχή του 2016, στο τέλος του έτους θα είναι στελεχωμένη με 40 άτομα.

Οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη δέχτηκαν ότι η ανωτέρω πρόταση δίνει προοπτική αντιμετώπισης του ζητήματος. Οι εκπρόσωποι του δήμου Χίου θα επεξεργαστούν περαιτέρω την παραπάνω πρόταση και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα τη θέσουν υπόψη του δημοτικού συμβουλίου.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 17:52

Ανακοίνωση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Μιχαηλίδη

Στη σημερινή πολύωρη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία όλων των εμπλεκόμενων υπουργών, διεξήχθη ένας γόνιμος διάλογος και κατέληξε στην επαναδιατύπωση των αρχικών θέσεων του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Η δημιουργία ενός προαναχωρησιακού κέντρου στο ΧΑΔΑ, η σταδιακή κατάργηση της ΒΙΑΛ ως κέντρο υποδοχής και η λειτουργία του ως κέντρο πρώτης καταγραφής, η σταδιακή κατάργηση του Μυρσινιδίου ως κέντρο επαναπροώθησης ατόμων για τα οποία έχει απορριφθεί το άσυλο,  η προσωρινή λειτουργία του ως φυλασσόμενο κέντρο δυναμικότητας έως 120 ατόμων  και η άμεση κατάργηση της Σούδας,  θεωρώ ότι είναι ενέργειες που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Νομίζω ότι όλες οι πλευρές  παρά τις όποιες ενστάσεις, θα πρέπει να συναινέσουν στην εξεύρεση λύσης για το μεταναστευτικό – προσφυγικό, με γνώμονα κυρίως το να μην καταπέσει η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας  με τις καταστρεπτικές συνέπειες  που θα έχει μια τέτοια εξέλιξη.

Τέλος, αναζητήθηκαν τρόποι ενίσχυσης της Αστυνομίας του Λιμενικού και του Νοσοκομείου, καθώς και  μέτρα  οικονομικής στήριξης της Χίου προς την κατεύθυνση αναπτυξιακών πρωτοβουλιών με ότι θετικό μπορεί να σημαίνει αυτό για το νησί μας.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 18:03

Έμφαση από την Χριστιάνα Καλογήρου στον μειωμένο ΦΠΑ

Από την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου επισημαίνονται τα ακόλουθα για την σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου για το προσφυγικό στη Χίο:

Με έμφαση έθεσε την ανάγκη διατήρησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα Χριστιάνα Καλογήρου, στη σύσκεψη για το προσφυγικό–μεταναστευτικό της Χίου που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η περιφερειάρχης υποστήριξε ότι ενδεχόμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών θα προκαλέσει πολυπαραμετρικές επιπτώσεις στην οικονομική και κοινωνική ζωή των νησιών, σε μία περίοδο που πλήττονται από τις συνέπειες του προσφυγικού – μεταναστευτικού.

Στη σύσκεψη που από την πλευρά της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου συμμετείχε και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Σταμάτης Κάρμαντζης, αναζητήθηκαν λύσεις στα προβλήματα που σχετίζονται με τη διαχείριση του προσφυγικού, με την πλευρά της Περιφέρειας να τονίζει την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου και λειτουργίας ενός και μοναδικού κέντρου φιλοξενίας στη Χίο.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 20:35

Εποικοδομητική η συζήτηση δηλώνει ο Νότης Μηταράκης

Εποικοδομητική χαρακτηρίζει την συζήτηση που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου για το προσφυγικό και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Χίο, ο βουλευτής Χίου της Νέας Δημοκρατίας κ. Νότης Μηταράκης.

Και προσθέτει στην δήλωσή του: «Τονίσαμε τις σημαντικότατες καθυστερήσεις στα θέματα του ασύλου, αλλά και γενικότερα τα προβλήματα που υπάρχουν στη διαχείριση των hot spots.

Η λύση προϋποθέτει πρώτον επιτάχυνση των διαδικασιών, δεύτερον διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών, τρίτον καλύτερο συντονισμό και τέταρτον στήριξη των νησιωτών. Σήμερα, η κυβέρνηση έκανε σημαντικές αλλαγές, καθώς αναθεώρησε την αρχική πρόταση που έκανε πριν από ένα μήνα ο κ. Μουζάλας. Οι αλλαγές που γίνονται κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση. Υπάρχουν, όμως, ακόμα θέματα που πρέπει να επιλυθούν ειδικά σχετικά με την χωροταξία, ενός νέου χώρου που θα αντικαταστήσει τους υπάρχοντες και κυρίως πρέπει να μας πείσει η κυβέρνηση ότι είναι σε θέση να διαχειριστεί τα θέματα με μεγαλύτερη σοβαρότητα, ταχύτητα και πιο αποτελεσματικά.

Η κυβέρνηση φεύγει από την ιδέα των τριών hot spot. Τελικά, μιλάμε για έναν ενιαίο χώρο που θα πληροί τις συνθήκες ασφαλείας, που απαιτούνται για τη διαχείριση του προσφυγικού. Βέβαια, χρειάζεται να γίνει ένας σχεδιασμός από την κυβέρνηση για το πώς θα γίνει η μετάβαση από τους υπάρχοντες χώρους σε έναν καινούριο. Αυτό το σχέδιο θα το εκπονήσει η κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση το σημαντικό είναι ότι αναθεώρησαν το αρχικό σχέδιο».

 astraparis.